nakit 1Samo jedan pogled na nakit na osobi koja vas interesuje, može vam pomoći da je bolje upoznate. Izbor nakita i način na koji ga neko nosi ukazuje na neke njegove osobine. Pa i ako neko nema naviku da nosi bilo kakav nakit, i to ukazuje na neke njegove karakteristike. Ali nikada nemojte zaboraviti da će svaki dobro odabran komad nakita zablistati samo uz osmeh osobe koja je nosi. Nemojte zaboraviti i da izbor nakita može odmah da pokaže loš ukus nosioca nakita. Bolje je odabrati samo jedan komad nakita nego biti pokretna “okićena novogodišnja jelka”.

Osobe koje preferiraju upadljiv nakit, velike komade nakita, jakih boja, su samouverene i rođeni lideri. Vole da budu u centru pažnje i ne osvrću se suviše na mišljenje drugih. Poslovne dame se najčešće opredeljuju za krupniji nakit sa upadljivijim komadima korala ili žada. Ponekada odgovarajući izbor nakita može da sakrije i neke nedostatke.

Mirne, staložene, osobe izabraće diskretan nakit ne želeći da skreću pažnju na sebe niti da ih drugi ljudi ocenjuju. Žene koje biraju bisere i dijamante su predstavnice mirne elegancije.

Pravilo je da se nakit bira prema odevnoj kombinaciji, mada je izbor moguće napraviti i prema boji kose. Za plavuše i osobe svetle puti najbolji izbor je zlato, dok srebro i platina više pristaju crvenokosama i brinetama. Plavuše treba da nose roze, providno, staklasto poludrago gamenje poput kalcita ili mesečevog kamena, čime se naglašavaju nežnost i krhkost. Tamnokosima više pristaju hematit, oniks ili ametist, koji se vezujuju za čvršće, oštrije karaktere.

Mnogima je omiljeni nakit ogrlica – što, prema psiholozima, ukazuje na odlučne osobe koje vole život. Ona posebno ističe vrat i dekolte žene. Važno je znati odabrati veličinu ogrlice prema odevnoj kombinaciji i prilici. Žene koje nose velike, upadljive, naglašene ogrlice uglavnom su izrazito ekstrovertne, ekscentrične, samosvesne i koketne. One koje su više naklonjene klasičnim ogrlicama, povučenije su i vernije partneru.

Prsten, koji malo koja žena ne nosi, ukazuje koliko je osoba stabilna ličnost, koliko ima samopouzdanja. Prstenju se pripisuje značenja talismana, dokaza ljubavi, ali pokazuje i bogatstvo i moć. Osobe koje rado nose mnogo prstenja imaju jaku želju za ljubavlju i uspehom na poslovnom planu. Ponekada je nošenje određenog prstena znak pripadnosti određenom staležu.

Naušnice najčešće biraju ponosne i odvažne žene. Naušnice su najženstveniji deo nakita. Žene koje od nakita najviše vole naušnice smatraju se vrlo senzibilnim osobama, a one koje vole velike naušnice jarkih boja smatraju se jakim, upornim, na sve spremnim ženama. Izbor naušnica ukazuje i na strastvenost osobe koja ih nosi.

Izbor i mesto nošenja narukvica odaju karakter ličnosti. Žena koja nosi narukvicu na levoj ruci najčešće je emotivnija i povučenijeg karaktera, dok žene koje nose narukvice na desnoj ruci iskazuju jakost, odlučnost i liderstvo.

Boja nakita – koju preferirate u izboru može da pokaže koliko ste strastveni.  Svaka boja nakita ima drugačije značenje. Ako volite da nosite crveni nakit to znači da ste prilično otvorena osoba, dok nakit u roze boji u vama otkriva strast. Žuta pokazuje optimističnost, plava saosećajnost, a zelena iskrenost.

Body piersing – Osobe koje nose pirsing na obrvama, nosu ili usnama, su najčešće buntovnici koji se protive uobičajenim društvenim normama ali i osobe koje žele da skrenu pažnju okoline.

Unikatne komade nakita – uglavnom nose moderne devojke koje preferiraju ručno rađene i originalne predmete koji će ih izdvojiti iz mase. To je odraz želje da se istakne i bude drugačiji.

Vintage nakit – nose najčešće sentimentalne, romantične, ženstvene i nežne osobe.