Obimi i kilogrami menjaju se tokom života, ali ne i građa – ona je određena strukturom skeleta. Neophodno je da upoznate svoje telo da biste istakli svoje prednosti. Ali, treba imati na umu i da svaki kilogram viška ističe vaše nedostatke.

Što se tiče izbora boja, preporuka za sve tipove je da odaberu boje koje su u skladu sa bojom tena i kose.

Još jedan ograničavajući faktor pri izboru garderobe jesu godine života – nije primereno ženi u “ozbiljnijim” godinama da se uteže u npr. uske pantalone i oblači kao mlada devojka, kao i devojčicama da se jedva kreću u obući sa visokim potpeticama i sa licem neprepoznatljivim od količine šminke.

Kruška ili A građa ženskog tela – je najčešća građa ženske figure. Za ovaj tip je karakterističan dug i tanak vrat, uska ramena, male ili srednje grudi, definisan struk, izražene obline, mišićave i jake noge.

Ovom tipu pristaju svetle košulje, majice sa printom, bluzice sa čamac izrezom koje skreću pažnju na gornji deo tela. I interesantan kaiš će istaći struk ali ga nemojte spuštati previše da ne biste skretali pažnju na kukove. Suknje treba da budu tamnije boje, dužine nešto ispod kolena. Kratak sako sa tričetvrt rukavima sa haljinom sa širookim donjim delom ili na preklop je vrlo elegantna kombinacija koja se preporučuje ovom tipu žena.

Obzirom na jake i kraće noge, preporučuje se obuća boje kože.

Od modnih detalja treba obratiti pažnju na kratke, upadljive ogrlice ili ešarpe koje će istaći gornji deo tela.

Jabuka ili O građa ženskog tela – je karakteristična po najčešće punom licu i vratu,  ramenima koja su šira u odnosu na kukove, srednjim ili bujnim grudima, širokom, nedefinisanom struku, uskim bokovima i tankim nogama.

Izborom garderobe treba izdužiti trup a to ćete postići bluzama tamnjijih boja, sa V-izrezom, koje su malo duže od srednje linije tela. Preporučuju se uske suknje i svi tipovi pantalona a posebno one sa niskim pojasom, bez kaiša.

Izbegavajte debele tkanine i izražene teksture.

Salonke jarkih boja sa visokim štiklama se preporučuju jer će one dodatno izdužiti vašu figuru.

Minđuše, tanki i dugački lančići i inarukvice treba da budu obavezan deo vašeg stila oblačenja.

X građa ženskog tela ili peščanog sata – je idealan tip ženske građe koji karakteriše ravnomerna obla figura (sa oblinama na svim tipično ženskim mestima), sa jasno definisanim strukom, lepo oblikovane noge.

Ovim tipovima se preporučuje garderobe koja će istaći obline i struk, modeli od mekih materijala koji lepo padaju i ističu siluetu, dužine do kolena koja ističe noge. Takođe se preporučuju pantalone sa blagim zvonastim nogavicama.

Obuća sa otvorenim prstima i većom potpeticom još će više istaći ženstvenu građu.

Modeli sa kaišem ističu idealan struk i sjajnu figuru.

H ili atletska građa – karakteriše ravan, neupadljiv struk, male grudi, ramena i kukovi slične širine.

Preporučuje se odeća  koja će vizuelno stvoriti obline kao što su raskošne bluze, sa karnerima, majice sa asimetričnim ili dubljim izrezom, haljine ukrojene u struku sa širokom suknjom, sakoi sa blago naglašenim strukom, glomazni đemperi, uže pantalone.

Obuća treba da bude sa ortopedskom petom koja uostalom pristaje većini žena.

Kaiš i detlji na gornjim delovima odeće se takođe preporučuju.