partneri

Prema dosadašnjim istraživanjima muškarci i žene imaju vrlo različite kriterijuma kojima definišu idealnog partnera, odnosno partnerku. Žene generalno uvek traže dublju vezu nego muškarci. Njima je najčešće najvažnija emocionalna strana veze. Zaljubljene žene vide u partneru samo idealne kvalitete. Kod žena se lista potrebnih kvalifikacija kreće od – vernosti, iskrenosti, posvećenosti karijeri, romantičnosti, do dobrog izgleda koji bi primetile sve zavidne prijateljice.

Kod muškaraca lista potrebnih kvalifikacija za izbor idealne partnerke počinje sa seksualnom kompatibilnošću, posvećenosti partnerke njegovim potrebama, fizičkim izgledom koji naročito primećuju njegovi prijatelji i porodica, pa sve do partnerkinog razumevanja i popustljivosti da zadrži što više svojih navika i zadovoljstava (poput odlaska na sportske utakmice, večere sa drugarima, itd.).

Kad je reč o idealnoj dobi za udaju, većina žena navela je 26 – 30 godina, a za većinu muškaraca je to 31 – 35 godina. Nemojte podleći pritisku okoline koja diktira koje su to godine života kada se udaje, odnosno ženi, jer će vam takva odluka upropastiti najlepše godine i ostaviti neizlećive posledice. Kada odlučite da uđete u neku vezu treba da budete svesni odgovornosti i da ste zaista spremni da budete u zajednici. Zato najpre preispitajte sebe, svoje želje i spremnost na zajednicu i kompromise koji takav odnos podrazumeva. Treba da verujete u sebe i ljubav sa partnerom. Nemojte se plašiti da uđete u novu vezu zbog prethodnog neuspeha ili gubitka. Ali nemojte ni da vas zavara prvi utisak o budućem partneru prema njegovoj frizuri, odeći, uzdržanosti u komunikaciji, itd.

Najbolji način da razjasnite sebi šta želite od partnera je da sastavite listu kriterijuma – karakteristike koje mora da ima i one koje su poželjne, ali nisu prioritetne. Nakon toga treba da razmislite o samom odnosu sa vašim budućim partnerom – da li je to konstantno blizak i intiman odnos ili želite nekoga ko vam daje malo više prostora u životu? Zatim su tu i pitanja životnog stila: gde biste živeli, kojim stilom biste živeli, koju vrstu društvenog života biste vodili, koje aktivnosti biste radili zajedno i sl. Nemojte postavljati nerealne zahteve – niko nije savršen, pa ni vi.

Znate sigurno za ono narodno verovanje “da se suprotnosti privlače” ali i “da se slične osobe najbolje slažu i privlače”. Ako vam je najvažnija karijera, verovatno će uz vas biti osoba koja će misliti slično i podržavati vas u tome, možda i sama graditi karijeru. Ako vam je najvažnije da se uz partnera opustite i smejete, verovatno će i partner biti opušteniji. Partner koga ćete odabrati će pokazati i koje vrednosti preferirate u životu. Nekada i nesvesno odaberete partnera koji odudara od vaše predstave o idealnom partneru, pa ćete čuti i čuvenu rečenicu: ” Celog života mi se sviđaju visoki, crnokosi muškarci, a udala sam se za plavokosog muškarca.” Na početku neke veze je najčešće u pitanju fizička privlačnost. Ponekada dve osobe koje se dugo poznaju otkrivaju da postoji nešto više od drugarstva u njihovom odnosu pa započinju ljubavnu vezu.

Partnerstvo, kakav je i ljubavni odnos dvoje ljudi, predstavlja zajednicu dve osobe. Pa kao i svako partnerstvo, učesnici veruju da je veća korist ako ujedine energije, talente i sredstva, nego da ostanu sami. Taj odnos se gradi, partneri se vremenom upoznaju i vezuju na fizičkoj, emocionalnoj, duhovnoj i duševnoj sferi. Osnovne faze svake veze su: privlačenje, zatim ispitivanje, pa procenjivanje i, na kraju, obavezivanje. Iz pozicije gde je “ja” bila najvažnija pozicija, vremenom se uspostavlja pozicija “mi” koja, svakako ne poništava ono “ja”. Vremenom se stvara harmonična zajednica koja potvrđuje da ste pronašli pravog partnera. To znači i da vremenom usklađujete razlike između vas i vašeg partnera – u pogledu stila, brzine, načina komuniciranja, navika i prioriteta. U svakodnevnom životu nužni su stalni dogovori i kompromisi, pri čemu se usaglašavaju obe strane partnerstva. Život je pun izazova, pa se shodno tome i vaš odnos sa partnerom razvija, usklađuje i savladava sve te izazove, manje ili više uspešno.

Ukoliko postoji neki strah od prekida vaše veze, znači da postoji nesigurnost i nepoverenje u partnera i njegova osećanja. Može se poajviti i strah od “zarobljavanja” u vezi, o kome takođe treba porazgovarati sa partnerom da biste u vezi osećali bliskost ali i dovoljno prostora za individualnost. Samo iskren razgovor će omogućiti da se svaki od partnera u vezi oseća ravnopravno, bez postavljanja granica i kontrole, a opet, da ima mogućnost odlučivanja i delovanja. Zato period upoznavanja, pre odluke o obavezivanju partnera, iskoristite da realno sagledate partnera , bez ružičastih naočara. Naročito obratite pažnju na postupke u odnosu na vas – da li vas prekida kada govorite, da li odlučuje u vaše ime bez konsultacija sa vama, da li želi da je upoznat o svakom vašem koraku, da li vam nudi da probate i svoje jelo, da li zove onda kada kaže da će zvati?

Ukoliko ipak dođe do narušavanja poverenja u emotivnoj vezi partnera – koje može da se manifestuje kroz laži, preljubu ili prekid komunikacije – dobro razmislite da li možete da oprostite i zaboravite ili navodno oprostite, a u trenucima nezadovoljstva se dosetite istih. U tom slučaju je bolje da prekinete vezu nego da se on pretvori u sadomazohistički odnos. Ukoliko je greška suviše značajna da bi se prevazišla, prekinite vezu. Ali ko osetite da možete da razumete partnera, oprostite i ne vraćajte se više na to. Ovo je jedan od scenarija koji može da se pojavi i u vašoj vezi, ali znajte da se može desiti bilo kome i u bilo kom trenutku.

Postoje i neke psihološke analize prema kojima idealni partneri treba da imaju 70% sličnih crta lica a 30% različitih karakteristika.To bi mogla da bude slična boja kose, očiju, oblik glave, usana, obrva ilu ušiju, na primer. Takve osobe bi trebalo i da se po karakteru slažu i dopunjuju.