Pažljivi posmatrači mogu mnogo toga da kažu o karakteru onih koje posmatraju i mogu da tumače njihovo ponašanje. Određeni tipovi ličnosti će najradije jesti određenu vrstu hrane, ali i oni koji jedu samo određenu vrstu hrane poprimaju određene karakteristike ponašanja. Tako na primer osobe koje jedu dosta mesa su najčešće agresivne, nervozne, nestrpljive, sklone svađama. Zato se njima preporučuje da smanje unos ovih namirnica. Pesimisti vole jednoličnu, mekanu hranu sa puno sosova i preliva. Optimisti vole hrskavu hranu jakih mirisa i boja.

Hrana je neophodna svakom živom organizmu za zdravlje, rast i razvoj, za postizanja imuniteta i dobrog izgleda. Ali je ona i važan faktor u formiranju karaktera i ososbina svake ličnosti.

Osnovni ukusi namirnica su – slatko, slano, ljuto, gorko. A osnovne grupe namirnica su: meso, povrće i voće. Pogledajte kojoj grupi pripadate prema hrani koju najviše jedete i volite.

Meso – ljubitelji mesa i mesnih prerađevina su najčešće temperamentne, ambiciozne i uporne osobe koje su prosto predodređene za uspeh. Često su i prilično impulsivni i ne prihvataju kritiku, što otežava njihovu komunikaciju sa drugima. Seks je jedan od osnovnih postulata njihovog postojanja. Ove osobe su sklone bolestima krvnih sudova i gojaznosti. Pomoći će i sebi a i svojoj okolini ako bi malo smanjili unos ovakvih namirnica.

Povrće – je glavna namirnica vegetarijancima i veganima. Radoznale su osobe koje vole povrće, energične i najčešće ostvarene u poslovnom smislu. Takođe su to vredne, časne i poštene osobe, koje krasi i stabilnost, postojanost i upornost. Pronalaze harmoniju u svemu čemu se posvete. Problem im predstavlja sklonost hipohondriji. Pokušajte konzumiranjem većih količina povrća da postignute veće samopouzdanje, smirenost i bolju organizaciju svog života.

Voće – obožavaju druželjubive i tolerantne osobe, večiti optimisti. Žive za danas “punim plućima” i uživaju u svemu. Za “sutra” se ne brinu, a ne brinu se ni za karijeru. Ne podnose nikakave stege, ali nemaju ni neke ambicije. Izraziti su avanturisti, zanimaju ih sve zabave i lude ideje. Teško iskazuju svoja najintimnija osećanja i pomalo su stidljivi. Ako želite da više uživate u svim životnim radostima, jedite više voća.

Žitarice – utiču na povećanje energije, a stabilizuju i šećer u organizmu. Zato konzumiranjem ovih namirnica postajete stabilne i promišljene osobe, koje jednostavno izbegavaju rizične situacije. Jelovnik bogat žitaricama će uticati na značajno eliminisanje promenljivog raspoloženja, histeriju, a posebno na anksioznost.

Slatkiše – vole hedonisti, osobe koje uživaju u životu u svakom trenutku i na svakom mestu. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo.

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku. Osobe koje vole čokoladu su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Čokolada stimuliše lučenje hormona serotonina (hormona sreće) i deluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti. Naročito ujutro je nivo hormona sreće izuzetno nizak. Osobe koje vole crnu čokoladu žele u svakom društvu da budu u centru pažnje. Radoznali su, veliki putnici koji vole da upoznaju nove prostore i nove ljude. I na poslovnom planu žele da dostignu vrh, ali uživaju i u timskom radu. Naročito im odgovaraju marketing poslovi.

Oni koji vole mlečnu čokoladu su najčešće tihe i povučene, introvertne osobe. Ne ispoljavaju svoja osećanja i izraziti su individualisti, u poslu i uopšte u životu. Mogu da postignu vrhunske rezultate u nauci, inovacijama kao i pojedinačnim sportovima.

Masno – vole druželjubive osobe, koje vole i uživaju u svakom trenutku u životu. Vole i da se dokazuju, naročito na poslovnom planu. Vredni su i lako postižu vrhunske rezultate na poslovnom planu. Izraziti su šarmeri i vole da flertuju. Ponekada su njihovi bližnji povređeni njihovom željom da budu uvek u centru zbivanja, a i zato što često mnogo pričaju

Posno – ribe i plodove mora vole stabilne i smirene osobe. Oni su vrlo pouzdani i diskretni, tolerantni, sa kojima možete krenuti u sve životne borbe. Uživaju bezgranično poverenje svojih prijatelja, vrlo su društveni. A na poslovnom planu su veoma poželjni partneri. Uspešni su u životu i na poslu, mada su u suštini “zatvoreni” i ne otkrivaju svoja intimna osećanja i razmišljanja.

Slano – jelo će izabrati oni koji kroz život idu razumom a ne srcem. Često su to ambiciozne, energične, odvažne i vrlo uspešne osobe koje baš i ne izražavaju javno svoje mišljenje i razmišljanja. Evidentan je nedostatak minerala u njihovom organizmu, i zato im slane grickalice baš prijaju. Razne vrste čipsova vole društvene ali nestrpljive osobe koje često naprave neke “ispade” u društvu. Tortilja čips je obično izbor perfekcionista, dobrih radnika i pouzdanih partnera. Krekere vole nemaštovite osobe, kojima se život bazira na logici i kalkulacijama. Uredni su i izbegavaju prepirke i eksponiranje i prija im da provedu vreme uz dobru knjigu ili dobar film. Perece vole avanturisti, koji se često u sferi  umetnosti, novinarstvu ili kolekcionarstvu.

Kombinaciju slatko-slanog vole kreativne osobe koje vole da upravljaju vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose autoritetet, a više od svega cene privatnost. Ako je to stvarno česta potreba za kombinacijom slatkog i slanog, to je i znak da u organizmu nedostaju glukoze i natrijuma. Osobe se osećaju malaksalo i usporeno.

Ljutu i dosta začinjenu hranu vole temperamentne i vredne osobe, ali i veliki avanturisti koji vole da ispituju svoje granice izdržljivosti. Retko kada rade samo jedan posao, raznolikost i zgusnut raspored ih ispunjava i održava u životu. Veliki su zavodnici, ali i izraziti egoisti. Ljuta hrana ih smiruje. Ali ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje, a doprinosi i pojavi hipertenzije. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji. Treba voditi računa da se ne pretera u ljutom.

Gorko – vole manje strastvene i vrlo obzirne osobe koje o svakom postupku prethodno dobro razmisle. Gorka hrana uravnotežuje njihovu na prvi pogled hladnoću, jer su u stvari oni pomalo nezadovoljne osobe.

Kiselu hranu – vole osobe koje vole da eksperimentišu i isprobaju neobična i nova jela. Tako se ponašaju i u svim životnim situacijama.

Kafa – je mnogima svakodnevno nezaobilazno piće od ujutro do kasnih noćnih sati. Crnu kafu vole dobro organizovane osobe, koje vole da su na čelnim, rukovodećim pozicijama u organizaciji poslova i finansijama. Odgovara im istovremeni rad na više polja. Kafu sa manje ili više mleka vole oni koji se ne mogu pohvaliti odlučnošću i većom efikasnošću, jer vole da svaku odluku malo odgode. Ali zato uživaju u lepim stvarima i vole da svoje bližnje obraduju lepim i korisnim sitnicama.