Dobro je da imate posao u kome uživate, koji nije za vas mrska obaveza, ali i posao koji vam omogućava pristojan život. Da li ste takav srećnik zavisi od mnogo toga, ali ako jeste – budite spremni i na mnoge kompromise da biste zadržali takav posao. Problem nastaje kada više ne uživate u poslu koji radite, kada više ne osećate nikakav izazov na poslu, kada jedva izdržavate boravak na poslu, kada prosto osećate i fizičko gađenje kada polazite na posao. Sve to pod uslovom da možete sebi, u finansijskom pogledu, dopustiti da svojevoljno date otkaz i da ste sigurni da možete pronaći drugi posao. Računi se moraju plaćati!

Pre bilo kakve konačne odluke o poslu, dobro razmislite koje su prednosti a koje mane vašeg postojećeg posla, da li imate ponudu za novi posao, i kako će se promena posla (ili neka duža pauza bez posla) odraziti na vaša primanja. Ukoliko odgovorite potvrdno na sledeća pitanja, možete ozbiljno razmisliti o promeni posla:

– da li već duže vreme stagnirate na postojećem poslu? Godine provedene u istoj firmi nisu vam omogućile napredovanje u karijeri na bolju poziciju a niste dobili ni povišicu plate. Nemojte gubiti vreme i potražite drugi posao koji će vam omogućiti napredovanje u svakom smislu.

– da li u postojećoj firmi imate mogućnost poslovnog usavršavanja pa prema tome i napredovanja u karijeri? “Prazan” staž je dugogodišnje vreme provedeno na poslu koje nije praćeno stručnim usavršavanjem. Ako nemate priliku da se stručno usavršavate, upotpunjujete i proširujete svoje znanje – potražite novi posao.

– da li vam je dosadno na poslu, jednolično i bez ikakvih izazova, nemate mogućnosti za inicijativu i inovacije – napustite takav posao ako niste i sami pokušali nekako da ga bolje osmislite. Možda je i okruženje takvo da se ne može sprovesti nikakva bolja organizacija.

– da li imate dobru komunikaciju sa nadređenim ili sa svojim najbližim kolegama? Preispitajte najpre svoje ponašanje. Pre davanja otkaza, pokušajte sami da se bolje prilagodite sredini.

– da li su i vaše kolege nezadovoljne poslom, nezainteresovani su i često odsustvuju sa posla?! Verovatno se i oni raspituju o nekom drugom poslu.

– da li se u vašoj firmi često menja poslovna politika i ljudi na čelnim pozicijama? Znači i da je menadžment svestan da je situacija u poslovanju u stagniciji, tj. nije zadovoljavajuća. Ako ne želite ili nemate vremena za gubljenje dok se ne stvori povoljnija poslovna situacija, pogledajte neke nove poslovne izazove.

– mnogi stvarno uživaju u svom poslu i nisu motivisani samo zaradom. Ukoliko ste prestali da sa entuzijazmom rešavate probleme na poslu i osmišljavate nove poteze – potražite nove izazove. Dobra plata može biti dobar razlog za privremeno ostajanje na poslu, ali nije trajno rešenje.

-svako od nas veliki deo života provede na poslu, i često više vremena provede sa kolegama neko sa svojom porodicom. Ali posao treba da bude samo deo vašeg života koji vam omogućava zadovoljenje drugih potreba. Dobro izbalansiran život uključuje vreme za porodicu, druženje, zabavu i naravno ljubav. Ako vaš privatan život pati zbog posla, a predugo radno vreme vam ne ostavlja prostora za druge aktivnosti, vreme je da date otkaz.

– da li se loše stanje na poslu odražava i na vaše zdravlje pa osećate nezadovoljsto, nesanicu, umor i razdraženost, i druge zdravstvene probleme – krajnje je vreme da promenite posao!

– samo vi možete doneti odluku o promeni posla. Nemojte da vas pokoleba strah od nepoznatog ili strah od neuspeha. I takav strah može biti uzrok vašeg nezadovoljstva na poslu što, opet može doveti do toga da dobijete otkaz na postojećem poslu. Verujte u sebe i svoje mogućnosti!

U svakom slučaju, kada odlučite da date otkaz učinite to na dostojanstven način. Pretpostavljenima se zahvalite na saradnji i zaželite uspeh u budućem radu jer postoji velika verovatnoća da ćete se i u budućnosti susretati sa njima na poslovnom planu. Ostanite u dobroj poslovnoj relaciji. Takođe i vašim bivšim kolegama zaželite uspeh u budućem radu. To što odlazite na neki novi posao ne znači da norate prekinuti prijateljstva.