nakit 1Nakit je oduvek bio “slaba strana” ljudi, naročito ženske populacije. Arheološka nalazišta su prepuna raznih narukvica, ogrlica, prstenja kojim su se ukrašavali naši preci. Nakit je uvek imao višestruku ulogu – da pokaže status i bogtstvo vlasnika, da istakne lepotu ili da pokrije neke telesne nedostatke. Tako i ogrlica može da istakne dekolte, vizuelno produži vrat i istakne lice ili da prikrije ružne bore na vratu ili pege na dekolteu. Izbor ogrlice treba prilagoditi obliku lica, vrata, frizuri, odevnoj kombinaciji, i svakako, vrsti dešavanja kojem prisustvujete. Ogrlice mogu da budu deo kompleta sa minđušama i prstenjem, a mogu i da se kombinuju sa drugim nakitom. Ako ste vi zadovoljni i srećni, svaki nakit će biti dobar na vama.

Ipak, postoje neka opšta pravila, na koja će vas uputiti i stilisti, pa pokušajte da ih primenite.

Plavušama svetle puti i svetlih očiju najbolje pristaje srebrni nakit koji može biti ukrašen kamenčićima određenih boja. One treba da nose nakit sa  ukrasnim kamenjem u  providnim plavim i ljubičastim nijansama. Devojkama  sa pepeljastoplavom kosom najbolje stoji nakit od belog zlata i srebra, a onima sa zlatnoplavom kosom – od žutog zlata. Brinete tamnijeg tena i tamnijih očiju treba da biraju nakit koji je pozlaćen kako bi do izražaja došla njihova put. Takav nakit može da bude ukrašen detaljima u nijansama bakra i u svim nijansama zelene ili žute boje. Uz tamno smeđe i crne oči i kosu slaže se nakit izrazitih, jarkih bolja, sa kamenjem kao što su rubin, smaragd, zlatni topaz. Tamnokosim i tamnoputim devojkama lepo stoji inakit odabran na principu kontrasta  sa belim ili providnim ukrasnim kamenjem, kristalima, biserima, sedefom i  ćilibarom.

Zeleni nakit idealan je za zelene oči, plavi za plavooke, a smeđi tonovi dobro pristaju ženama sa očima boje čokolade. Izražajnost sivozelenih očiju ističu zelenkaste nijanse ahata, malahita ili berila, a žućkastozelenih – nakit sa hrizolitom.

Starijim osobama bolje stoje manji komadi, a mlade devojke mogu sebi dopustiti velike komade nakita.

Za svečanije prilike preporučuju se eleganatn nakit od plemenitih materijala, a za svakodnevne, dekorativna bižuterija.

Potrebno je samo voditi računa da se uz atraktivnu ogrlicu odaberu diskretne minđuše. Svakako može i obrnuta kombinacija – uz atraktivne minđuše ide diskretna ogrlica.

oblik lica 1Ovalno lice – je najbolji oblik za sve vrste i stilove nakita. Ovalan oblik je nežno zaobljen sa podjednakim razmakom od linije kose do obrva i od obrva do brade, i blago je izdužen. Izbor ogrlice treba uskladiti sa građom tela. Za krupnije telo najbolji izbor su veći komadi nakita, pa tako i veća ogrlica. Sitnijoj građi odgovara manja ogrlica. Izbor ogrlice prilagodite odevnoj kombinaciji i potrebi da istaknete dekolte. Ponekada dame sa ovakvim oblikom lica izgledaju punije, pa bi im odgovarala ogrlica koja malo izdužuje vrat i lice.

Izduženi oblik lica – je karakterističan po tome što je lice veće dužine nego širine, a širina čela, jagodica i brade je skoro ista. Crte ovog oblika mogu biti oštre, uglaste, nežne ili zaobljene, ali celokupan izgled lica je duguljast. Pravougaoni oblik lica izgleda bolje uz širi dekolte nego uz uži. Kratke ogrlice će pomoći da se vizuelno smanji izduženost lica, a sjajan primer za to je ogrlica od velikih perli koja ide uz vrat. Ne treba nositi uske i dugačke modele ogrlica. Ogrlice sa težim, velikim delovima su takođe dobar izbor.

Lice okruglog oblika -je podjednako široko i dugačko i ima nežne i zaobljene crte. Uz ovakvo lice će se više uklapati duže ogrlice koje će izbalansirati oblik lica. Veće ogrlice u obliku slova „V“ stvaraju vizuelno dužu liniju lica. Ovom obliku odgovaraju vertikalno uglasti dizajni. Treba izbegavati zaobljene izreze i kragne na odeći. Kratke i visoke ogrlice će naglasiti oblik lica i učiniti da vrat izgleda šire.

Lice trouglastog oblika – ima usko čelo i široku liniju vilice, a širina vilice i jagodica je veća od čela. Ovom obliku lica stoje kratke ogrlice koje su blago zaobljene kako bi vizuelno ublažile široku vilicu. Privesci ili ogrlice sa centralnim detaljima kao što su krugovi mogu da ublaže jake uglove vilice i daju  omekšavajući oblik lica. Treba izbegavati V ili kockaste izreze na majicama.

Četvrtast oblik lica –  ima izraženu vilicu a razdaljina između čela i brade je jednaka širini lica. Duži nakit odlično ide uz ovaj oblik lica, zato što vizuelno izdužuje lice. Sjajno pristaje ogrlica sa priveskom ili nekim drugim detaljem koji će ublažiti jake crte vilice.Treba izbegavati kockasti izrez na majicama i rolke koje mogu vizuelno smanjiti vrat i učiniti da on izgleda šire.

Srcoliko lice – ima široko čelo, usku bradu i naglašene crte. Taj oblik lica podseća na obrnuti trougao. Ovom obliku stoje kratke ogrlice sa krugovima kako bi vizuelno smanjili dužinu vilice i ublažili oštar izgled brade. Ogrlica sa više lanaca je odličan izbor kao i ogrlica koja ima privesak visoko, odmah ispod brade. Ovom obliku lica je potreban nakit koji dodaje širinu bradi. Treba izbegavati majice sa V-izrezom ili dugačkim izrezom .

Lice u obliku dijamanta – je podjednako usko u predelu čela i vilice i ima istaknute i široke jagodice. Ovom obliku lica odgovara bilo koji izrez na majici, kao i svaki oblik ogrlice. Treba samo obratiti pažnju na proporcionalan dizajn nakita.

Nakit treba povremeno čistiti i, zavisno od materijala od koga je napravljen, treba ga na odgovarajući način održavati. Opšte je pravilo da se nakit stavlja tek pošto ste završili šminkanje, stavljanje parfema i lakiranje kose, jer hemikalije oštećuju nakit.