promaja

Mnoge zablude su toliko “odomaćene” da i ne znamo da li su istinite.

Čuvaj se promaje – promaja je strujanje vazduha koje je manje štetno nego boravak u zatvorenim prostorijama sa centralnom klimatizacijom, gde nema dotoka svežeg vazduha.

Bose noge i sedenje na hladnom može dovesti do prehlade i upale jajnika – hlađenje nogu je korisno posebno za dečake. Za njih je važno da stalno rashlađuju ekstremitete zbog testisa, jer se zna da na većim temperaturama stradaju semena ćelije. Decu treba od malih nogu terati da šetaju bez čarapa i obuće.

Hladnu vodu i sladoled ne treba da koriste oni koji imaju uvećane krajnike – hladno se čak preporučuje ovim pacijentima jer se na taj način snižava toplota u grlu i smanjuje mogućnost širenja infekcije.

Slatkiši dovode do šećerne bolest – umereno konzumiranje slatkiša ne može da dovede do šećerne bolesti. Nasleđe, stres, gojaznost su osnovni faktori za nastanak dijabetesa tipa B. Ali je poznat slučaj da je nakon konzumiranja 3kg meda (zbog opklade) došlo do nastanka dijabetesa i narušavanja zdravlja za ceo život.

Čitanje u mraku oštećuje vid – slabo svetlo otežava ali ne oštećuje vid.

Lek za bolove u leđima je mirovanje u krevetu – tačno je da umereno kretanje i blage vežbe doprinose bržem oporavku osoba koje imaju problema sa kičmom.

Češće brijanje glave i brade će doprineti bržem rastu kose i dlake na bradi će biti gušće i brže će rasti – da je to istina imali bismo rešenje za problem ćelavosti.