ljubjadiKo god se našao u situaciji neuzvraćene ljubavi ili raskida sa voljenom osobom, zna da je to jednostavno ravno “smaku sveta”. Kako to preživeti a ne poludeti?!! Kažu da vreme leči sve ali kako to vreme da prođe?

Treba da poradite na tome da stoički podnesete i poraze, jer je to sastavni deo života. Bol i patnja će biti u vama pokazivali vi to ili vešto skrivali u sebi. Polako će početi da bledi a do tada vi nastavite da živite “punim plućima”.

Ono što mnogi rade, a to ne valja jeste: povlačenje i izbegavanje prijatelja i najbližih, plač i bezvoljnost, gubitak interesa za razgovor sa prijateljima i za bilo šta što se dešava oko vas. Neki u takvim trenucima odbijaju hranu ili preterano komzumiraju hranu. Takva osećanja će izazvati naizmenično osećanje osvetoljubivosti kao i osećanje ljutnje i besa zbog ostavljenosti i odbacivanja.

Prema istraživanjima, muškarci mnogo teže podnose kada ih napusti voljena osoba. Dugo pate i neutešni su, mada to dobro skrivaju u sebi. Naročito je vreme letnjih godišnjih odmora, pogotovo na nekim romantičnim mestima, vreme pogodno za nove veze ali koje najčešće i kratko traju.

Verujte psiholozima, ali i onima koji su pre vas prolazili kroz slična iskušenja, da treba

– da razgovarate sa prijateljima i najbližima koji vam dobro žele i koji će vas uvek saslušati. Kada nekom ispričate svoje strahove, bol, strepnje i ljutnju – osećaćete se “lakše”, rasterećeno i što je najvažnije, ni vaša negativna osećanja više neće izgledati tako nepremostiva.

– odlazak u neku teretanu je izvanredno rešenje i ima višestruke koristi. Vežbanje će vam skrenuti misli, fizički ćete se “istrošiti”, telo će vam se zategnuti i izgledaćete “nikad bolje”. Posle izlaska iz teretane imaćete osećaj da sve možete, da vam ništa ne može pokvariti pozitivne misli.

– ne propuštajte izlaske sa prijateljima i odlaske na razna dešavanja. Tamo nemojte tražiti bivšeg partnera, ali tamo možete naći nekoga ko više zaslužuje vašu ljubav i pažnju.

– posvetite više vremena sebi čime ćete povećati samopouzdanje. Ponovo zavolite sebe i istaknite svoje prednosti.

Ako se prisetite svoje zadnje emotivne veze verovatno ćete pronaći mnoge znakove koji su ukazivali da sve nije bilo tako dobro u toj vezi. Na primer – česte svađe bez konkretnog razloga ukazuju da postoji nezadovoljstvo i nerešeni problemi. Žene izuzetno teško doživljavaju svađe sa partnerom. U toku svađe njihov puls je veoma ubrzan, pojačano je lučenje hormona stresa koji je jedan od uzročnika raka grlića materice. I danima posle svađe žene su depresivne, umorne i loše raspoložene. Verovatno je bilo samo pitanje dana kada će vaša emotivna veza da doživi kraj. Život čine i lepi i manje lepi trenuci.