kosa 2Mnogi su nekada primetili da im kosa nešto više opada i uplašili se da nije neka ozbiljna bolest u pitanju. Može da uzrok bude neka bolest ali postoje i brojni drugi uzroci. U svakom slučaju ne treba zanemariti izražajnije opadanje kose i ne potražiti uzrok.

Na kvalitet kose najviše utiče genetski faktor. Ali i neki od spoljnjih faktora utiču na opadanje kose kao što su – upotreba loših šampona ili farbe za kosu, promena godišnjih doba, grube četke za kosu, stres, pušenje, loša ishrana.

Koristite blage šampone za pranje kose, pogotovo ako često perete kosu.

Bar jednom nedeljno nanesite na kosu maslinovo ulje, koje treba dobro utrljati u kosu i ostaviti jedno vreme da deluje pre pranja.

Pravilna ishrana takođe može da doprinese poboljšanju kvaliteta kose (morski plodovi, integralni hleb, spanać, paprika, pečurke, masline, kupus).

Ispiranju nakon pranja kose treba posvetiti pažnju – najbolje je isprati kosu jakim čajem od kamilice ili koprive.

Da biste sprečili opadanje kose i ojačali je, možete dodati u šampon za pranje kose nekoliko kapi eteričnih ulja lavande ili jasmina.

Za što efikasniji tretman protiv opadanja kose, bilo da je u pitanju genetska sklonost ili povremeno opadanje kose, preporučujemo kofeinske preparate za tretiranje kose, jer kofein, dokazano je, daje korenu dlake potrebnu energiju za rast.

Treba pratiti koliko dugo traje opadanje kose i posle primene nekih od predloženih mera. Ako i dalje kosa opada više nego što je uobičajeno, napravite analize krvi i hormona i potražite pomoć lekara.