friz 2 Pod uticajem bolesti, stresa ili loše ishrane, kosa gubi sjaj, ali kada smo rasploženi i kada zračimo zdravljem, energijom i optimizmom, i naša kosa izgleda sjajno i zdravo. Ali, osim što se i na kosi odražavaju fiziološki procesi u telu, kosa otkriva mnogo toga o vašim stavovima, iskustvima, životnim navikama i uverenjima, stilu života.

Da li verujete da prema dužini, obliku, boji i kvalitetu kose može da se odredi nečije fizičko i mentalno stanje? Stručnjaci su proučavali kosu na većem broju osoba i našli neke zakonitosti. Možda ćete i sami zaključiti, posmatrajući svoje sagovornike, da postoje neke zajedničke osobine kod ljudi sličnih frizura ili boje kose.

Žene koje su sklone eksperimentisanju sa dužinom kose i oblicima frizura, su osobe koje ne prihvataju autoritet i karakterističnim frizurama iskazuju bunt, ali sve što rade, rade sa stilom. Znaju šta žele. Često su sanjalice, što ih ponekad sputava da budu ambicioznije i upornije. Te osobe su prilično zatvorene za okolinu i duboko u sebi su veoma krhke i osećajne.

Kratko ošišana kosa karakteriše realne i praktične osobe koje retko kada maštaju o nečemu što im ne donosi materijalnu korist. Kratkokose žene ne biraju sredstvo niti načine za ostvarivanje svojih ciljeva. To su obično društvene, samopouzdane i odlučne osobe koje vole lepe stvari u životu. Kratka kosa otkriva kreativnu i suptilnu damu koja uživa u umetnosti i koja drži do svog izgleda. Njoj je veoma bitno mišljenje drugih. Žene sasvim kratke kose izgledaju snažno i kul. One obožavaju fizičku aktivnost. Što je kosa kraća, to je ova karakteristika izraženija. Opšte je poznato nepisano pravilo da  žene sa više godina (obično od 40-setih) imaju sve kraće kose i tako nesvesno pokazuju da žele da produže mladost.

Takozvana nulerica, otkriva krhke i osećajne osobe.

Bob frizura je najčešći izbor dobrih glumica tako da su ove žene u svemu nepredvidive. Svakako ih nije lako pratiti u životu, pogotovo ako one odluče kakva pravila treba da izgledaju. Dobro su organizovane i dobro balansiraju privatni i poslovni život. Žene sa ovakvom dužinom kose ne podnose rutinu, nemaju komplekse i vole izazove i nova iskustva.

Duga kosa ukazuju na čvrst karakter i energičnost, ali isto tako i na velike sanjalice. To su slobodoumne osobe, otvorene za nove ideje. Praktične su, oprezne, razborite i stoje s obe noge čvrsto na zemlji. Vrlo često su pobornici borbe za zdrav život i zdravu životnu sredinu.

Duga i ravna kosa otkriva i senzualnu, nežnu ženu, koja ume da saoseća sa drugima. U ljubavi ona traži dugotrajnu vezu u kojoj se sva predaje partneru. Ali ponekad ova frizura je i izbor žene boema, koja voli ležeran i opušten život, ne podnosi autoritete i uglavnom se bavi poslovima u kojima vodi glavnu reč.

Duga kosa stepenasto ošišana omiljena je opuštenim ženama koje vole spontanost, iznenađenja, koje su prirodne u svakoj prilici, u šetnji sa prijateljima ili na gala večeri u poslovnom okruženju.friz 1

Kosa srednje dužine, odnosno kosa do ramena, je karakteristična za osobe koje se prepuštaju lenjosti i vole da drugi obavljaju poslove umesto njih. Ali kada se konačno “razbude”, mogu da učine čuda i tada njihova kreativnost dolazi do izražaja. Žene sa ovom dužinom kose vole elegantan, sofisticiran i ženstven izgled. Društvene su i spremne za nove izazove.

I način češljanja kose može da otkrije karakter:

– žene sa uvek urednom kosom su odgovorne, dosledne, poštuju red i disciplinu i vole da drže sve pod kontrolom. One vole da dominiraju i u vezi ili braku, i u krevetu. One moraju da vode glavnu reč i da sve bude po njihovom.

– savršeno uredne frizure, poput „zalizanih“ čvrstih punđi, omiljeni su izbor žena koje su opsednute kontrolom. One nisu ljubitelji nepredviđenih situacija i iznenađenja. Vole da vode glavnu reč, kako na poslu, tako i u vezi ili braku.

– puštenu, ravnu i negovanu kosu najčešće nose spontane osobe, i one uglavnom nemaju predrasuda i strahova. Veoma su strastvene i uvek spremne za nove izazove i avanture.

– neuredna, razbarušena kosa oslikava žene koje su “neukrotive”. One vole slobodu, opuštene su u svakoj situaciji i retko šta može da ih iznenadi. One vole i znaju da uživaju u životu, a spremne su da preuzmu inicijativu samo ako su za to raspoložene.

– kosa koja pada u valovima pristaje većini žena i daje pečat ženstvenosti. Takve su žene samopouzdane i organizovane, ali i nestrpljive. Dame koje često kovrdžaju ili uvijaju kosu žele da istaknu seksepil i veruju da na kartu lepog izgleda uvek mogu da dobiju šta žele.

– žene koje kosu češljaju sa razdeljkom na sredini glave su stabilne, neposredne i pravične. Uvek paze na red, uglavnom sve planiraju i ne snalaze se baš najbolje u nepredviđenim situacijama.

– žene sa šiškama uglavnom su nepoverljive, stidljive i nesigurne.

– dame sa otkrivenim čelom su veoma energične, odlučne, spontane, komunikativne, a ponekad, čak, i ne biraju sredstva kako bi ostvarile cilj.

– žene koje često nose konjski rep su radoholičarke, samouverene, jake i stabilne, vole brz i strastven seks i uvek su spremne da preuzmu inicijativu. Može da vas zavara izgled smerne devojke koja je vezala kosu u rep i izgleda nezanimljivo. Ali nije retko da se takve devojke pretvaraju u lavice kada raspuste kosu i prepuste se uživanju. Upravo sklanjanje kose sa lica otkriva osobu snažnog samopouzdanja i vatrenog temperamenta.

– žene sa ležernim i neurednim repom vole kada su u centru muške pažnje, vrat smatraju najprivlačnijim adutom u zavođenju i vole da ga pokazuju. One uživaju u flertu, ritualu zavođenja. Njih nije lako oduševiti.

– žene sa kosom ispletenom u pletenicu, koliko god izgledale nežno i romantično, vole da drže sve pod kontrolom i znaju da budu i veoma oštre u komunikaciji.

– žene sa prirodno raspuštenom kosom su žene koje žive za dati trenutak, nepredvidive su, koje vas mogu odvesti u neverovatne i uzbudljive avanture.