stopalaDa li znate da možete doznati mnogo šta o karakteru neke osobe prema obliku njenih stopala?!  Možete čak i da predvidite budućnost! Stručni naziv za umeće čitanja budućnosti iz stopala jeste – pedomantika.

Legenda kaže da je egipatski bog sunca Ra birao svoje ljubavnice prema obliku njihovih stopala. A čuvena Kleopatra je, takođe koristila moći stopala.

Ženska stopala se smatraju i erotskim zonama, što je povezano s činjenicom da žlezde koje se u njima nalaze ispuštaju iste feromone kao i polne žlezde i druge erogene zone, poput pazuha i područja iza uha. Zato mnogi tvrde kako ljubav započinje upravo od stopala.

Mnogi ipak misle da su sve linije i izbočine na stopalu posledica uticaja cipela koje nosimo ili načina hodanja. Pažljivo posmatrajte svoja i tuđa stopala i proverite sledeće tvrdnje.

Posmatrajući prste na nogama možete proveriti verovanja. Ako su nožni prsti nagnuti prema palcu, otkrivaju da ste osoba koja je više usmerena prema prošlosti, a ako su nagnuti prema malom prstu, vas definitivno više zanima budućnost.

Nožni palac – ukazuje na karakter ličnosti, na njen način razmišljanja. Uzak i koščat palac otkriva osobu koja se oslanja na razum više nego na osećanja, dok okrugao i mesnat palac ukazuju na osećajnu i umetničku osobu. Ako je palac odmaknut od drugih prstiju, to ukazuje na zatvoreniju osobu koja teško drugima otkriva svoja razmišljanja i osećanja. Ako je palac stisnut ispod četvrtog prsta, to je znak da nemate dovoljno samopouzdanja, te da ste nepovjerljivi prema drugima.

Ponekada se u korenu palca pojavljuju “čukljevi” – tvrde izbočine koje počinju da se razvijaju odmah po rođenju ili u zrelo doba. U mnogim kulturama te čukljeve nazivaju “znakom udovice” ili “znakom samoće u starosti”. Češće se javljaju kod žena. Izbočeni čukljevi pokazuju fizičku krutost, posebno u centralnom delu tela i na mentalnu krutost s tendencijom ka dominaciji, izrazitoj tvrdoglavosti, izbirljivosti, predrasudama i nepoverljivosti. Mentalne osobine takvih osoba i ponašanje ih dovodi do odvajanja od porodice i prijatelja i pored ispoljavanja veće društvene aktivnosti.

Drugi prst – ukazuje na senzibilitet osobe, ukazuje na njene snove i nade. Ako je prst kratak, znači da ste organizovana osoba, a dugačak prst govori da se u donošenju odluka više oslanjate na instinkt i trenutno raspoloženje.

Srednji prst – ukazuje na način života kome preferirate. Kratak srednji prst znači da ste skloniji lagodnijem i mirnijem životu, a duži da ste više aktivni i sportski tip osobe.

Četvrti prst – ukazuje na emotivni život i socijalni odnos prema svojim bližnjima. Iskrivljen prst otkriva da ste zaljubljive prirode, a ravan i ispružen da u ljubavnim pitanjima odluke ne donosite na prečac.

Mali prst – pokazuje naše samopouzdanje i sigurnost te objašnjava kako mi vidimo druge i oni nas. Ako je okrugao i debeljuškast, to znači da ste spontana i impulsivna osoba, dok stisnut i šiljat mali prst ukazuje da ste promišljeni i samouvereni.

Oblik stopala, takođe ima određeno značenje.

Veliko stopalo – (veće od broja 42 kod žena, odnosno veće od 46 kod muškaraca) je karakteristično za osobe koje su stalno nezadovoljne postignutim uspehom, uvek žele još više i još bolje. Nestrpljive su i uvek traže nove izazove, stimulanse, hrane se uvek novim ciljevima i uspesima. Opšta karakteristika ovih osoba je – da su dominantne na mentalnom planu, većih intelektualnih sposobnosti i smisla za estetiku. To su najčešće osobe u znaku Vage, Blizanaca, Ovnova i Vodolije.

Malo stopalo – (manje od broja 36 kod žena, odnosno manje od 38 kod muškaraca) je karakteristično za problematične, nezadovoljne i konflktne osobe. Oni su najčešće u sukobu sa svojom okolinom, na društvenom i poslovnom planu, pa čak i na ljubavnom planu. Teško se sa njima dolazi do kompromisa ali na kraju oni ipak prihvataju komunikaciju. Obično su te osobe sa velikom fizičkom izdržljivošću. Većinom su to osobe iz horoskopskog znaka: Jarac, Ovan i Devica.

Visina svoda – spušteno,  široko stopalo, najčešće imaju radoholici, osobe koje su posvećene radu. Na ljubavnom planu su te osobe sklone avanturama. Najčešće su to Ovnovi, Rakovi, Lavovi, Strelci i Vodolije. Oni koji imaju viši svod su obično fizički aktivniji, a oni koji imaju niži svod su aktivniji na mentalnom planu.

Tanko stopalo – imaju osobe koje su po malo “u oblacima”, odnosno osobe sklone maštanju. Retko se na njih možete osloniti da će i ispuniti planirane obaveze. Što se tiče društvenih događaja, oni su nezaobilazni a i sami su u tom smislu vrlo angažovani. Takvi su obično horoskopski znaci: Blizanci, Rakovi, Vage i Ribe.

Stopalo sa visokim risom – imaju mirne osobe koje zrače pozitivnom energijom. To su vedre, energične i sposobne osobe, cenjeni članovi svakog društva.  Žive u harmoniji sa samim sobom i okolinom, i zato su sposobni za velike ciljeve. Ovakvi sretnici su Strelci, Lavovi i Bikovi.

Široko stopalo – imaju pomalo introvertne osobe, koje malo teže uspostavljaju kontakte u svojoj sredini. Tako i na ljubavnom planu imaju problem da pronađu adekvatnu osobu i često se dešava da se zaljube u pogrešnu osobu. Ovde se nalaze Bikovi, Škorpioni i Vage.

Stopala okrenuta unutra ili napolje – ako su stopala prilikom hoda okrenuta napolje, to je posledica skupljanja u dnu kičme, a uzrok je prekomerno unošenje životinjskih namirnica i znak je osobe agresivnijeg i otvorenijeg karaktera, što se ispoljava i na fizičkom i mentalnom planu. Kod žena to može da bude znak zavaljene materice. Suprotno tome, ako su stopala u hodu okrenuta ka unutra, to je znak da je oblast u dnu kičme otvorenija zbog unošenja više biljne hrane, a istovremeno ukazuje na blaži i povučen karakter. Stopala koja se okreću napolje češća su kod mlađih osoba, a kod starijih generacija su više zastupljena stopala koja se okreću ka unutra. Kod zdravih osoba, koje se zdravo hrane, muškarci bi trebalo da imaju stopala okrenuta pravo napred ili neznatno ka unutra.

Kao i na dlanu, mogu se pratiti linije na stopalu koje imaju određena značenja. Pronađite te linije najpre na levom pa zatim uporedite sa linijama na desnom stopalu.

Savitljivost stopala i nožnih prstiju pokazuje ne samo fizičku lakoću i pokretljivost, već i mentalnu prilagodljivost. Kada se ta savitljivost smanji, i osoba postaje “kruća” i manje sposobna da se prilagođava stalnim promenama prirodnog i socijalnog okruženja.

Boja stopala ne sme da odstupa od normalne čiste i jasne boje. Crvena boja je obično na prstima i tabanima kao posledica širenja kapilara u tim oblastima. Izraženija crvena boja ukazuje na povećanu aktivnost srca i krvotoka, ubrzan puls i disanje, a taj proces uključuje i intenzivniji rad bubrega sa učestalim mokrenjem. A u mentalnom smislu, ova boja stopala ukazuje na opšti umor i gubitak jasnog mišljenja.

Prema kineskoj tradiciji stopala sakupljaju stres vezan za metrijalne probleme, za egzistenciju, za razne svakodnevne strahove. Masaža stopala može sve te probleme ublažiti pa čak i neka bolesna stanja organizma izlečiti.