promene na noktimaJedan od prvih pokazatelja vašeg zdravstvenog stanja jesu nokti i kosa. Zdravi nokti su čvrsti i otporni, a kosa sjajna i lepršava. Nokti su prirodno bezbojni i transparentni, a kada su zdravi, imaju ružičastu boju zbog izobilja krvnih sudova ispod kože. Kada u organizmu dođe do određenih poremećaja njihov izgled i kvalitet se menjaju što ukazuje na postojanje metaboličkih “problema” u organizmu, bilo da je to nedostatak vitamina i minerala ili su u pitanju gljivične i bakterijske infekcije.

Evo kako se tumače neke promene na noktima:

– bele pege i tačke ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizmu poveća normalnom ishranom.

– lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom, ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

– suvi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom je mekan i lako se seče. Suvi nokti ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom.

– izbrazdanost noktiju može ukazati na psorijazu i upalni artritis.

– vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju da ste izloženi pojačanom emocionalnom i fizičkom stresu.

– ovalni oblik i bleda boja noktiju znak su nedostatka gvožđa.

– široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu.

– prilično debeli nokti ukazuju na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žlezde.

– nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

– izrazito beli nokti mogu da ukažu na zarazu hepatitisom ili neku drugu bolest povezanu s radom jetre.

– jarko crveni nokti mogu ukazati na bolest srca.

– bledi nokti ukazuju da uradite analizu krvi jer mogu biti posledica anemije tj. nedostatka crvenih krvnih zrnaca (hemoglobina) pa čak i pothranjenosti, plućne bolesti i problema sa srcem.

– sivo-crna boja nokta, crne linije duž vaših noktiju uvek su siguran znak postojanja malignog melanoma, jednog od najtežih oblika tumora kože.

– žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posledica gljivične infekcije. Do žutila može dovesti i crveni lak. Naime, ovaj lak sadrži više hemikalija od ostalih, a one često reaguju s keratinom, proteinom u noktima te ih čine žutima. I pušenje dovodi do menjanja boje noktiju.

– žute mrlje na noktima otkrivaju gljivičnu infekciju, ali mogu da budu i znak psorijaze. To naraočito važi kada se mrlje pojave na nožnim prstima.

– izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.

– zanoktice su posledica nedostatka proteina, folne kiseline i vitamina C.

– manjak vitamina B12 vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

– nedovoljno hlorovodonične kiseline doprinosi rastu lomljivih i listajućih noktiju.

– crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

– crvenilo tkiva koje okružuje nokte može biti rezultat lupusa – autoimune bolesti u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo.

– gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće, prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

– bakterijske infekcije koje su posledica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

– bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posledica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.

– u slučaju nedostatka kiseonika ili upale pluća tj. pneumonije, vaši nokti poprimit će plavičastu boju. Ali prvo protrljate ruke kako ne biste digli paniku bez razloga, jer plavi nokti mogu biti rezultat smrzavanja.

– promene na noktima mogu da se jave i kao posledica upotrebe nekih lekova ili uz neka druga oboljenja. Tako kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i opadanje kose u pečatima, uvek izazivaju i promene na noktima.