Retke su osobe koje se mogu pohvaliti potpuno pravilnim crtama lica. Ukoliko naučite neka pravila, možete da sakrijete neke nedostatke ali i da istaknete ono što posedujete.

Najvažnije je da se prilikom šminkanja prate prirodne linije senki na licu, a da se rumenilo nanosi na najprivlačnijim delovima lica, odnosno na one delove lica koje želimo da istaknemo. Boja se nikada ne nanosi ispod jagodica na obrazima, nigde ispod gornje polovine lica, ni previše blizu nosu.

Kupite kvalitetnu četkicu za rumenilo jer je to dugotrajna investicija koja će vam se isplatiti. Četkica mora da bude mekana i ne mnogo velika.

Zapamtite neka od opštih pravila:
– osobama sa svetlim tenom najviše odgovaraju ružičaste nijanse rumenila,
– osobama sa svetlo žućkastim tenom najviše odgovaraju nijanse rumenila kao što su boja breskve ili narandžaste nijanse,
– osobama sa tamnijim tenom odgovaraju smeđe nijanse rumenila.

Rumenilo u obliku kreme lakše se nanosi, i uklanja izgled suve kože kod starijih osoba. Takođe se bolje nanosi preko osnove za šminku nego rumenilo u prahu. Stručnjaci preporučuju da rumenilo nanosite prstima, tako što ćete ga natapkati u obliku tačkica, a potom razmazati prstima u pravcu slepoočnica, kako biste dobile suptilan efekat.

Ukoliko vam je koža više masna, preporučuje se da koristite rumenilo u prahu. U tom slučaju uvek koristite četkicu i proverite da li ste otklonili višak rumenila, da ne biste preterali.

Posebno obratite pažnju na to gde stavljate rumenilo.

Ako ste mlađi od 40 godina, rumenilo bi trebalo da koristite u malim količinama kako biste dodali svežinu licu. Ako nosite naočare za sunce i imate osetljivu kožu, tako da je koža oko očiju svetlija, u tom slučaju stavite rumenilo na vrhove jagodica obraza, ili ispod jagodične kosti kako biste napravili konture. Ako ste stariji, prvi sloj rumenila stavite direktno ispod jagodične kosti i idite nagore duž nje. To daje licu podignut izraz licu. Ako rumenilo stavite suviše nisko, lice će dobiti ‘obešeni’ izgled.

rumenilo

 

Okruglo lice – Ovakva lica, uglavnom su sitna, pa često može da se desi da izgledaju cela prekrivena rumenilom.

Koristite lepezastu četkicu za rumenilo. Ona je odlična za precizno nanošenje praha na manja lica. Nanesite rumenilo u obliku trougla čija je jedna strana, i to ona šira, ispod spoljašnje ivice oka prema kraju lica, a uža strana ispod kraja nosa..

Nastavite raspoređivanje rumenila sa ovom istom četkicom da biste ispunili trougao tako da najintenzivnija boja bude duž spoljnjih strana trougla.

Koristite punu okruglu četku za rumenilo da biste sve stopili, pri čemu treba da obratite pažnju da rumenilo ne nanesete ispod jagodica na obrazima i sa strane, dalje od završetka obrva.

Nanesite samo trunku rumenila na slepoočnice i na vrh brade da biste malo doprineli vizuelnom izduživanju lica.

Četvrtasto lice – ovakvo lice ima odlično definisane konture i može izgledati u nekim slučajevima i previše dramatično i grubo.

Koristite malu četkicu za nanočenje pudera ili sunđerčić da biste tačkasto naneli rumenilo direktno na vrhove jagodica. Započinjući sa mesta ispod spoljašnje ivice zenica, povlačite poteze četkicom do spoljašnjih uglova oka.

Nanesite svetliju nijansu rumenila ili veoma tanak sloj na jagodice sve do slepoočnica.

Većom četkicom izjednačite boju, ne prelazeći liniju ispod vaših ušnih školjki.

Nanesite malo bronzera ili tamnije nijanse rumenila na spoljašnje uglove vilice da biste ublažili naglašenost četvrtastog oblika konture.

Ovalno lice  – su veoma zahvalna za doterivanje kada je u pitanju frizura i šminka, jer je sa njima nalakše eksperimentisati.

Započnite sa četkicom srednje veličine ili sunđerčićem za puder. Napravite rumenilom kružiće na najvišem delu vaše jagodične kosti, na onom delu koji je najudaljeniji od vašeg lica kada se nasmejete.

Koristite istu četkicu srednje veličine da rasporedite laganiji nanos rumenila sve do slepoočnica i malo do linije kose. Sve dobro stopite većom četkom.

Samo ovlaš nanesite rumenilo na centralni deo brade da doprinesete definiciji i vizuelno naglasite vaš pravilan oblik lica.

Trouglasto (srcoliko) lice – nanesite rumenilo slično kao u slučaju ovalnog lica ali uz dodatni savet – malo rumenila nanesite i uz liniju kose na rubovima čela da biste vizuelno suzili čelo i “omekšali” kompletan izgled.

Duguljasto lice – nanošenjem rumenila ili bronzera nastoji se da se vizuelno suzi. Najbolji način da to postignete je da rumenilo nanesete blagim vodoravnim linijama. Pri tome se preporučuje nanošenje svetlog rumenila na rubove čela a na sredini brade i čela treba da se nanese rumenilo u tamnijoj nijansi.