eirPočetak leta i letnjih vrućina donose potrebu za laganom u udobnom odećom i obućom. Ali tada i šešir treba da bude neizbežan detalj vašeg novog izgleda. Svakako da šešir kao modni detalj ne treba zanemariti u bilo kom godišnjem dobu pri čemu treba voditi računa i o izboru materijala od koga je šešir napravljen. Materijal za letnji šešir treba biti lagan i prozračan, poput slame ili neke prozračne prirodne tkanine. Šeširi koji se nose u zimskom periodu trebaju biti od punijih i toplijih materijala.

U svakom slučaju, oblik i veličina šešira trebaju biti usklađeni sa oblikom lica, a zatim i sa odabranom odevnom kombinacijom.

Okruglo lice – Ako imate okruglo lice, potražite šešir koji će vam izdužiti lice. Na primer, šešir sa širokim obodom koji je širi od vašeg lica i koji ćete blago nakriviti. Veći letnji šeširi od slame učiniće da vam lice izgleda uže. Izbegavajte šešire sa kratkim clindrom kao i one sa uskim obodom.

Trouglasto lice – ima naglašenu oštrinu donje vilice pa će tako šeširi s visokom krunom i širokim i asimetričnim obodom biti dobar izbor jer će oštrina donje vilice biti manje naglašena.

Četvrtasto lice – Uz ovaj oblik lica treba izabrati šešir koji će omekšati uglove lica kao što su šeširi sa užim obodom. Takođe će lepo izgledati uz glavu priljubljene kapice ili beretka. Šeširi nepravilnog oblika mogu ublažiti crte kvadratnog oblika, kao i šeširi okruglog oblika.

Srcoliko lice – Ovaj oblik lica deluje lepše uz okrugle kapice i kratke obode. Izbegavajte široke obode i baseball kapice jer oni ističu bradu. Iako većina šešira odgovara ovom obliku lica, kapice priljubljene uz lice su najbolje. Nosite beretke, cloche šešire, te one sa srednjim obodom kako bi uravnotežili crte lica.

Ovalno lice – Uz ovalno lice odgovara bilo koji oblik šešira ali se posebno preporučuju kaubojski šeširi i oni kakve su nosili gangsteri 20-ih godina. Jedini tip šešira koji bi trebalo da izbegavate je šešir kružnog oblika koji je uži od vaših jagodica, sa vrlo uskim cilindrom.

Duguljasto lice – Birajte šešire srednjeg ili niskog cilindra, te one širokog oboda koji će uravnotežiti vertikalnu dužinu lica. Osim njih nosite i šešir s lukom ili one s ukrasima poput cveta. Izbegavajte četvrtaste šešire koji dodatno izdužuju lice.

Pri nošenju šešira vodite računa i o nekim opštim pravilima da ne biste na sebe skretali pažnju kao totalni modni promašaj, ili nešto još gore. Evo nekih od njih:

– ako volite šešire s obodom kupite veličinu koja vam odgovara kako vam ne bi prekrivao lice,

– šešire sa izrazito velikim obodom ipak nosite samo na plažu,

– kožna kapa s kožnom jaknom nije dobra i poželjna kombinacija,

– bejzbol kapa je ipak samo za vreme opuštanja i sportskih aktivnosti,

– samo zbog toga što nosite haljinu ne znači da morate nositi damski šešir. Poigravanje s kontrastima je vrlo seksi.

trilby 1Trilby model šešira je muški šešir iz tridesetih godina prošlog veka, koji je ipak i danas elegantan, prikladan u mnogim prilikama i aktuelan. To je šešir sa uskim obodom i udubljenjem na vrhu. On je pogodan za žene bez obzira na godine a naročito u zimskom periodu. Daje sofisticiran izgled, ali odmereno, tako da nećete delovati previše sređeno. Što se tiče samoga nošenja ovoga modela šešira, vrlo je važno pod kojim ga uglom nosite. Onima iznad 35 godina bolje pristaje kada je nagnut prema napred te malo nakrivljen. Ovaj model šešira nagnut prema nazad daje mladenački, pomalo boemski izgled. Osim načina nošenja, vrlo je važno odabrati i proporcije, odnosno veličinu šešira koja će odgovarati vašem obliku lica.

Fedora je slična trilby šeširu (često je to isti stil ali za američko tržište se zove fedora a za britansko trilby) ali sa nešto širim obodom. Pomalo daje muškobanjast izgled, fedora odlično izgleda u kombinaciji sa farmericama ili sa oštro krojenim odelima, ali se ne slaže sa suknjama i haljinama. Pristaje ženama svih dobi, iako je češće nose mlađe osobe i to prilično navučeno preko očiju. Ovaj model ćete sigurno naći u prodavnici muške odeće.

beretka

Beretke su uvek bile omiljen i praktičan modni detalj. Izrađuju se svim bojama ali je najbolje nositi ih uz “casual” odeću. Ženama koje imaju jače izražene crte lica bolje stoje beretke položene niže prema zatiljku, a ostalima odlično stoje one na vrhu glave malo nagnute u stranu. Opšte pravilo je da beretka bolje izgleda nošena uz raspuštenu, ležerniju frizuru, jer zavezana kosa u kombinaciji s beretkom dodaje koju godinu više.

Šubara je uvek aktuelna zimi a posebno dobro stoji visokim ženama. Samo krzno daje taj elegantan izgled. Šubare bolje pristaju uz zrelu kožu, savršeno prikrivaju bore, a ističu prirodne nijanse i tonove kože.

eir tirlby

Boho šešir podseća na kaubojski šešir i ne stoji dobro baš svima. Uvek ih možete osvežiti novim detaljem (traka, marama, ukras, ..) i tako dobiti novi izgled. Idealni su za opuštene šetnje.

Bejzbol kape su rezervisane za vreme sportskih aktivnosti i opuštanja.

Kačketi treba da budu deo mladalačkih odevnih kombinacija.

Turban je uvek bio privlačan i seksi. Turban pristaje gotovo svim oblicima lica, ali oni s okruglim licem trebali bi birati nešto uže modele. Turban je odličan izbor uz letnje lepršave haljine. cloche eir

Flopi šeširi su šeširi velikog oboda koji najbolje pristaju visokim devojkama. Osim što izgledaju ženstveno, uz njih ćete čitavo lice i ramena zaštititi od sunca na plaži ili u šetnji, pa ih nosite uz duge, lagane haljine bez naramenica te uz velike naočale. Uvek ih možete osvežiti nekim dodatkom kao što je marama, cvetić, perje.

Cloche šeširić oblikom podseća na zvonce. Cloche prati konture lica, stoga bolje stoji onima sitne građe i nežnijih crta lica. Odlično izgleda u kombinaciji s kaputom ili odelom ili od nekog laganog materijala uz letnju haljinu.