Ako ste počeli da osećate bol u nogama, ako noge otiču, ako je povećana osetljivost kože na dodir na mestu na kome je formiran tromb i ako se već naziru debele vene kroz kožu – to je znak da se obavezno obratite lekaru, jer su to simptomi flebotromboze ili stanja u kojem se krvni ugrušak ili tromb formira u jednoj ili više dubokih vena u telu, a najčešće u nogama. Bol koji se oseća u nogama u slučaju pojave tromba ili krvnog ugruška je najčešće nalik grču. Može da se javi i crvenilo i povišena temperatura zahvaćenog dela noge, zatim osećaj težine u nogama, grčevi i bolovi u listovima i tabanima, temperatura i tahikardija (ubrzano lupanje srca).

Faktori koji pogoduju nastanku krvnih ugrušaka su zastoj krvi zbog dugog stajanja ili sedenja, gojaznost, nasledna predispozicija.

Jedan od mogućih načina da predupredite pojavu tromba i, uopšte obolenja krvnih sudova, jeste pravilna ishrana i zdrav način života.

Krvne sudove čuvaju crni i beli luk, praziluk, paradajz, jabuke, zobene pahuljice i plava riba. Te namirnice utiču na smanjenje gustine krvi i pročišćavaju je. Pola glavice crnog luka dnevno snižava holesterol, koji je, takođe faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.