jastuk bebaIzboru jastuka treba posvetiti dužnu pažnju jer će već njegova veličina i napunjenost da utiče na ugodan položaj glave i doprineti opuštanju pred spavanje. Posebno se to odnosi na izbor prvog jastuka za vašu decu.

Mališanima mlađim od 2 godine ne treba kupovati jastuk.

Jastuk ne treba da bude ni previše mekan ni previše tvrd, i treba da bude skoro ravan, tako da glava i torzo budu u ravni. Prvi jastuk može biti kvadratnog ili pravougaonog oblika ali je najčešće dimenzija 50 sa 80cm. Najvažnije je voditi računa o materijalu kojim je jastuk punjen.

Ukoliko je jastuk punjen perjem i paperjem treba imati u vidu da takav jastuk greje, često je suviše mekan pa ne pruža odgovarajuću podršku za glavu i vrat. Kod takvih jastuka je moguća pojava mikroskopskih parazita (npr. grinja) koji mogu izazvati alergije. Najbolje je koristiti jastuke punjene guščijim paperjem sa antibakterijskim i antiseptičkim dejstvom. Ovakve jastuke treba redovno i temeljno oprati, osušiti na suncu i dobro istresti. Svi jastuci ipak imaju rok trajanja koji je za ovakve jastuke obično oko 5 godina.

Jastuci punjeni ovčijom vunom dobro dišu, imaju veliku sposobnost upijanja vlage, pa glava mališana neće biti mokra od znoja, ali je njihova mana što se vuna brzo ućeba.

Jastuci sa sintetičkim punjenjem su lagani, antialergijski i ne napadaju ih grinje, mogu da se peru i brzo se suše.