kakvu masku

Veliki je izbor krema za negu kože. Postoje kreme za lice, telo, ruke, noge, stopala itd. Mnoge biljke čine osnovu pri izradi svih tih krema. U velikoj ponudiu svih tih preparata za negu kože teško je napraviti najbolji izbor. Ovo je kratak pregled nekih biljaka čije je dejstvo preporučeno od strane dermatologa.

Jagorčevina – je idealna za negu zrele kože jer njene semenke sadrže sastojke koji umanjuju bore i potpomažu regeneraciju ćelija. Redovnim korišćenjem preparata sa ekstraktom jagorčevine koža postaje elastičnija.

Kamilica – sadrži prirodan antiseptik koji ublažava razne upalne procese na koži. Neophodna je za čišćenje kože, a predstavlja i idealno sredstvo za bujnu i sjajnu farbanu kosu. Bar povremeno isperite kosu čajem od kamilice.

Preparati na bazi cveta lale u kombinaciji s drugim biljnim ektraktima, jačaju kožu i predstavljaju odličnu zaštitu od spoljašnjih uticaja.

Lavanda – sadrži eterično ulje koje je idealno za osobe sa osetljivom kožeom. Osim što hidrira suvu kožu, a samim tim i uklanja neprijatan osećaj zategnutosti i svraba, lavanda hladi kožu, ublažava crvenilo i smiruje iritaciju.

Neven – se preporučuje za sve tipove kože, čak i one s pegama ili bubuljicama. Ako vam je koža izgorela na suncu, negujte je sa ekstraktom cveta nevena jer ublažava crvenilo, regeneriše i hidrira kožu.

Orhideja – se koristi za negu i hidrataciju kože. Nezaobilazna je u preparatima za čišćenje lica i šamponima za farbanu kosu.

Listovi sleza bogati su hranljivim materijama koje koža veoma brzo apsobuje. Zato slez daje brze rezultate u borbi protiv suve i iziritirane kože. Njegovo dejstvo je i izuzetno značajno kod smanjivanja ispucalih kapilara na licu.

Suncokret – se koristi za besprekoran ten jer sadrži skoro 64% nezasićenih kiselina koje su potrebne suvoj, gruboj i koži sa flekama. Suncokret takođe sadrži cink koji regeneriše kožu.

Ruža – se najviše koristi u kozmetici. Od svežih listova ruža dobija se ulje za hidriranje kože lica, dok ružina vodica nežno čisti i regeneriše kožu. Šamponi i pakovanja za kosu s ružinim uljem kosi daju dodatnu vlažnost, poboljšavaju strukturu dlake, daju joj sjaj i smiruju iritiranu kožu glave.