indextrudnica

Obično je u primitivnoj sredini više rašireno sujeverje. Međutim, mnogi nisu ni svesni koliko su sujeverni sve do trenutka kada, na primer, postanu roditelji. Tada, upravo iz straha da se nešto ne desi njihovoj deci, roditelji prihvataju i ponašaju se u skladu sa praznoverjem u njihovoj okolini. Bolje je ne iskušavati sudbinu i ne proveravati istinitost onoga u šta su još naši preci verovali – većina tako razmišlja.

A ako je u pitanju trudnica – tada nema mesta nikakvoj dilemi. Sve što se priča i u šta većina veruje – verovatno je istina, tako razmišlja većina budućih roditelja. Evo nekih mitova koje ste i sami čuli, a u koje većina veruje (da li su to ipak samo zablude?):

Vakcinacija protiv sezonskog gripa nije preporučljiva za trudnice – je zabluda.  Nema naučnih dokaza da trudnice ne trebaju primiti vakcinu protiv sezonskog gripa. Zapravo, te vakcine mogu spasiti život i trudnici i njenom detetu, jer trudnoća slabi imuni sistem, srce i pluća žene, što je čini podložnom raznim tipovima gripa. Trudnice koje se razbole od gripa imaju veći rizik od smrtnosti, od drugih ljudi. Zato se trudnicama preporučuje da se vakcinišu protiv gripa, ali da sa vakcinama koje ne sadrže oslabljeni, živi virus gripa i ne sadrže konzervanse, da ne naškode bebi.

Trudnica treba da jede za dvoje – ta toliko česta konstatacija je samo delimično tačna. Ako žena ima normalnu težinu pre trudnoće, treba da unosi svega 300 dodatnih kalorija dnevno da bi beba rasla. To je ekvivalent čaši nemasnog mleka i polovini sendviča. Normalno je da se ugojite od 10 do 15 kilograma u toku trudnoće. Težinu preko 10-15kg ćete teško skinuti posle, a i svaka sledeća trudnoća će na tu težinu dodati novu. Prevelika težina u toku trudnoće može dovesti do potrebe da se porođaj obavi carskim rezom.

Trudnice ne treba da farbaju kosu – nije naučno potvrđeno. Naime, boje za kosu i hidrogen ne mogu da prodru kroz kožu u štetnim količinama. Moguće je jedino da će jaki mirisi, pa i farbe i hidrogen, i isparenja da smetaju tudnicama, naročito u prva ti meseca.

Da li da se odreknete omiljene kafe? –  pogotovo jutarnje kafe? Slobodno je pijte i u trudnoći. Često postoji strah da kafa utiče na prerani porođaja, spontani pobačaj ili malu težinu bebe pri rođenju, ali za to nema nikakvih naučnih dokaza. Jedna šolja kafe sigurno vam neće škoditi, ali se za svaki slučaj pridržavajte preporučenih doza (ne više od tri male šolje dnevno).

Ne treba konzumirati ribu – je pogrešno i za majku i za bebu. Dva puta nedeljno je preporučljivo konzumiranje ribe jer naročito ribe iz hladnih mora sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina, koje pomažu razvitak bebinog mozga i vida. Ono što treba znati jeste da se trebaju izbegavati ribe koje sadrže visok procenat žive (kao što je sabljarka, ajkula i skuša). Losos, škampi i tuna iz konzerve su najbolji izbor. Ne bi trebalo da jedete sirovu ribu, kakva se obično nalazi u sušiju ili sašimiju, jer obično sadrži parazite i bakterije.

Izbegavajte putovanje avionom – je prilično rasprostranjena zabluda koja se bazira na eventualno “štetnom delovanju” skenera na aerodromima, rendgen mašina na carini ili radijacije tokom letenja na velikim visinama. Sve su to zablude jer: skeneru se izlažete maksimalno 1-2 minuta što ne može uticati na bebu. Treba voditi računa da se u poslednjem tromesečju trudnoće izbegava putovanje, ako je moguće, jer nekim trudnicama može da pozli na visinama  većim od 9.000 metara. A i neke aviokompanije ne žele da prihvate rizik od prevremenog porođaja u svojim avionima. Naravno, u ovom slučaju postoji i alternativni prevoz – drumskim saobraćajem.

Treba izbegavati seks – je samo delimično tačno. Naime, seks fizički ne može da povredi bebu, jer je ona potpuno zaštićena amnionskim mehurom i snažnim materičnim mišićima. Međutim, morate voditi računa o seksualno prenosivim infekcijama. Ako partner ima herpes, klamidiju ili hiv, bolest se može preneti i na bebu. Neke žene se pitaju da li orgazam može uzrokovati spontani pobačaj. Ako imate normalnu trudnoću, nema razloga da brinete. Kontrakcije koje nosi orgazam su potpuno drugog tipa od onih porođajnih. Seksualni odnosi se smatraju bezbednim u svim fazama normalne trudnoće. Svakako su obavezne kontrole kod ginekologa a i sa njim možete da se posavetujete u vezi dileme da li je vaša trudnoća rizična. Ako postoji ikakva opasnost od pobačaja, preranog rađanja ili ste imali bilo kakvo neobjašnjivo vaginalno krvarenje, onda će vam lekar savetovati da se suzdržite od seksa.

Postoji čitav niz narodnih verovanja koja nisu naučno potvrđena ali se prenose sa “kolena na koleno”. Od toga nisu imune razne kulture. Većina tih verovanja će vas ipak ozbiljno nasmejati. Evo nekih od njih:

– Ako žena jede velike količine crvenog mesa rodiće muško dete.

– Ako je stomak trudnice visoko rodiće devojčicu.

– Ako trudnica ima izbačen pupak, veruje se da nosi muško dete.

– Kada se trudnici neprimetno stavi so u kosu, a ona se nakon toga najpre uhvati za nos, rodiće dečaka. Ako se uhvati za usta, biće devojčica.

– Nije dobro da se trudnica kreće noću, da je ne bi pratile nečiste sile.

– Ne sme se vikati na trudnicu, jer se ona može preplašiti. Ako se od straha uhvati za neki deo tela, veruje se da će dete imati beleg na tom mestu.

– Trudnica ne sme ništa da ukrade, inače će njeno dete imati beleg istog oblika kao ukradena stvar i to na mestu koje je ona prvo dodirnula. A ako ipak ukrade mora brzo rukom da dodirne zemlju da bi na taj način neutralisala štetno dejstvo.

– Postoji i verovanje da će žena koja u trudnoći zaželi nešto da pojede, npr. jagode, ali to ne pojede roditi dete koje ćesa znakom na koži u obliku jagode.

– Trudnica ne sme da gleda u vatru, da dete ne bi imalo crvenilo po licu.

– Trudna žena ne treba ići na groblje zato što će njeno dete biti podložnije urocima i crnoj magiji.

Mnoga verovanja verovatno imaju za cilj da se trudnice sačuvaju od prejakih pozitivnih i negativnih emocija, da se sačuva njihova emocionalna i psihička ravnoteža a time i zdravlje deteta.