lepota 1Svako godišnje doba ima svoje karakteristke što se tiče vremenskih uslova, kao što su: temperatura, vlaga, jačina i količina sunčevog zračenja. Tako i svaki čovek, kao deo univerzuma, ima odgovarajuću reakciju svog organizma na spoljašnje uslove u kojima živi. Žene su posebno osetljive na te spoljnje faktore koji utiču na njihovu lepotu i raspoloženje. Kada se tome doda i faktor starenja organizma, dolazi se do zaključka da nega tela, lica i kose treba da se prilagodi svim tim uslovima.

Kao što se tokom jedne kalendarske godine izmene sva četiri godišnja doba, tako se mogu posmatrati i životni ciklusi svakog pojedinca, odnosno možemo pratiti ponašanje svog organizma u različitim godinama života. Svaki deo našeg organizma se menja, pojedine ćelije organizma se rađaju, obnavljaju i nestaju da bi se pojavile nove, ali kompletan organizam polako stari. Te promene su uočljive i na koži lica, koje svakako najpre primetimo. Svako godišnje doba zahteva drugačiju odeću i obuću, prilagođenu drugačijim vremenskim uslovima. Tako isto i nega lica treba da prati promene u organizmu saglasno godinama života.

Proleće za kožu lica jeste starosno doba od 25. – 35. godine života. Koža je mlada, sveža i elastična. Ali je to i pravo vreme kada se počinje sa konkretnom negom lica. Odnosno, tada se pojavljuju sitne, mimičke bore. Potrebno je odrediti tip kože i odabrati odgovarajuće kreme za negu lica, koje opuštaju mišiće i izglađuju sitne linije. Svaki organizam prati buđenje prirode, bujanje vegetacije i uopšte, erupciju životne energije, pa tako i ljudski organizam kao deo univerzuma.

Leto za kožu lica je životno doba od 35. – 45. godine. Na licu se tada javljaju vidljive mimičke bore i koža gubi čvrstoću. Kožu treba hraniti kremama koje će joj povratiti svežinu i čvrstoću, a istovremeno treba koristiti kreme koje će ublažiti pojavu mimimčkih bora. Leto je inače personifikacija odmora, opuštanja, punog uživanja u životu i zabave.

Jesen je starosno doba od 45. – 55. godine života. Priroda se polako sprema za zimski san, lišće žuti i opada, priprema se i skuplja hrana za duži period. Koža lica dobija dublje bore, gubi čvrstoću i elastičnost. To je period kada je vidljiv proces gubitka proizvodnje kolagena i elastina, te je tada potrebno odgovarajućim kremama nadomestiti taj gubitak.

Zima je period kada cela priroda spava, kada je kratak dan i hladno je. Jedino zimzelena vegetacija zadržava svoju i svežinu. To je starosno doba od 55. godine života. Osim sve dubljih bora, na koži je vidljiva pojava pigmentacijskih fleka, gubitka volumena i čvrstoće. Koža gubi sjaj i celo lice dobija neku novu dimeziju. U tom periodu treba odgovarajućom negom pomoći licu da što duže održi svežinu, vlažnost i elastičnost

Svako životno doba ima svoje radosti. Psihička i fizička ravnoteža svakog pojedinca se ogleda u kompletnom izgledu, stavu, pa tako i na licu. Bez unutrašnje ispunjenosti i zadovoljstva nemoguće je imati svežinu i sjaj lica i kože, bez obzira na životno doba.