prevaraČinjenica je da žene, kao i muškarci, čine prevare u sentimentalnim vezama. Međutim, o muškim prevarama se više piše, peva u pesmama, ismejavaju se. Poslednjih godina ženske prevare bude sve veća interesovanja javnosti. Pre jedne decenije, ženska prevara je bila raritet, čak nenormalna pojava, danas je sasvim drugačije.

I mada žene svoje avanture obično ne prepričavaju gomili zadivljenih slušalaca (onako kako to pred svojim prijateljima rade muškarci), ipak većina istraživanja pokazuje da je otprilike polovina žena prevarila svoje partnere barem jednom tokom zajedničkog života! Društveno nejednako tretiranje fenomena prevare (muškarac koji ima ljubavnicu doživljava priznanje svojih prijatelja, žena je naprotiv etiketirana zbog niskog morala) nateralo je žene da za svoje postupke potraže brojna opravdanja – i pred drugima i pred samom sobom.

Do prevara u vezama dolazi zbog niza razloga. Zato pre nego što se odlučite na taj korak, zapitajte se da li ste učinili sve da vratite zanimljivost, strast, uzbuđenje u svoju stalnu vezu ili brak i ako nakon svega osećate da niste uspjeli – budite pošteni, priznajte i njemu i sebi da više ne želite zajednički život, i čiste savesti krenite u novi život.

U trenucima velikih životnih promena kao što je, na primer, završetak fakulteta, ulazak u određene godine, gubitak roditelja ili kretanje napred u vezi, žene su sklone samoanaliziranju. Takva promena može da probudi čitav niz emocija i razmišljanja o tome u kojem se smeru kreće život i s kolikom uspehom. U ovom je slučanju varanje rešenje koje skreće pažnju s postojećih “problema” i smanjuje pritisak koji donose novi životni izbori.

Često se u stalnim, dugotrajnim vezama javi zasićenje. Nakon nekog vremena nestane strasti i poprilično se ohlade osećaji. I upravo ta emocionalna praznina prvi je uzrok nevere kod žena.

Nedostatak pažnje je vrlo često jedan od razloga zašto se neko upustio u paralelnu vezu. Žene obožavaju naklonost i komplimente. Ruku na srce, kome od nas ne godi malo pažnje suprotnog pola? Zato im se muškarci koji to iskusno koriste lako uvlače pod kožu. Takva pažnja, sitni znakovi ili čak otvoreno iskazivanje zanimanja (dok god nije vulgarno) naravno da godi. Žene se sećaju da su ih nekada tako gledali njihovi partneri i muževi, ali njima je od tada draže postalo pivo s prijateljima ili fudbalska utakmica. I onda se pojavi neko koga (čini se) zaista zanima šta žena govori, o čemu razmišlja ili mašta, pojavi se neko ko otvoreno pokazuje da ga ona celom svojom pojavom zanima i uzbuđuje. Teško je, zaista odoleti takvom izazovu, prepustiti se potrebi da se ponovno oseti željena, nekome posebna. Ipak, sa tog puta je teško vratiti se ako se ode predaleko.

Svakodnevni ritam zaposlene žene (posao, povratak kući, briga oko dece i supruga, rani odlazak na spavanje jer sutra je novi radni dan) ne ostavlja mnogo prostora za uzbuđenja i razbijanje zamorne rutine. Ako u takav predvidiv prostor uđe neko novo lice (dežurni šarmer iz firme, komšija iz prodavnice ili lifta) probudiće davno uspavana (ali nikad potpuno zaboravljena!) maštanja o uzbuđenjima koja nas čekaju tamo negde daleko od svih problema koje donosi dosadna svakodnevnica. Kao i muškarci, postoje i žene koje stalno tragaju za uzbuđenjem. One vole svog partnera, i nikada ga ne bi napustile, ali njima je potrebno više nego što partneri mogu da im pruže.

Osećaj usamljenosti je jedan od najvećih neprijatelja u svakoj vezi. Ako partner uvek ima nešto važnije nego da provede vreme sa vama (kompjuterske igrice, fudbalska utakmica, neodložni poslovi u garaži) tada će se kod žena posve prirodno pojaviti osećaj usamljenosti. Možda će naći “rame za plakanje”!

Osveta je jedan od razloga ženske prevare. Postoji izreka : “Nema većeg besa nego kada je žena prevarena” koja je verovatno nastala kao rezultat prevarene supruge. Kada žena nađe tragove karmina na odeći svog supruga, ili neki slični trag koji asocira na prevaru, tada iz žene izbija ono najgore. Naročito ako je takva žena bila odana supruga i uzorna majka, koja je žrtvovala svoju karijeru zbog braka i porodice. Postoje žene koje će početi sa prevarama, tek pošto im njihov muškarac prizna svoju preljubu.

Želja za romantikom živi u svakome, pa tako i nije čudo da i žene žele tračak romantike u svakodnevnom životu. Romantika je sinonim za ljubav. Svi ponekad poželimo živeti u svetu u kome se sve vrti oko nas i naših želja. Mnoge žene priželjkuju vreme kada su im se njihovi partneri udvarali. Komšija iz ulice će joj uputiti kompliment zbog njene nove frizure, dok njen partner to i ne primećuje. Kada joj kolega s posla uputi kompliment, ona će se ponovo osetiti živom, blistaće. Kad je taj kolega bude pozvao na piće ona će pristati. Piće će voditi ka ručku u nekom restoranu, ručak nekoj čaši vina i dok se bude okrenula već je započela preljubu. Ona  uživa u pažnji koja joj se pruža. Ljubavnik joj šalje romantične poruke, ili priča preko telefona o tome kako mu ona nedostaje i zaista ume da sasluša kada ona priča o teškoćama na poslu… a kada dođe kući, njen muž bi samo pričao o tome kako je njemu bio težak dan na poslu.

Iako neke žene ne bi ni na mukama priznale da su se upustile u avanturu zbog seksa, i mada se možemo složiti sa stajalištem da je najčešći uzrok nevere žena potreba za emotivnim ispunjenjem, naravno da ćemo pre ili kasnije morati priznati da “to” mnoge žene urade zbog seksa. Zbog dobrog, drugačijeg, strastvenog seksa. Mnogo žena poželi ponekad zaboraviti ulogu dobre majke i “dobre devojke”, i krenuti za svojim instinktima, poslušati strast koja leži u njoj i samo čeka da je probude? Ima li što uzbudljivije od zabranjenog voća?

Dakle, žene varaju kada su emocionalno ranjive. Ono što muškarci leče alkoholom, one leče seksom s drugim muškarcem.

Poznata je činjenica da se u braku seksualni odnosi proređuju posle par godina, naročito posle dolaska dece. Ukoliko se bračni par ne potrudi da stalno osvežava njihov seksualni odnos, žena može potražiti uzbuđenje na drugoj strani.

Stručnjaci se uglavnom slažu: muškarci varaju najčešće (ali ne uvek i ne isključivo) zbog seksa, a žene primarno zbog emocionalnih razloga (ali ne isključujući seks kao jedan od razloga).

Neke žene nastavljaju svoju potragu za svojim “sponzorom” i pored toga što su se udale ili su u vezi sa muškarcem koji ipak, ne ispunjava njihova očekivanja. Pored činjenice da su im partneri dobri očevi i dobro situirani, neke žene hoće više. Privlače ih ljudi koji imaju više novca, više moći i na boljim su pozicijama na poslu. Kada vara, takva žena to radi najviše zbog dobijanja materijalnih stvari za koje ona oseća da joj nedostaju u životu. Ona ostaje u svojoj vezi, može čak i da voli svog partnera, ali osetiće “leptiriće” u stomaku zbog čoveka koji će joj pružiti krzno, dijamante, putovanja i novac. Ona je u vezi jer oseća neku vrstu sigurnosti pored svog partnera ali će druge, materijalne potrebe zadovoljiti na drugom mestu bez ikakvog osećanja krivice.

Psiholozi se uglavnom slažu da žene obično ne postaju neverne preko noći. Kad bi njihovi partneri bili spremniji na to da saslušaju njihove probleme, većina prevara bi se jednostavno mogla izbeći!

Uspešnim vezama se smatraju one veze koje kombinuju prijateljstvo i druženje sa strašću i seksom u ciklusu koji stalno menja intezitete. Nije lako, ali sve je stvar strpljenja, truda i  kompromisa, ukoliko postoji želja da ta veza uspe i opstane.