kontaktiDošao je i taj dan! Upravo ste se zaposlili. Ili ste primljeni na određeno vreme i sada je ključni trenutak da ostavite što bolji utisak, učvrstite poziciju i, možda, zadržite radno mesto. A prvi utisak je temelj međuljudskih odnosa i najčešće određuje sled budućih događaja. U prvih nekoliko minuta susreta dobijamo informacije o drugoj osobi, stvaramo predstavu da li nam se dopada ili ne, da li nam je sa njom lako ili teško raditi. Ti utisci su često trajni i činjenica da su brzo stvoreni ne oduzimaju od njihove snage i postojanosti.

Prvi dan na poslu predstavlja prilagođavanje, usklađivanje prema poslu, ljudima, organizaciji. U procesu adaptacije formiramo nove navike, veštine i znanja koja nam pomažu da osećamo pripadnost.

Vaš osnovni stav treba da bude – budite to što jeste i što otvoreniji (prilagodljivi) za nove ideje, norme i okolinu. Vaše samopouzdanje treba da bude u razumnim granicama – na novom poslu treba da se pokažete u najboljem svetlu, ali to ne podrazumeva prepotentnost u bilo kom pogledu. Ne zaboravite staru mudrost – čovek se uči dok je živ!

Prvih dana na poslu obično imate mentora ili osobu koja će vam pomoći da se na adekvatan način uklopite i bolje upoznate sa pravilima ponašanja. Pokažite da ste kulturni, učtivi, pristupačni i prijatni prilikom upoznavanja. Usmerite pažnju na sagovornike, više posmatrajte i pitajte ono za šta procenjujete da je važno. Budite strpljivi i dozvolite sebi da postepeno saznajete, uočavate i uviđate. Pokažite pričom, ali i stavom, da ste osoba od poverenja.

Izbegavajte lične teme (emotivni status, porodični problemi), ali i politiku. Za izražavanje ličnih stavova potrebno je da ljudima pružimo šansu da nas bolje upoznaju, kako bi nas na pravi način razumeli.

Ukoliko vas kolege pozovu na ručak – zahvalite na pozivu i prikljućite se grupi. Na taj način ćete bolje upoznati svoje nove kolege a i njima pružiti šansu da vas bolje upoznaju.

Korektan poslovni odnos podrazumeva odnos međusobnog uvažavanja i uspostavljanje poverenja. Potrebno je da razmenjujete informacije sa kolegama i sa nadređenim, vodeći računa o integritetu svih učesnika. Dobru komunikaciju ostvarićete pokazujući i negujući samopoštovanje i poštovanje drugih u komunikaciji.

Pokušajte da izbegnete neke od sledećih grešaka:

– pobrinite se da dođete na vreme na posao, odmorni i opušteni. Možda bi trebalo da još pre prvog dana na poslu obiđete put i tako saznate da li ima uobičajenih zastoja u “špicu” i koliko vam zaista vremena treba do posla.

– posebnu pažnju obratite na odevanje. Prikladna odeća je jednostavna i ona u kojoj se dobro osećate.  Naročito se to odnosi na obuću. Nema ništa gore od nespretnog hoda na visokim štiklama ili ukočenosti u preuskoj haljini. Izbegavajte da se oblačite provokativno. Duboke dekoltee i seksi haljine ostavite za večernje izlaske, jer kako pokazuje jedna američka studija o radnoj efikasnosti, žene koje nose odeću koja previše otkriva ne dobijaju povišice i retko napreduju.

– na sasatanku sa pretpostavljenim saznaćete koja su njegova očekivanja i stil upravljanja poslom, što će vam pomoći da odredite kako i koliko vremena vam je potrebno da uradite radne zadatke.

– uvek imajte na umu staru izreku -” Bolje biti glup 5 minuta nego čitav život”. Zato odmah pitajte sve što vam je nejasno ili nije dovoljno jasno. Ne postoje glupa pitanja i ne dozvolite sebi da lošije obavite posao jer smatrate da je glupo da ponovo pitate kolege ili šefa za instrukcije.

– pažljivo i zainteresovano slušajte kolege i šefa. Slušanje i upijanje svih informacija o novom poslu i vašoj budućem radu je najvažnije u prvim danima.

– pokušajte da zapamtite imena novih kolega. Budite ljubazni i prijateljski nastrojeni, ne upadajte kolegama u reč i ne učestvujte u tračarenju, spletkama i ogovaranju. Opustite se i gledajte kolege u oči kada im se obraćate.

– u svakoj komunikaciji, pa i na poslu, važno je da imate osmeh na licu. Niko ne voli da razgovara sa namrštenim, ljutim i neprijatnim sagovornikom.

– nemojte već prvog dana ubeđivati sagovornike kako bi vi sve bolje organizovali, kako imate nove ideje, kako ste edukovani u svemu i svačemu.

– često su u pitanju otvoreni radni prostori pa bi trebalo smanjite ton zvona na mobilnom telefonu, da time ne uznemiravate i dekoncentrišete svoje kolege.