Ako ste počeli da se preispitujete da li je vaš partner/partnerka zaista ona prava osoba sa kojom želite da delite svaki trenutak u budućnosti – budite sigurni da se nalazite na prekretnici u svom životu. Ili ćete odlučiti da se čvršće vežete za partnera (npr. venčanjem) ili je to ipak veza bez budućnosti. Dobro razmislite o svojim osećanjima. Najpre odlučite da li je u pitanju požuda ili ljubav. Nije neobično da veza počne tako što se dvoje ljudi na neki neobjašnjim način privukue, što žele da budu stalno zajedno, što žele ljubav i pažnju. Ali zapitajte se da li imate razumevanje, pažnju, poštovanje partnera u svakom trenutku i da li taj osećaj bliskosti sa njim želite za ceo život. Osnova svake veze je uzajamno razumevanje, poštovanje, zajedničke želje, ciljevi i bliskost u svakom pogledu.

Zato razmislite da li ste zaista zaljubljeni, razmislite o svojoj vezi na osnovu par parametara:

– imate li želju da se zaista uredite kada idete na sastanak sa voljenom osobom, da ga zasenite svojim izgledom, šminkom, haljinom. Želite li da vidite taj pogled odobravanja, ushićenosti i želje. Ako je prava ljubav u pitanju u očima voljene osobe ćete izgledati lepo, zgodno, zaista sređeno i u običnim farmerkama i majici.

– često požuda i strast zaseni mnoge mane, koje će vam tek kasnije smetati. Fizička privlačnost je veoma bitna, to je ta “hemija” između partnera. Ona postaje osnova za dublju, sveobuhvatnu vezu partnera. I kad postanete svesni nekih nedostataka u vašoj vezi, razmislite da li ima mnogo više slaganja sa partnerom nego nekih nepremostivih razlika.

– možete samo jedno vreme da budete sve što vaš partner voli i želi, ali to zaista niste vi i ne možete se tako ponašati svakodnevno i u budućnosti. Nekada ćete se opustiti i vratiti se u vaše prirodno stanje, pa se takvi možda nećete svideti partneru jer se nećete ponašati kako druga strana želi i očekuje. Razmislite, da li je to vaš slučaj?!

– početna “hemija” između partnera prerasta u mnogo dublju vezu koja pokazuje da se radi o zaista savršenoj osobi za vas. Kada se zaista zaljubimo, onda ne tražimo ništa „nadprirodno“ poput savršenosti. Zbog toga se ne zaljubljujemo nužno u nečiji fizički izgled, već u ono što se krije ispod površine – u unutrašnju lepotu. Zbog ljubavi i ono nesavršeno izgleda savršeno! Požuda je varljiva i lako nas uveri da smo naišli na savršenu osobu koja nema nikakvih mana. Neki psihoanalitičari tvrde da da nijedna strast ne traje večno, što ne znači da je ljubav prestala.

– zapitajte se da li ste sa nekim u vezi samo iz navike. Mnogi parovi nakon nekog vremena uđu u određenu rutinu a ljubav se izgubi negde u međuvremenu. Ako se ne osećate voljenom, nemojte se zavaravati i nastavljati vezu. Iako vas vreme uloženo u vezu može naterati da je pokušate spasiti, kad ljubav nestane, samo je pitanje trenutka koliko će ta veza još trajati.

– ako počinjete da upoređujete svog partnera (njegov izgled, ponašanje) sa partnerima svojih prijateljica i zaključujete da on ima previše nedostataka – to je znak da možda vaša veza nema budućnost.

– zaboravili ste trenutke nežnosti i mala iznenađenja vašeg partnera, koja je tako maštovito smišljao na početku veze. Više i ne razmišlja o tome šta bi vas usrećilo – to su sve znaci upozorenja da vaša veza nije savršena. U budućnosti bi takva veza mogla samo još više da vas razdvoji i udalji.

– ne sećate se kad ste poslednji put vodili ljubav. Znači nema više ni požude ni strasti. Očigledno, faza idealizacije se završila, a fikcija i hormoni koji su uticali na sposobnost rasuđivanja, više ne deluju.

– da li vas vezuje još samo finansijska situacija? Ako je samo to veza sa vašim partnerom znajte da to nikome nije donelo ništa dobro, a život će vam proći u računici a ne u stvarnom, vrednom sadržaju.

– ako sve više izlazi svako od partnera sa svojim društvom, znači da više nemate ni zajedničkih doživljaja, ni zajedničkih tema. Ako se više ne smejete zajedno i ne uživate u blizini te osobe, vreme je da razmislite o vašoj vezi.

– žaliti se prijateljima na partnera je u potpunosti normalno, ali ako to radite češće nego pre, nešto u vašoj vezi ne funkcioniše kako treba.

– kada ste u kvalitetnoj vezi, komunikacija s partnerom je nešto što očekujete i volite. Ako ste došli do faze u kojoj vam je svejedno što komunikacije nema, onda više niste onako zaljubljeni kako mislite.

– ako svesno i nesvesno odlažete odlazak kući posle posla – znači da ste već u fazi kada ne znate kako da prekinete vašu vezu.

– ako vam pomisao na prevaru ne izaziva iznenađenje, niti nelagodnost prema partneru – tada nemate više o čemu da razmišljate, vreme je da sredite svoj život a ne da ga komplikujete.