vitaminiVitamini su neophodni za normalno funkcionisanje organizma i u većini slučajeva se unose u dovoljnoj količini pravilnom ishranom. Ali organizam nekada ne može da se izbori sa virusima kao npr. u zimskim mesecima, pa mu je potrebno pomoći.

Vitamin A – se najviše nalazi u šargarepi, žutom povrću i voću, zelenom povću, mleku i mlečnim proizvodima, jajima, ribljem ulju.

Ovaj vitamin povoljno utiče na vid, noćno slepilo i očne tegobe, utiče na jačanje kostiju i zuba, na sluzokožu, disajne organe i uopšte poboljšava imunitet.

Vitamini grupe B (B1, B2, B6) – se najviše nalaze u integralnim žitaricama, mekinjama, pivskom kvascu, mleku i mlečnim proizvodima, jajima, povrću, bananama, orasima.

Ovi vitamini povoljno utiču kod srčanih i nervnih tegoba, anemiju, koncentraciju, grčeve u nogama, trnjenje u rukama, na kvalitet kose i noktiju.

Vitamin C – se najviše nalazi u citrusnom i jagodičastom voću, lisnatom zelenom povrću, kiselom kupusu, paprici i paradajzu.

Ovaj vitamin je osnovni za podizanje imuniteta, štiti krvne sudove i desni.

Vitamin D – mleko i mlečni proizvodi su posebno bogati ovim vitaminom.

Nemerljiv je uticaj ovog vitamina u slučaju rahitisa, osteoporoze, krvarenja desni, konjuktivitisa i kod problema sa disajnim organima.

Vitamin E – se nalazi u integralnim žitaricama, mesu, jajima, koštunjavom voću, prokelju, spanaću i ulju.

Ovaj vitamin je naročito važan za usporavanje procesa starenja organizma, ublažava umor, leči opekotine, rastvara ugruške krvi.

Vitamin K – se nalazi u zelenom povrću, žumancu, sojinom ulju, jogurtu.

 Ovaj vitamin je naročito važan u sprečavanju unutrašnjeg krvarenja i zgrušavanja krvi.

Folna kiselina – se nalazi u lisnatom povrću, grašku, pasulju, integralnim žitaricama,

Preporučuje se za smanjenje rizika od koronarne srčane bolesti. Posebno je važna za trudnice – za sprečavanje urođenih anomalija kod beba.

Niacin – ima ga najviše u mesu, jajima i mleku.

Učestvuje u razgrnih sastojaka.adnji masti i proizvodnji šećera, smanjuje holesterol, omogućava tkivu da se oslobodi štet