grip 1

U sezoni prehlada i gripa, teško je razlikovati ova obolenja. Ali nemojte odmah da uzimate razne tablete, jer svaka od njih ima i neželjene efekte! I ako se pojavi temperatura – nemojte je odmah snižavati – pustite organizam da se bori i tek kada temperatura pređe 38 0 Celzijusa počnite sa skidanjem temperature. Ukoliko već postoje druge bolesti (srca, pluća, bubrega ili neurološka obolenja) treba početi sa skidanjem temperature ukoliko je veća od 37,5 0 Celzijusa. Ako setemperatura i ostali simptomi ne smire za dan-dva treba potražiti pomoć lekara koji će tačno odrediti da li se radi o gripu ili prehladi. U svakom slučaju preporuka je da svi koji imaju neke hronične bolesti i stariji ljudi treba na vreme da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

Prehlada je blaži olik infektivne bolesti. Simptomi prehlade su:

– zapušen nos,
– bistar sekret iz nosa,
– crvenilo nosnih oboda,
– blago naduveno lice,
– temperatura koja retko prelazi 38°C,
– učestalo kijanje,
– bol u grlu,
– diskretna malaksalost,
– ponekad i glavobolja.

Grip je ozbiljnije infektivno oboljenje koje je veoma zarazno. Bolest nastaje naglo sa karakterističnim simptomima:

– visokom temperaturom,
– ponekad vrtoglavicama,
– jakom glavoboljeom,
– bolovima u mišićima i zglobovima,
– suv, uporan i iscrpljujući kašalj.

Pre nego uzmete lekove za skidanje temperature isprobajte narodne lekove:

– skidanje temperature kod malih beba treba početi trljanjem ruku i nogu  blagim rastvorom rakije sa vodom. Trljanje treba početi od šaka prema ramenima i od stopala do butina. To treba ponavljati svako pola sata.

– kod odraslih osoba rakijom treba posebno trljati kožu iznad krvnih sudova koji su blizu jedan drugom, kao što je područje slepoočnica, mesta iznad vratnih arterija, pazuh, laktovi i mesta ispod kolene jame.

Posle trljanja tela rakijom treba bolesnu osobu prekriti lakim čaršavom.