trudnica-1Mnogobrojne su studije rađene sa budućim majkama čiji je cilj bio da se na osnovu ponašanja, izgleda ili nekih drugih znakova na budućim majkama predvide neke osobine beba.

Psiholozi preporučuju budućim majkama koje imaju problema da prihvate svoje novo stanje i trudničke dane – terapiju bojama. Ona se satoji u tome da crtate ili zamišljate slike u kojima preovladavaju vesele i tople boje, poput narandžaste, žute, crvene, plave ili zelene boje. Ova tehnika pomaže trudnicama i da se oslobode straha od porođaja ili brige o bebi.

Napravite test sa trudnicama i dajte im da nacrtaju neke svakodnevnu pojave, a zatim pogledajte koje boje dominiraju na ctrežu:

ružičasta boja na crtežima budućih majki, se vezuje za nežne, osetljive, nesigurne i stidljive buduće bebe. Biće im potrebna podrška partnera u svakom trenutku u životu.

tirkizna boja je boja mora, dubine i hladnoće. Ako ova boja dominira na crtežima buduće majke, znači da je ona veoma nervozna i nesigurna. A buduće novorođenče će verovatno imati tu karakteristiku – biće nestrpljivo i impulsivno.

crna boja na crtežima budućih majki odražava strah i strepnju od budućnosti. A istraživanja pokazuju da će deca imati “težak” karakter, biće tvrdoglava i svadljiva.

– ako na crtežima buduće mame preovladava siva boja, dete će biti sklono samoizolaciji, biće stidljivo i povučeno. Često su to bojažljiva i tiha deca. A i trudnice koje se odlučuju za tu boju su ćesto i pre trudnoće bile preopterećene poslom.

– ako preovladava braon boja, ona ukazuje na nervozne i umorne trudnice. Njihove bebe će, najverovatnije odrasti kao vrlo maštovita deca, pomalo “zatvorena”.

– ako dominira žuta boja na crtežu, novorođena beba će biti sanjar, pomalo neodlučna, ali veoma zabavna i sklona pripovedanju. Voleće samoću i stalno stremiti svom cilju. Verovanje u neki cilj će biti moto njegovog života.

-ako su crteži trudnice najvećim delom ispunjeni plavom bojom, to ukazuje na bebu koja će biti smirena, uporna i vrlo marljiva. Biće to pouzdane ali nepopustljive osobe. Neće se dugo baviti ni jednim poslom, jer će brzo gubiti interesovanje.

ljubičasta boja na crtežu ukazuje da će buduća beba biti nežna, stidljiva ali pomalo nesigurna i neodgovorna. Uvek će tražiti podršku okoline. Njihove emocije će biti nestabilne i teško će se snalaziti u realnosti.

– ukoliko na crtežima buduće mame preovladavaju plavo-zelene boje, deca će stalno težiti sve većoj slobodi. Nemojte pred njih postavljati nedostižne ciljeve.