kosa1Kosu odmah uočite na svom sagovorniku. Čak i prolaznica sa lepom, bujnom i sjajnom kosom će vam privući pogled. Frizura je svakako jedan od najvažnijih faktora koji utiču na naš kompletan izgled, pa i utisak koji ostavljamo na okolinu.

Na kvalitet kose najviše uticaja ima genetika ali i sami možemo nešto učiniti za bolji kvalitet kose. Posebno na koži, kosi i noktima će se pokazati da li se kvalitetno i raznovrsno hranite. Na kožu i kosu takođe utiču i vremenske prilike.

Evo nekih namirnica koje bi trebalo obavezno da se nađu u vašem jelovniku koje će doprineti lepoti i bujnosti vaše kose:

– losos – meso lososa bogato je omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B 12 i železom. Nedostatak omega-3 masnih kiselina u našem telu može dovesti do suhe kože temena i kose bez sjaja. Ukoliko ste vegetarijanac uključite u svoju dnevnu ishranu par kašika semenki lana, koje predstavljaju bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

– tamnozeleno povrće – špinat, brokola i blitva predstavljaju izvrstan izvor vitamina A i C koje telo treba kako bi proizvodilo sebum – uljastu supstancu koja ima funkciju prirodnog regeneratora koje izlučuje naše telo. Osim toga, tamnozeleno povrće bogato je železom i kalcijem.

– mahunarke – poput pasulja i leće, vrlo su važan deo ishrane ako želite imati lepu kosu. One hrane telo proteinima koji su potrebni za njen rast i predstavljaju izvor železa, cinka i biotina.

– orašasti plodovi – brazilski orasi jedan su od najboljih prirodnih izvora selena, minerala koji je bitan za zdravlje temena. Lešnici sadrže alfa-linolensku kiselinu koja pomaže u održavanju kose. Osim toga, orašasti plodovi obiluju i cinkom koji smanjuje opadanje kose.

– živinsko meso – piletina i ćuretina izvor su visoko-kvalitetnih proteina koji će vam pomoći u održavanju zdravlja vaše kose. Bez unosa kvalitetnih proteina vaša kosa slabi i postaje tanka i bezbojna.

– jaja – su važan izvor proteina, biotin i vitamin B 12.

– žitarice – su značajan su izvor cinka, železa i B vitamina, ali su i značajan energetski izvor.

– školjke kamenice – sadrže mineral cinka koji je moćan antioksidans.

– mleko i mlečni proizvodi sa malo mlečnih masti – obrano mleko i jogurt su izvor kalcija koji je važan za rast kose.

– šargarepa – je dobar izvor vitamina A koji je neophodan za zdravlje temena kao i za dobar vid. Zdravo teme prati i sjajna kosa koja se lako održava, zato grickajte šargarepu što češće.

– nemojte zaboraviti da svakodnevno pijete dosta tečnosti, običnu vodu ili razne čajeve.

Osim pravilnom ishranom treba kompletan način i stil života da bude zasnovan na zdravim osnovama, jer se i na kosi, kao uostalom i na vašem licu i vašoj kompletnoj pojavi, odražavaju vaše svakodnevne navike – od vremena koje posvećujete ličnoj higijeni, rekreaciji, spavanju do druženja i opuštanja sa prijateljima i najbližima. Evo nekih pravila u načinu ponašanja:

– važno je zaštiti kosu i od spoljnih vremenskih prilika kao što je jako sunce, kiša, vetar i sneg. Zato pre izlaganja blagotvornim sunčevim zracima nabavite kapu, šešir ili neku šarenu, veselu maramu. Nemojte dozvoliti da vam teme promrzne na niskim temperaturama, zaštiti te ga toplom vunenom kapom. Marama će zaštititi vašu kosu od jakog vetra koji nosi i mnogo prašine.

– higijenske navike se ogledaju i na vašoj kosi. Čista i očešljana kosa je ukras svakog lica. Važan je pravilan izbor šampona prema tipu kose. Svakodnevno strpljivo češljanje će dobro delovati na vaše teme i time bolje hraniti vašu kosu. Na tržištu postoji zaista veliki broj preparata za negu kose i zato odvojite malo vremena i bar jednom nedeljno pripremite odgovarajuću masku za vašu kosu.

Nemerljiv je prijatan osećaj zadovoljstva i samopouzdanja koji će vam pružiti bujna i lepršava kosa nakon što joj i vi malo pomognete.