isijasIšijas je jedan od najčešćih problema sa leđima u današnje vreme i od njega pate uglavnom osobe starijeg životnog doba. Osnovni uzrok nastanka išijasa leži ne u nozi već u kičmenoj moždini. Kičmena moždina je sastavljena od pršljenova u čijem se središtu nalazi disk. Kod osoba čija je kičma zdrava, on se pomera zajedno sa kičmom, odnosno nikada ne ispada iz svog ležišta. Kod osoba starijih od 45 godina (naročito žena) i kod osoba starijih od 60 godina, često dolazi do “uklještenja” ovog diska koji izaziva brojne simptome u delu tela koji se nalazi ispod zahvaćenog pršljena. Najčešće do išijasa dolazi nakon dizanja teških stvari ili prevelikog savijanja u predelu kičme.

Za išijas je karakterističan bol koji se širi u jednu ili obe strane zadnjice i spušta se po zadnjoj strani noge. To je posledica pritiska na sedalni živac (nervus išijadikus) na korenu kičme. Inače je to (po jedan na svakoj strani donjeg dela tela) najduži i najdeblji živac perifernog nervnog sistema i proteže se od zadnjice niz nogu sve do stopala. Bolovi mogu da se jave celom dužinom nogu. Oni koji pate od išijasa takođe mogu trpeti i utrnulost ili peckanje u nogama. Treba imati u vidu i da brojni tumori koji su smešteni u stomaku mogu svojim rastom da dovedu do pritiska na kičmenu moždinu, zato se preporučuje da se kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na postojanje tumora a postoji i osećaj bola u leđima i nozi, izvrši dodatno ispitivanje.

Česta je pojava išijasa kod trudnica obično tokom poslednjih par meseci trudnoće, kada fetus vrši pritisak na sve zidove stomaka, aposebno na zadnji zid. Zbog oslanjanja na zadnji zid, fetus vrši pritisak na kičmene korene u kičmenoj moždini. Išijas u trudnoći je uglavnom bezazleno stanje jer se bol povlači nakon porođaja. Zato se kod pojave išijasa u toku trudnoće preporučuje odmaranje i izbegavanje naglih pokreta.

To je veoma neprijatno obolenje koje traje nekoliko dana i može se uspešno lečiti analgeticima ili čak kortikosteroidima, kiropraktikom, akupunkturom, fizikalnom masaažom i na kraju hirurškim putem. Mnogi eksperti preporučuju i vežbanje i određene poze joge kao najefektivniji tretman za ovu vrstu problema. Primena masaže bolnih mesta je važna u cilju relaksacije upaljenih i stegnutih mišića. Ipak, pokušajte ublažiti bolove primenjujući neke od narodnih lekova.

Lekovite biljke se mogu koristiti u formi esencijalnih ulja, tinktura, melema. Prema narodnoj medicini najbolje je koristiti obloge od:

crne rotkve – očistiti i izrendati crnu rotkvu, staviti na pamučnu ili lanenu krpu tanak sloj rotkve i prekriti drugom krpom. Staviti na bolno mesto, prekriti nepromočivom hartijom a zatim toplo povezati. Držati kompres dok je to prijatno. Pri tome se ima osećaj sporog ali dubokog zagrevanja. Ponekad je ovo dovoljno uraditi nekoliko puta pa da bolovi prođu. Inače, izrendana rotkva se koristi za spoljnje utrljavanje i kod reumatizma, kostobolje i prehlade.

kupusa – skuvajte kupus i još topao zamotajte u mekano platno i onda povijte na bolno mesto.

Koristan je melem od crvene ljute paprike koja je bogata kapiscinom koja izaziva osečaj žarenja i toplote. Zbog toga je crvena parika našla primenu u otklanjanju bolnih stanja u kostima i mišićima. Za ovu svrhu dovoljno je napraviti jednostavan melem od 4 kašičice crvene mlevene, ljute paprike i jedne kašike maslinovog ulja. Pomešati sastojke, naneti ih utrljavanjem na bolna mesta. Osećaj će se razviti kroz toplotu i pojavu žarenja. To će eleminisati bol zbog čega će se osoba osećati bolje i opuštenije.

Konzumiranje belog luka, naročito u zimskim mesecima, je univerzalni lek na našim prostorima, Za ublažavanje bolova kod išijasa preporučuje se svako jutro pojesti uz doručak 3-4 čena belog luka. Prvo ste se obezbedili od infekcija, ojačali imuitet, a sa druge strane, beli luk deluje na duge staze protiv bola.

Za ublažavanje bolova pri obolevanju od išijasa mogu se koristiti i čajevi koji imaju antiupalno dejstvo poput čaja od kamilice (piti tri puta dnevno tokom zime) ili čaj od kantariona koji može da se koristi i kao melem ili tinktura.

Spavanje na udobnom krevetu sa ne previše mekim dušekom, na boku može da ublaži simptome bolesti. Treba izbegavati i previsoke jastuke.