Nakit se najbolje čisti četkicom za zube i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga sledi brisanje i glancanje mekom, vlažnom a kasnije i suvom krpom.

Čuvajte ga u vrečicama od pliša, čoje ili deblje postave.

Srebro- potamnelo srebro očistite limunom ili ga namočite u vodu kojoj ste dodali sodu bikarbonu. Istrljajte svaki komad nakita a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate. I pepeo od drveta odlično čisti srebreni nakit koji ima ukrasno kamenje. Filigranske srebrne minđuše čistite mešavinom alkohola i talka. Četkicom utrljajte tu mešavinu u sva udubljenja, a zatim iščetkajte i izglačajte krpom.

Bakar- vremenom gubi sjaj. Čisti se deterdžentom za sudove. Ako na nakitu primetite mrlje, prvo ih uklonite vatom namočenom u sirće i so. Zasijaće punim sjajem i ako ga istrljate limunovom korom.

Zlato- očistite vodom u kojoj ste rastvorili neutralan sapun. Možete upotrebiti i amonijak rastvoren u vodi. Nakit na kraju osušite mekom suvom krpom. Zlatni prsten bez kamena uronite nakratko u alkohol i lagano isčetkajte.

Žad i ćilibar- se čiste alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle čišćenja treba ih «nahraniti» sa malo maslinovog ulja a višak masnoće ukloniti jelenskom kožom.

Biseri- bisere treba stalno nositi jer im prija kiselina ljudske kože. Požutele bisere uronite dva minuta u mlako vinsko sirće a zatim u mlaku čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.

Korali- ćete osvežiti i povratii sjaj ako ih držite nekoliko sati u frižideru. Maslinovo ulje će takođe osvežiti korale.

Dragulji– dijamant, safir i rubin, nisu osetljivi, tvrdi su i veoma otporni pa ih nećete oštetiti ako ih čistite jakom četkicom za zube. U toploj vodi rastvorite deterdžent, pa ovim rastvorom isčetkajte vaše dragulje.

Sitnije, ukrasne detalje, kao što su minđuše ili broševi od plemenitih metala sa ukrasnim dragim ili poludragim kamenjem, treba pažljivo čistiti. Ako su izgubili sjaj, stavite ih u pola čaše vode  pomešane sa 1 kašičicom špiritusa i očistite ih mekom četkicom za zube. Ako nemate špiritus, sipajte u toplu vodu malo deterdženta za sudove. Zatim ih isperite  mlakom vodom i dobro osušite flanelskom krpom.