odmorPrvo i najvažnije pravilo da biste se u svojoj koži osećali dobro, jeste da prihvatite sebe kakvi jeste – što nije nimalo lako, jer je retko ko baš zadovoljan sobom u potpunosti.

Ako se i ne probudite ujutro dobro raspoloženi, možete sami učiniti nešto od sledećih predloga da biste se dobro osećali:

– na primer, počnite dan sa 10 minuta smeha. Probajte svaki dan da se smejete bar po pola sata, ukupno, i već posle nedelju dana ćete primetiti pozitivne efekte. Hormoni su povezani i sa dobrim raspoloženjem, a ne samo sa gnevom, depresijom, stresom. Dokazano je da neprijatne situacije izazivaju burne reakcije u mozgu i nadbubrežnim žlezdama i podstiču lučenje adrenalina, endorfina i serotonina koji  određuju raspoloženje. Pri velikom stresu i misli postaju crne.

– svakog dana usredsredite se na lepe vesti, razmenite i vi par lepih vesti (nije bitno koliko su nevažne vesti) sa prijateljima ili komšijama. Konstantno slušanje loših vesti može da nam pokvari raspoloženje. Nastojte da kod svake osobe pronađete dobre strane, izbegavajući da govorite ružno o drugima.

– prihvatite svet oko sebe sa ljubavlju, jer nam ljubav pomaže da se ne osećamo usamljeno, primorava nas da održavamo odnose sa ljudima (sa roditeljima, decom, voljenom osobom, prijateljima) i omogućava nam da izražavamo osećanja. Pokažite tu svoju ljubav, nemojte je kriti jer ćete se i vi bolje osećati kao i osoba kojoj pokazujete koliko vam znači. Zbog ljubavi se smejemo i plačemo, ljubav izaziva pozitivna osećanja i misli, Ublažava napetost, podstiče nas da pravimo planove za budućnost, čini da “zračimo” srećom.

– pogledajte i neki tužan film, jer sudeći po novim istraživanjima tužan kraj vam pomaže da bolje cenite sopstvene veze sa okolinom i svojim bližnjima posvetite više pažnje.

– budite otvoreni za spoljnji svet, druge ljude i događaje. Preterano razmišljanje o sebi povećava izglede za pojavu depresije. Proširite svoja interesovanja, prijavite se na neki novi kurs, otiđite na neko putovanje, na neku izložbu, pozorišnu predstavu.

– izbacite iz sebe gorčinu. Pohvalite sebe, nabrojte sve dobre stvari koje vam se dešavaju, ljudi koji cene šta imaju su vedriji i duhovitiji.

– seks je takođe efikasan lek protiv melanholije, jer je dokazano da će vas redovan seks učiniti zadovoljnom i u sobi i van nje. Upražnjavanje seksa će vas učiniti kompletnom ličnošću, ali znajte da biste bili zadovoljni sobom treba i u drugim sferama života da se potvrdite. Za sigurnost i samopouzdanje se morate sami potruditi.

– oblačite se u “odeću sreće”, odeću u kojoj se lepo i zavodljivo osećate, nipošto u široke, vrećaste stvari. Komplimenti i lepe reči koje ćete čuti na račun vašeg izgleda doprineće da ćete se lepše i zadovoljnije osećati.

– povedite računa o bojama oko vas. Iznenadićete se koliko će uticati na vaše raspoloženje kada se obučete npr. u crveno, ili kada svoj stan osvežite raznim detaljima u bojama sreće – naranđasta, ljubičasta, tirkizna ili zelena boja. Terapeuti bojama tvrde da te boje pozitivno utiču na raspoloženje, deluju stimulativno.

– vežbanje je više od same fizičke aktivnosti. Radite vežbe aerobika najmanje 30 minuta tri puta nedeljno. To podstiče oslobađanje endorfina, materije u organizmu koje utiče na naša osećanja i poboljšava raspoloženje. Svaki put kada izađete iz teretane osećaćete se zadovoljno i to osećanje će vas sve duže držati što više vežbate. A svakako ćete i fizički bolje izgledati.

– prijatna muzika takođe utiče na raspoloženje. Neka vas ujutro probude veseli tonovi. Pevanje, sviranje i slušanje muzike mogu da budu od dragocene pomoći osobama koje imaju probleme u komunikaciji sa drugima.

– rad jeste neophodan, izborite se da radite ono što volite ali to ne znači da ne vodite računa i o opuštanju i korišćenju odmora. Odvojite vreme “da napunite baterije” i radite nešto što je potpuno drugačije od svakodnevne rutine.