licePodočnjaci mogu da se jave zbog umora ili nespavanja ali mogu biti i znak zdravstvenih problema. Tamni, upali podočnjaci ukazuju na anemiju a kesice ispod očiju ukazuju na problem sa bubrezima.

Ali ako podočnjaci nisu posledica zdravstvenih problema, možete ih na nekoliko načina eliminisati ili bar ublažiti:

1- Spavajte na visokom- jer tamne podočnjake i otekle kapke često imaju ljudi koji spavaju potrbuške. U rastresitom tkivu kapka nakuplja se krv, pa tako nastaju otoci. Zato nemojte spavati bez jastuka, već na visokom uzglavlju i to na leđima a ne na stomaku.

2- Pijte dosta vode– bar 2l dnevno pijte vode jer voda čisti organizam od štetnih materija. Dug i miran san, pravilna i redovna ishrana, što manje alkohola i duvana i boravak na svežem vazduhu uvek su blagotvorni za svežinu lica i manje upadljive podočnjake. Uveče nemojte jesti jaku hranu bogatu proteinima, već prednost dajte ugljenim hidratima.

3- Hladite očnu zonu- u mnogim slučajevima hladnoća može da pomogne jer ubrzava protok krvi i smanjuje otoke. Stavite kašičicu u zamzivač 5min i potom je prislonite na predeo oko očiju ili nabavite gotovu masku koju pre upotrebe treba držati u frižideru 15min.

4- Kreme za lice- sa vitaminima C i K savetuju kozmetičari, da se nanose na ovaj deo lica – na podočnajke.

5- Obloga od krastavaca protiv otečenih kapaka. Napravite oblogu od dobro ohlađenog, ispasiranog krastavca, masu umotajte u gazu, lezite, stavite oblogu preko očiju i opustite se. Nakon 15min izgledaćete sveže i odmorno. Pasirani krastavac bolje vlaži kožu od onog isečenog na kolutove i efikasnije uklanja otoke na kapcima.

6- Podočnjake možete ublažiti ako natopite tupfere tonikom bez alkohola, zatim ih ohladite u grižideru i nanesete na oči. Nakon 5min vaši podočnjaci će biti daleko blaži.

7- Natečene kapke ćete ublažiti ako 10min na očima držite ohlađene vrećice crnog čaja, koji ste prethodno prelili vrelom vodom.