Pažljivi posmatrači mogu mnogo toga da kažu o karakteru onih koje posmatraju i tumače njihovo ponašanje. Određeni tipovi ličnosti će najradije jesti određenu hranu, ali i oni koji jedu samo određenu vrstu hrane poprimaju određene karakteristike ponašanja. Tako na primer osobe koje jedu dosta mesa su najčešće agresivne, nervozne, nestrpljive, sklone svađama. Zato se njima preporučuje da smanje unos ovih namirnica. Pesimisti vole jednoličnu, mekanu hranu sa puno sosova i preliva. Optimisti vole hrskavu hranu jakih mirisa i boja.

Hrana je neophodna svakom živom organizmu za zdravlje, rast i razvoj, za postizanja imuniteta i dobrog izgleda. Ali je ona i važan faktor u formiranju karaktera i ososbina svake ličnosti.

Osnovni ukusi namirnica su – slatko, slano, ljuto, gorko. A osnovne grupe namirnica su: meso, povrće i voće. Pogledajte kojoj grupi pripadate prema hrani koju najviše jedete i volite.

Meso – ljubitelji mesa imesnih prerađevina su najčešće temperamentne, ambiciozne i uporne osobe koje su prosto predodređene za uspeh. Često su i prilično impulsivni i ne prihvataju kritiku, što otežava njihovu komunikaciju sa drugima. Seks je jedan od osnovnih postulata njihovog postojanja. Ove osobe su sklone bolestima krvnih sudova i gojaznosti. Pomoći će i sebi a i svojoj okolini ako bi malo smanjili unos ovakvih namirnica.

Povrće – je glavna namirnica vegetarijancima i veganima. To su radoznale osobe sa velikom snagom koja se posebno istiće na poslovnom planu. Takođe su to vredne, časne i poštene osobe, koje krasi i stabilnost, postojanost i upornost. Pronalaze harmoniju u svemu čemu se posvete. Problem im predstavlja sklonost hipohondriji.

Voće – obožavaju druželjubive i tolerantne osobe. Žive za danas “punim plućima” i uživaju u svemu. Za “sutra” se ne brinu, a ne brinu se ni za karijeru. Ne podnose nikakave stege. Nemaju ambicija ni na kom planu. Izraziti su avanturisti, zanimaju ih sve zabave i lude ideje. Teško iskazuju svoja najintimnija osećanja i pomalo su stidljivi.

Ljuto – vole temperametne osobe. Stalno su u pokretu, vođeni željom za avanturama i svakom vrstom izazova da bi pomerali svoje granice. Dinamični poslovi sa puno doživljaja i putovanja – su njihova prirodna sredina. Veliki su zavodnici, ali i izraziti egoisti. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji.

Masno – vole druželjubive osobe, koje vole i uživaju u svakom trenutku u životu. Vole i da se dokazuju, naročito na poslovnom planu. Izraziti su šarmeri i vole da flertuju. Ponekada su njihovi bližnji povređeni njihovom željom da budu uvek u centru zbivanja.

Posno – naročito plodove mora, vole stabilne i smirene osobe. One su vrlo pouzdani i diskretni, tolerantni, sa kojima možete krenuti u sve životne borbe. Uživaju bezgranično poverenje svojih prijatelja. A na poslovnom planu su veoma poželjni partneri. Uspešni su u životu i na poslu, mada su u suštini “zatvoreni” i ne otkrivaju svoja intimna osećanja i razmišljanja.

Kombinaciju slatko-slanog vole pomalo samotnjaci, kreativne osobe koje vole da upravljaju vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose autoritetet, a više od svega cene privatnost. Ako je to stvarno česta potreba za kombinacijom slatkog i slanog, to je i znak da u organizmu nedostaju glukoze i natrijuma. Osobe se osećaju malaksalo i usporeno.

Slano – jelo je karakteristično za one koji kroz život idu razumom a ne srcem. Često su to ambiciozne, energične, odvažne i vrlo uspešne osobe koje baš i ne izražavaju javno svoje mišljenje i razmišljanja. Evidentan je nedostatak minerala u njihovom organizmu, pa im slane grickalice baš prijaju.

Razne vrste čipsova vole društvene, nesebične osobe koje su pomalo i nestrpljive pa često naprave neke “ispade” u društvu. Tortilja čips je obično izbor perfekcionista, dobrih radnika i pouzdanih partnera, pomalo preozbiljnih konzervativnaca.

Krekere vole nemaštovite osobe, kojima se život bazira na logici i kalkulacijama. Uredni su i izbegavaju prepirke i eksponiranje. Prija im dobra knjiga ili dobar film.

Perece vole maštoviti avanturisti, koji se često opredeljuju za umetnost, novinarstvo, kolekcionarstvo.

Slatkiše – vole hedonisti, osobe koje uživaju u životu u svakom trenutku i na svakom mestu. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo.

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola – to su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene.

Čokolada na primer, stimuliše lučenje hormona serotonina i savršen je dezert koji deluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti, kada je telu potrebno brzo razbuđivanje. Naroćito ujutro je nivo hormona sreće izuzetno nizak.

Osobe koje vole crnu čokoladu žele u svakom društvu i u svakom trenutku punu pažnju svoje okoline. Bezgranično uživaju u životu. Vole da putuju, privatno i poslovno i da upoznaju nove ljude i prostore. Na poslovnom planu žele da dostignu vrh i uživaju u timskom radu. Naročito im odgovaraju marketing poslovi.

Oni koji vole mlečnu čokoladu su najčešće tihe i povučene, introvertne osobe sklone usamljenosti. Ne ispoljavaju svoja osećanja i izraziti su individualisti, u poslovima kao i u svakodnevnom životu. Mogu da postignu vrhunske rezultate u nauci, inovacijama kao i pojedinačnim sportovima.

Ljutu i dosta začinjenu hranu – vole temperamentne osobe koje su disciplinovane i vredne. Retko kada rade samo jedan posao, raznolikost i zgusnut raspored ih ispunjava i održava u životu. Ovakva hrana ih smiruje. Ali ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje, a doprinosi i pojavi hipertenzije. Treba voditi računa da se ne pretera u ljutom.

Gorko – vole manje strastvene i vrlo obzirne osobe koje o svakom postupku prethodno dobro razmisle. Gorka hrana uravnotežuje njihovu na prvi pogled hladnoću, jer su u stvari oni pomalo nezadovoljne osobe, koje žele da vide stvarnost bez ružičastih naočala.

Kiselu hranu – vole osobe koje vole da eksperimentišu i isprobaju neobična i nova jela. Tako se ponašaju i u svim životnim situacijama.

Testeninu i hleb – vole promišljene, ozbiljne osobe koje niti vole niti uleću u rizične situacije.

Kafa – je mnogima svakodnevno nezaobilazno piće od ujutro do kasnih noćnih sati. Crnu kafu vole dobro organizovane osobe, koje vole da su na čelnim, rukovodećim pozicijama u organizaciji poslova i finansijama. Odgovara im istovremeni rad na više polja.

Kafu sa manje ili više mleka vole oni koji se ne mogu pohvaliti odlučnošću i većom efikasnošću, jer vole da svaku odluku malo odgode. Ali zato uživaju u lepim stvarima i vole da svoje bližnje obraduju lepim i korisnim sitnicama.