organska kozmetikaKoža je naš najveći organ i zato joj treba posvetiti dužnu pažnju. Tek u poslednje vreme se više populariše organska kozmetika koja je ipak neuporedivo skuplja od klasičnih proizvoda. Značajno je i to da je sve šira populacija upoznata sa nekim štetnim sastojcima u kozmetičkim proizvodima. Posebno budite oprezni kada su u pitanju “akcije” u prodaji kozmetike. U takvim situacijama imajte u vidu slikovito poređenje kozmetike sa svežom i uvelom jabukom. Zamislite neku sveže ubranu jabuku i uporedite je sa nekom trulom što stoji pored nje – takav je odnos i sveže napravljenog kozmetičkog proizvoda i onog koji stoji već dugo na polici i čeka neku “akciju” da se konačno upotrebi.

Da bi se neki kozmetički proizvod nazvao organskim, mora da sadrži 95% sastojaka prirodnog/organskog porekla, a da bi mogao da se nađe u prodaji mora da bude sertifikovan. Mnogi proizvodi se reklamiraju kao ekološki mada su poprilično daleko od takvih kvalifikacija.

Pri kupovini i upotrebi kozmetičkih proizvoda obratite pažnju da organska kozmetika ne treba da sadrži vosak i silikone, boje i komponente koje nisu biorazgradive, koje su bile izložene radijaciji, sintetičke mirise, GMO i životinjske sastojke, osim mleka, meda, jaja, lanolina. Biljni sastojci koje sadrže moraju biti isključivo organskog porekla. Pažljivo pročitajte sve što piše na etiketi proizvoda a naročito one poslednje, najsitnije ispisane podatke.

Većina kozmetičkih proizvoda sadrži konzervanse što im omogućuje bezbedno duže trajanje. Međunarodna nomenklatura kozmetičkih proizvoda navodi da se kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima mogu koristiti samo šest supstanci u ukupnom procentu koji ne prelazi 5%, i to su:

Benzoeva kiselina i njene soli                                                                                       Dehydroacetic kiselina i njene soli                                                                              Propionska kiselina i njene soli                                                                                    Salicilna kiselina i njene soli                                                                                             Sorbinska kiselina i njene soli i                                                                                           Benzil alkohol.

Organski kozmetički proizvodi imaju mnogo kraći rok trajanja od neorganskih proizvoda, jer prirodni konzervansi imaju kraći rok trajanja od sintetičkih.

Obavezno izbegavajte proizvode koji sadrže sledeće sastojke:

parabeni (Parabens) pri dužoj upotrebi mogu izazvati neplodnost kod muškaraca i neuravnoteženost hormona kod žena. U nekim slučajevima su parabeni pronađeni unutar ćelija tumora dojke. Dugo vremena, parabeni su korišteni kao konzervans. Kada birate dezodoranse i kreme za lice obavezno proverite da li sadrže ovaj sastojak.

benzoil peroksid (Benzoyl Peroxide) je zajednički sastojak u većini proizvoda protiv akni, ali ima ozbiljne nuspojave. Utvrđno je da promoviše rast tumora jer deluje kao mutagen. Ovaj mutagen uzrokuje oštećenja DNK ne samo kod ljudi, već i životinjskih ćelija. Opasan je i preko apsorpcije i preko udisanja.

dioksin (Dioxin) je često izostavljen na etiketi kozmetičkih proizvoda. Antibakterijski sastojci kao što su triklosan, polietilenski glikoli, emulgatori i etoksilirana sredstva za čišćenje često sadrže upravo dioksine. Efekti dioksina mogu biti vrlo štetni. Duža upotreba može dovesti do raka, smanjenje funkcionisanja imunološkog sistema i poremećaje nervnog sistema. Dioksin može uzrokovati oštećenja ploda kod trudnica ili čak pobačaj.

ftalati mogu dovesti do oštećenja jetre i bubrega, izazvati rani razvoj dojki kod žena čak i muškaraca, smanjenja broja muških spermatozoida i izazvati oštećenja ploda. Većina EU, SAD i Kanadskih kompanija uklanjaju ovaj sastojak iz svojih proizvoda.

slobodni radikali će se pojaviti u većoj količini kao rezultat nekih hemikalija npr. u kremama za sunčanje. Slobodni radikali uzrokuju oštećenja DNK i rak, pa obratite pažnju na sastojke kao što su avobenzon, benzofenon i PABA.

natrijev lauril sulfat je vrlo čest sastojak penastih proizvoda za negu kože, pranje auta, odmašćivanje motora i čišćenje podova. Mogu uzrokovati iritacije kože, oštećenja očiju, otežano disanje, proliv pa čak i smrt.

F, D i C pigmenti u boji, sintetičke boje iz katrana kamenog uglja mogu deponovati toksine u koži i dovesti do iritacije kože. Konstantna apsorpcija dovodi do icrpljenja kiseonika, što može dovesti do smrti.