tucanjeDa li vam se nekad desilo da počnete štucati u najnezgodnijem trenutku – baš kad treba da se pokažete u najboljem izdanju? Lepo je da neko misli na vas ali bolje da vam se javi i tako pokaže koliko misli na vas a ne da zbog toga morate štucati.

Štucanje nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve, naročito dijafragmu, i počinje uglavnom kad jedete i pijete alkoholna ili gazirana pića. To je reakcija na brzo jedenje i gutanje vazduha, konzumiranje hladnog pića ili ljutih jela, a često se javlja i kao posledica stresa i uzbuđenja.

To je zaista vrlo neprijatna pojava čije trajanje je teško odrediti, ali možete nešto od saveta pokušati iskoristiti da ga se što pre rešite.

– jedan od najstarijih metoda jeste da vas neko iznenada uplaši, to će “šokirati” vaš vagus živac i prekinuti štucanje.

– pokušajte sa ubrzanim disanjem na usta ili nos. Radite to dahćući kao pas i time ćete opustiti dijafragmu.

– zadržite dah tako što ćete začepiti nos i zatvoriti usta onoliko dugo koliko maksimalno možete, vaše telo će očajnički želeti da se reši nakupljenog ugljen-dioksida u krvi, što može da zaustavi štucanje. Ako ste u društvu voljene osobe, najefikasniji način suzbijanja štucanja jeste ljubljenje.

– srknite duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete tako najbolje pojačati delovanje mišića grudnog koša. Ako se na taj način ne izborite sa štucanjem, probajte da grgoljite vodu pre nego što je progutate.

– dišite u kesu tako što ćete prisloniti kesu na usta i nekoliko puta u nju izdahnuti i udahnuti. Na taj način će se povećati nivo ugljen-dioksida u krvi i podstaći će mišiće grudnog koša na pojačan rad kako bi nadoknadili kiseonik.

– jako isplazite jezik i otvorite grlo do kraja – to će vam olakšati disanje. I ovo je jedan od dokazanih recepata za zaustavljanje grčenja dijafragme, koje uzrokuje ovu neprijatnu pojavu.

– naiskap popijte celu čašu vode. Na taj način će proces gutanja da zaustavi štucanje.

– uzmite štapić za čišćenje ušiju (čist, naravno) i poškakljajte se po gornjem svodu usne šupljine, i to na mekanom delu. To vas može naterati i na povraćanje, a kako taj refleks pritiska dijafragmu, verovatno će vam to pomoći da se rešite štucanja.

– neki čokoladni slatkiš će i te kako zaposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja, što će uticati na to da štucanje prestane. Možete uzeti i kašiku šećera ili meda tako da ga stavite što dublje na jezik.

– mnogi misle da kiseli sadržaj soka ananasa može izlečiti štucanje, pa probajte.

– probajte sa kriškom limuna koji će nadražiti mišiće jednjaka i grudnog koša i štucanje će u trenutku prestati.

– gurnite prste u uši ili pritisnite mekana mesta iza ušiju. Pritisak u tom području signaliziraće vašoj dijafragmi da je vreme za opuštanje, što će zaustaviti štucanje. Držite pritisak otprilike pola minuta trebalo bi da bude dovoljno.

– uzmite kafenu kašiku jabukovog sirćeta i sipajte je u čašu vode. Pomešajte i popijte naiskap.

– sipajte 5 kapi jabukovog sirćeta na kocku šećera i ostavite da se istopi u ustima.