koktel

U vrelim letnjim danima možete se osvežiti nekim koktelom koji će pomoći vašem organizmu da pojača imuniet, poboljša varenje ili čak da vas podmladi. Ali pre nego konzumirate neki od koktela, pogledajte tabelu kalorija.

Kalorije u 100ml:

pivo 50cal džin 231cal
vino 85cal rum 280cal
rakija, vinjak 235cal likeri 242cal
šampanjac 84cal

Tuti-fruti za čišćenje krvnih sudova – za 2 čaše: 1 pomoranđa, šoljica seckanog ananasa, 1 banana, 1 kivi, šolja nemasnog mleka.

Priprema: izmiksajte u blenderu

Savet: pomorandža čisti krvne sudove a ima i osvežavajuće i antioksidantno dejstvo. Čaša tuti-frutija ima 60kcal.

Egzotični sok za jake kosti – za 2 čaše: 4dl jogurta, 4 kašike soka od limuna, 10 kašika vode, malo kima.

Priprema: izmiksajte u blenderu

Savet: originalan i osvežavajući napitak bogat je kalcijumom i belančevinama, pa je idealan za jake i zdrave kosti. Čaša soka ima oko 60kcal.

koktel 1Egzotik za imunitet – za 2 čaše je potrebno: 1 banana, šolja smrznutog bobičastog voća, šolja mleka, kašika proteinskog praška, kašičica cimeta. Pripremljenu masu izmiksajte u blenderu i poslužite hladno.

Savet: banane su posebno bogate vitaminom B6, koji je odgovaran za poboljšanje funkcionisanja imuno sistema i centralnog nervnog sistema. Čaša egzotika ima 55kcal.

Koktel protiv prehlade – Za 2 čaše je potrebno: 1 jabuka, 1 limun, malo đumbira, šolja gazirane vode. Masu izmiksajte u blenderu, dodajte mineralnu vodu i poslužite sa ledom

Savet: đumbir ima antiseptičko dejstvo, smiruje kašalj zbog čega se koristi kao dodatak toplim napicima tokom zime. Čaša slatkog napitka ima 39kcal.

Sokovi i kokteli sa limunom ne samo da osvežavaju u svako godišnje doba, nego su dobri i u poboljšanju imuniteta i u borbi sa raznim virusima.

Limun s malinama – za 2 čaše je potrebno 2 limuna, 200g malina, 1-2 kašike meda.

Priprema: maline ohladiti u frižideru, a limun ocediti. Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte nekoliko sekundi i odmah servirajte.

Limunada sa lavandom – za 1 čašu je potrebna šaka sveže ubranih i opranih cvetova lavande ili kašika sušene lavande, šoljica belog šećera, 2 šoljice ključale vode, 1 i 1/2 šoljice ceđenog limunovog soka, 2 šoljice hladne vode i led.

Priprema: pospite lavandu šećerom, prelijte ključalom vodom, pokrijte i posle pola sata procedite. Pomešajte je sa sokom od limuna, dodajte hladnu vodu i led.

Menta zdravlje – za 2 čaše je potreban sok od limuna, 4 kašike gazirane vode, sveža nana, kašičica šećera. Zatim sve dobro promešajte.

Savet: dve čaše ovog koktela zadovoljavaju dnevne potrebe za vitaminom C. Ako ste skloni nadimanju, izbegavajte mineralnu vodu sa visokim procentom natrijuma. Čaša koktela ima oko 26kcal.

Antigrip sok –  za 2 čaše treba čaša leda, 4 kašike soka od jabuke, sok od pola limuna, cimet.

Priprema:umutitit u blenderu sa ledom.

Savet: sok od jabuke deluje umirujuće na organizam. Osim toga, štiti od infekcija respiratornih organa i gripa. Čaša soka od jabuka sa cimetom ima oko 60kcal.

Koktel dugovečnosti za 1 čašu treba četvrt paprike, 2 paradajza, 10 kašika vode, kašika seckanog peršuna.

Priprema: umutiti u blenderu, pa dodajte vodu i peršun

Savet: paprika i pradajz predstavljaju idealnu kombinaciju pošto su bogati vitaminom C i dragocenim antioksidantima. Čaša soka od paradajza i paprike ima oko 40kcal.

Frape od spanaća – Za 1 čašu je potrebno 2 šolje spanaća, 2 zaleđene banane, šoljica oljuštenih i iseckanih krastavaca, 4 srednja parčeta ananasa, šoljica kokosove vode, pola šoljice soka od pomorandže, kašika lanenog ulja (opcionalno), 6-8 listića nane.

Priprema: sve sastojke ubaciti u blender, izmiksati i napitak je gotov. Ukoliko želite slađi napitak, dodajte više ananasa.

Savet: spanać je jedinstven za poboljšanje krvne slike. Samo jedna šolja kuvanog spanaća sadrži trostruku količinu dnevno preporučene vrednosti vitamina A, koji je glavni saveznik lepe i negovane kože. Spanać treba koristiti kao prevenciju protiv bora, akni i raka kože. On sadrži flavonoide, biljne pigmente koji se ponašaju kao antioksidanti i sprečavaju kancerogena i mnoga druga degenerativna obolenja.

Izvor energije i dobrog raspoloženja – uzmite po jednu čašu soka od crvene cvekle, šargarepe i crne rotkve i to sve pomešajte sa čašom meda i 1l votke. Ostavite to da odstoji mesec dana na tamnom mestu. Pijte po kašiku pre jela a prvu kašiku ujutro pipijte na tašte. Popijte celu količinu.