profesija

Vreme rođenja i položaj zvezda na nebu utiču, pored genetskog nasleđa svakako, na mnoge aspekte našeg života. Između ostalog, svaki od horoskopskih znakova ima određene profesionalne oblasti koje im najviše odgovaraju. Svaki čovek je posebna jedinka sa svojim sklonostima i specifičnostima. Nekome je važna komunikacija, nekome status, nekome pohvala, a nekome kreativnost. Posao kojim se neko bavi ispunjava značajan deo njegovog života i zato posao ne treba da bude samo obaveza i preduslov opstanka, već treba da bude i vreme uživanja. Ako radite posao koji volite, nijedan dan svog života nećete “morati” da idete na posao.

Pročitajte sledeći tekst, možda vam pomogne da se odlučite čime treba da se bavite u životu.

Ovan – se dobro snalazi u ulozi vođe i šefa jer ne poštuje autoritete. Voli izazove, ambiciozan je, ali teško podnosi poraze. Ponekada mu nedostaje disciplina i istrajnosti. Ovnovi su energični, pošteni i iskreni radnici koji nisu skloni spletkama. Dobro rade poslove čija se plata temelji na proviziji jer tada ima više motiva za rad.

Najbolji posao za ovna je da bude novinar, glumac, policajac, vojnik, trener, instruktor vožnje, vatrogasac, broker. Odgovara mu i posao promotera različitih proizvoda, reklamiranja i odnosa sa javnošću, advokata, doktora (stomatologija, psihijatrija), recepcionera, individualni poslovi, jer su to osobe veoma otvorene i komunikativne, mada im ponekada nedostaje više tolerancije.

Bik – je vredan, odgovoran i ambiciozan radnik, pogotovo ako je dobro stimulisan nagradom na kraju posla. Bik je spretan u upravljanju sa novcem. Prihvata i prekovremeni rad ako se dobro plaća i ako ima dovoljno godišnjeg odmora, jer voli i da uživa u životnim radostima. Pouzdan je u poslu, poštuje pravila, praktičan je, organizovan i strpljiv da dostigne zacrtani cilj. Nije sklon promenama, ponekada je veoma tvrdoglav i nezgodan za saradnju. Voli da se ponaša a i da postavlja pravila ponašanja. Ne dozvoljava superiornost nadređenom jer je samouveren i sam teži rukovodećem mestu. Čak i njegov radni prostor uređen je tako da pokaže poslovni status.

Bikovi posebno uživaju u lepim stvarima (imaju umetničke predispozicije) pa su zato idealni poslovi za njih poslovi arhitekte, slikara, kipara,  dizajnera, poslovi sa nakitom, cvećem, modom i modnim detaljima. Biće uspešni i u poslovima računovođe, ekonomiste i građevinara. Često ih odlikuje prijatan glas te su uspešni i kao pevači i voditelji.

Blizanci – su radoholici ali im brzo dosadi isti posao. Oni vole da rade različite poslove (često rade više poslova istovremeno, a mnoge nikad ne završe)  jer je to za njih izazov. Veoma su brzi, spretni i uspešni u onome što rade, ali ponekada, zbog brzine prave greške. Blizanci su sposobni i svestrani i najsrećniji kada se bave intelektualnim i društvenim radom. Veoma su pametni, radoznali i lako usvajaju nova znanja. Njihova je najveća prednost elokvencija i sposobnost brzog učenja. Druželjubivi su, vedri i lako uspostavljaju prijateljske odnose sa kolegama. Njihova zbirka vizit karata je impresivna, a mnogo im je važna brza komunikacija, brz pristup internetu. Ne mare za hijerarhiju, ne vole donositi teške odluke, zato dobro funkcionišu kao deo tima, u kome imaju ulogu autora novih ideja i predloga. Ne obraćaju pažnju na uređenje radnog prostora, ali im mnogo znači dobar službeni automobil i dostignuti poslovni status.

Dobro rade pod pritiskom pa su dobri operateri i tehnička podrška u službama za korisnike. Dobar izbor profesije za blizance je posao novinara, pisca, informatičara, arhitekte, advokata, brokera, konobara, frizera, političara, učitelja ili policajca. Za njih nisu poslovi koji zahtevaju preciznost, sistematičnost i veću koncentraciju.

Rak – je posebno osetljiv na probleme svojih najbližih, pa i ostalih iz svoje okoline. Za njih uvek imaju razumevanje i želju i volju da im pomognu. Oni su skromne i nenametljive osobe, ali su u svojoj okolini cenjeni kao vredni i nenametljivi radnici koji puno truda ulažu u svom poslu. Opredeljuju se za poslove koji ih emocionalno ispunjavaju, a slava i priznanja su im manje važna. Međutim, obzirom na to da im je i materijalna sigurnost važna, ponekada se opredeljuju za poslove koji će im obezbediti sigurnu dobit iako ih baš i ne vole mnogo. Možda se i previše oslanjaju na svoju intuiciju.

Oni se često sreću u poslovima bibliotekara, pisca, arheologa, pomorca, profesora, vaspitača, muzičara, cvećara, ugostitelja, medicinske sestre, advokata, arhitekte, ginekologa, vojnika, socijalnog radnika. Oni nisu dobri u poslovima koji su povremeni i koji ne osiguravaju stalne prihode, ali im dobro idu i zanimanja vezana za trgovinu, deonice i bankarstvo jer su diskretni i pouzdani. Međutim, loši su šefovi i menadžeri.

Lav – je rođeni vođa, voli da bude u centru pažnje i veoma je ambiciozan. Njegovoj sujeti prijaju pohvale i pažnja, ali greške ne mogu da prihvate. Energični su, odvažni, pravedni i velikodušni što izaziva strahopoštovanje kod poslovnih partnera i saradnika. Kreativni su, dinamični, odlučni i inspirativni. Ponekada su tvrdoglavi i egocentrični, a ukoliko ne zadovolje svoje ambicije mogu postati zavidni i zlobni. Uživaju u karijeri koja nosi status i prestiž.

Dobro se snalazi u poslovima nekretnina, odnosa sa javnošću, preduzetništva, prodavca, doktora, advokata, brokera, glumca, plesača, političara, turističkog vodiča, modnog kreatora, kuvara, trenera, dekoratera. Oni izbegavaju sve poslove koji su u senci, poput savetnika ili nekog asistenta. U radu sa decom posebno uživaju, jer se tada i sami  igraju. Svoje talente dobro znaju iskazati i unovčiti.

Devica – je perfekcionista i izraziti detaljista. Device su analitične, praktične, inteligentne i samouverene osobe koje se sjajno snalaze u raznim područjima. Po njenom okruženju je očigledno da je veoma organizovana, poštuje pravila i nadređene i veoma je ambiciozna. Čak je i njihov radni prostor pažljivo isplaniran i u cilju pokazivanja poslovnog statusa. Vrlo je zahtevna kao šef i može biti preterano kritična prema saradnicima. Device smatraju da je njihova stručnost očigledna, a ako to neko nije primetio, vrlo brzo će im na to sama ukazati. U njihovom slučaju, ni materijalna strana u profesionalnom smislu nije zanemarljiva. Device bolje rade kada imaju stimulativni bonus, napojnice ili nagrade.

Oni se dobro snalaze kao pisci, novinari, prevodioci, kritičari, sekretarice, programeri, istraživači, ekonomisti, analitičari, diplomate, doktori, bolničari, precizni mehaničari, krojači, časovničari, instruktori vežbanja, detektivi i profesori.  Posebno se dobro snalaze u uslužnim delatnostima. Treba da izbegavaju poslove menadžera, direktora, rad u marketingu. Odlično se snalaze kao savetnici ili poverljivi asistenti.

Vaga – je veoma društvena, komunikativna, energična i puna života. Uspeh često postiže zahvaljujući poznanstvima s uticajnim ljudima. Vage su veoma ambiciozne i željne ugleda i moći, stoga se dobro osećaju obavljajući odgovorne funkcije. Vole menjati radnu sredinu, putovati  Njihov veliki problem u ostvarenju poslovnih ambicija zna biti neodlučnost i izbegavanje sukoba. Izvrsni su u planiranju i razvoju poslovnih strategija, no zbog brzine, katkad su malo površni. Njoj je veoma važan društveni status i zato joj mnogo znači uspon na hijerarhijskoj lestvici uspeha. Vožnja prestižnog službenog automobila je jedan od znakova poslovnog statusa. Nisu uvek svesni svojih vrednosti i pomalo su nespretni kada trebaju da se izbore za svoje uslove rada i veću platu. Kao šef, vaga je uviđavna i objektivna, ali pomalo suzdržana pa će stvoriti čvrstu granicu između sebe i svojih saradnika. Uvek zna šta se dešava na poslu. Radni prostor vage nikad nije obogaćen cvećem, jer na te detalje uopšte ne obraćaju pažnju.

Vaga uživa u poslovima koji uključuju javnost – u poslovima promotera, diplomatije, arhitekture, dizajna, manekena, plesača, pevača i, uopšte, estradnog umetnika. Za nju je i posao kozmetičara, frizera, trgovca ili medicinskog radnika. Ali treba izbegavati poslove koji zahtevaju odlučnost i disciplinu (policajac, vojnik). One ne vole grube ni naporne poslove. Obožavaju muziku ali se iz praktičnih razloga ipak opredeljuju da se muzikom bave iz hobija.

Škorpije – su dobri i vredni radnici, kojima posao nije samo sredstvo za obezbeđenje egzistencije nego i izazov da dokažu sebi i drugima koje su njihove granice, ako ih ima. Odvažni su i sposobni za riskantne poteze i borbu sa problemima. U svemu su strastveni, pa i u poslovnim izazovima. Ne vole rad za drugoga pa im uvek treba dati veliku dozu samostalnosti i poverenja. Mogu biti vrlo nezgodni neprijatelji jer se neće libiti ničega kako bi ponizili suparnika. Izrazito su marljivi, uporni i sposobni, te se sjajno snalaze u nepredviđenim situacijama.

Za njih je dobar izbor posao hirurga, sudije, advokata, psihijatra, naučnika, bankara, hirurga, istraživača, detektiva i učitelja. Najmanje će uživati u poslovima koji ne zahtevaju inteligenciju i snalažljivost, poput  konobara, čistača, šalterkog radnika ili radnika u uslužnim delatnostima.

Strelac – voli da posao koji radi ne bude rutina, da svaki dan ima neki novi izazov. Strelci su svestrani, inteligentni, sposobni i komunikativni i svojim entuzijazmom unose vedrinu i pozitivnu atmosferu na poslu. Nikad ne gube optimizam. Vole učiti i usvajati nova znanja, zbog čega su neretko puni korisnih informacija, no mane su im slaba koncentracija i brz gubitak interesa. Teško im je sedeti za radnim stolom. Željan je putovanja i novih iskustava.

Strelac se dobro snalazi i uživa u poslovima veterinara, trenera, odnosa sa javnošću, pravu, istraživanjima, diplomatiji, pomorstvu, istraživačkom novinarstvu, turizmu, ugostiteljstvu, teologiji. Ne odgovara mu posao sa fiksnim radnim vremenom (posao računovođe, činovnika).

Jarac – uživa tek kada je pred njim neki profesionalni izazov. Oni su rođeni vođe. U posao ulažu sve svoje snage, a i od svojih saradnika zahtevaju velika zalaganja. Oni su strpljivi i pažljivo idu putem prema vrhu. Njihov radni prostor je do sitnica ulepšan i pažljivo opremljen. Nepoverljiv je ali pravedan. Vrlo je uporan na putu ka zacrtanom cilju, ambiciozan je, odgovoran, samouveren i praktičan. Jarci su radoholičari kojima je karijera najvažnija stvar u životu. Ali na putu ka vrhu, ipak im je materijalna strana – novac, najveći motiv.

Njegov najbolji poslovni izbor je posao menadžera, istraživača, administratora, bankara, naučnika, inženjera, arhitekte, trgovca nekretninama, građevinara, geologa, astronoma. Ne zanimaju ih slabo plaćeni poslovi turističkog radnika, konobara, stjuarda.

Vodolija – je po senzibilitetu avanturista, znatiželjan ali i human. Ne voli rutinu u poslu, voli poslove koji mu omogućavaju slobodu izražavanja, voli promene radne sredine, putovanja. Koriste svaku mogućnost za poslovnu edukaciju. Odgovara im fleksibilno radno vreme jer ne vole nikakva ograničenja, pa ni autoritete. Mudar šef će im dati slobodne ruke i zažmiriti na neobične načine kojima postižu rezultate. Odlikuju ih energičnost, upornost i tvrdoglavost, zahvaljujući kojima uspevaju ostvariti zacrtane ciljeve. Druželjubivi su i obično imaju veliki krug prijatelja. Ne znaju baš dobro da se izbore za svoju profesionalnu poziciju i veću platu. Ponekada su zbog brzine površni i prave greške, ali iz nevolja će se uspešno “izvući” svojim neodoljivim šarmom.

Vodolija uživa kao dizajner, muzičar, promoter, instruktor ekstremnih sportova, pilot, naučnik, astronom, programer, slikar, modni kreator, avijatičar, istraživač. Često su angažovani u humanitarnim akcijama. U svim životnim situacijama, pa i u poslu, nastoje biti posebni i originalni. Ne snalaze se u ulozi bankara, administrativnog radnika ili blagajnika.

Ribe – mogu da obavljaju samo poslove koji im predstavljaju uživanje i kome se mogu potpuno predati, stoga su i uspešne u svemu čega se prihvate. Ukoliko se pak bave zanimanjem koje ne vole, rezultati će im biti loši. Ribe su umetničke duše koje ne vole biti na rukovodećem položaju, ali zato se sjajno snalaze u ulozi timskog igrača. Maštovite su, intuitativne, strastvene i kreativne, te su uvek spremne pomoći svakome ko je u nevolji.

Ribama odgovaraju poslovi medicinara, socijalnog radnika, psihoterapeuta, fizioterapeuta, ali i kreativni poslovi poput foto novinarstva, režije, stiliste ili kreativnog dizajna. Posebno ih privlače poslovi vezani za more i vodu.