jogurtPored sjajnih nutritivnih vrednosti, najpoznatiji mlečni napitak pomaže kosi da bude sjajnija, mekša i zdravija.

Evo nekoliko načina na koje jogurt pomaže zdravlju i odličnom izgledu vaše kose, pa ovo imajte na umu kada idući put budete pripremali neku masku za kosu.

Jača kosu – u smislu hranljivih materija, jogurt je veoma bogat izvor. Bogat je mineralima, poput kalijuma i kalcijuma, cinka, a sadrži i ostale korisne nutrijente poput proteina i vitamina B (B1, B2, B6 i B12). Jedan od najboljih sastojaka u jogurtu su proteini iz prirodnog mleka koji su odlični za kosu. Proteini su dobri za jačanje kose, a mlečna kiselina pomaže u cirkulaciji krvi i na taj način potpomaže rast kose.

Neguje kosu – jogurt neguje kosu i pomaže njenom rastu, a takođe i pojačava sjaj kose. Jogurt je najbolji izbor da popravite zapuštenu kosu u lošem stanju. Ako ništa drugo, možete biti potpuno sigurni da, za razliku od šampona, seruma i losiona, u jogurtu nema nikakve hemije koja vam može spržiti kosu. Povremeno stavite jogurt na kosu i držite oko pola sata, a zatim dobro isperite.

Omekšava kosu – jogurt pomaže kod omekšavanja kose, čini je lepšom, nežnijom i lepršavom. Jogurt je efikasan u borbi protiv zamršene kose, prouzrokovane korišćenjem šampona koji isušuju kosu. Također, jogurt pomaže i u čišćenju kose od masti, prašine i peruti. Jogurt pomaže u sprečavanju nastanka peruti i sprečava neprijatan osećaj svraba na temenu koji je posledica znojenja i peruti.

Za negu kose upotrebite jogurt na sledeći način:

– nanesite jogurt na kosu, zatim peškirom obmotajte glavu i tako držite oko 20 minuta, pa isperite kosu.

– za povremeno pakovanje kose upotrebite četiri kašike jogurta pomešane sa jajetom. Pustite tu smesu da odstoji na glavi 10 minuta i nakon toga dobro isperete. Jogurt možete u istu svrhu pomešati i sa kakaom, medom i maslinovim uljem.

– pomešajte u penastu masu jedno žumance sa dve kašike maslinovog ulja i pola šolje jogurta. Nanesite smesu na vlažnu kosu i ostavite da deluje 15 do 20 minuta. Isperite i operite kosu kao i inače. Najbolji rezultat ćete dobiti ukoliko budete stavljali ovu masku dva puta sedmično, 4 sedmice za redom.

Jogurt možete iskoristiti da ukrotite neposlušnu kosu.

Mešanjem jogurta sa zgnječenom papajom dobija se mešavina koja, nanešena na kosu, može dugoročno da spreči pojavu ispucalih vrhova.

Jogurt otklanja i sprečava nastanak peruti –  jogurt i limunov sok odlična su kombinacija koja će vas efikasno osloboditi peruti.