saveti

Svaka ćerka vam može vrlo brzo ponoviti sve savete koje joj je majka godinama ponavljala a sve zato “da ne bi napravila istu grešku u životu kao njena majka”. To vam je sigurno poznato, a i predmet je mnogih poznatih šala. Pa ipak, obzirom na to da su ti saveti dati iz najboljih namera, nije na odmet da ih dobro upamtite i što je najvažnije, primenite u životu!

Evo nekih od njih:

moraš sebe prihvatiti takvom kakva stvarno jesi. Nikada se nećeš svima dopasti i neka te to ne obeshrabri. Najpre treba da se dopadneš sama sebi i treba sebe da voliš sa svim svojim vrlinama i manama.

unutrašnja lepota je veoma važna, jer je lepa ona žena koja pleni svojom ličnošću, ona koja blista i zrači unutrašnjom lepotom. Spoljašnja lepota, ukoliko je prazna i bez “sadržaja”, kao i svaka slika, vremenom bledi i nestaje.

materijalne stvari imaju prolaznu vrednost. Mogu da vas učine srećnom u jednom trenutku i samo u tom trenutku. U životu treba ceniti ljubav i sve sitnice koje te čine srećnom i ispunjenom osobom. Ljubav roditelja, partnera, bližnjih i prijatelja pruža svakodnevno neizmerno zadovoljstvo koje se ne može meriti sa nekim cipelama, koje ćeš sutra odbaciti.

pronađi pravu meru u poređenju sa drugima. Poređenje sa drugima može biti podsticaj da se popravi ponašanje, na primer. Ali uvek postoji neko bolji, lepši, uspešniji, bogatiji što ne znači da su to bolje ili srećnije osobe. Nemoj da te takvo osećanje spreči da uživaš u svakom trenutku života.

čuvaj prava prijateljstva. Istinski prijatelji ćete podržavati i biti oslonac u životnim odlukama.

– život je nepredvidiv i donosi mnoga iskušenja. Treba nastojati da se razume ponašanje okoline i razne situacije, ali ponekada je potrebno jasno i glasno iskazati svoj stav i odlučno reći NE. Ako ne može to da se uradi suptilno i inteligentno, onda treba bez saginjanja glave da se iskaže svoje mišljenje.

nemoj zanemariti svoju baku i deku jer neće večno biti uz tebe a imaju mnogo životnog iskustva koje mogu da ti prenesu. Posveti im pažnju i malo vremena, za njih će to biti neprocenjiv dar. A ni tvoji roditelji ni prijatelji neće večno živeti – posveti im pažnju.

– svaki dan, svaki trenutak u životu donosi radost, tugu, razočarenje, nagradu, ali i probleme. Zapamti, svako danas sutra će biti juče! Nije svaki problem – kraj sveta! Svi prave greške i često su svesni, na žalost kasno, da su pogrešili i trebali drugačije nešto uraditi. Ali – i to je život!

– kada naiđeš na pravog muškarca, osetićeš “hemiju” između vas i on ćete prihvatiti i zavoleti takvu kakva stvarno jesi. Ne treba da glumiš da voliš fudbal, igrice, filmove samo zato što on za njima luduje. Ili da ne voliš ljubavne filmove, ples, pozorište – jer je njemu to dosadno. U svakoj vezi moraju postojati kompromisi ali to ne znači da treba da potisneš svoje pravo lice, da izgubiš sebe zbog njega.

ne treba žuriti sa seksom, ali kad se budeš osećala potpuno spremno, biće zabavan i lep. Značeš da je tvoj partner vredan tvog izbora ako i njemu bude stalo do toga da se osećaš lepo i zadovoljno.

– na kraju, kao i na početku, majka je tu da te podrži u svemu, da te razume i posavetuje, i da te voli dok god diše. Svaka svađa sa njom je posledica njene želje da ti prenese svoje životno iskustvo i usmeri te na pravi put.