trepaviceSvaka žena želi onaj pomalo tajanstveni pogled, krupne oči sa dugim trepavicama. Zaista ne postoji ništa privlačnije i lepše u ženskom pogledu od dugih, gustih trepavica koje tom pogledu daju dozu misterije i zavodljivosti. Trepavice imaju i praktičnu ulogu – štite oči od stranih čestica.

Ciklus rasta trepavica je 4 – 8 nedelja i tada prosečno narastu oko 10mm. Normalno je da su trepavice različite dužine jer su u različitim etapama rasta. Uobičajeno je da nekoliko trepavica ispadne svaki dan. Ali, trepavice koje postaju izrazito razređene ukazuju na neko obolenje i tada se treba obratiti lekaru.

Majka priroda nije mnogo darežljiva prema svima, pa mnogi i nemaju tako izražajne oči ni dugačke trepavice. Uvek taj nedostatak možete nadomestiti dobrom gustom maskarom ili čak veštačkim trepavicama. Ali nije na odmet znati i neke prirodne trikove da se potpomogne rast trepavica:

– Najpre treba svako veče skidati šminku sa lica, pa i sa trepavica. Nemojte zaboravite da su suve trepavice sklonije lomljenju. Nanesite tanki sloj vazelina, ricinusovg ulje, ulja sa vitaminom E ili maslinovog ulja na trepavice pre odlaska u krevet. Osim što su navedena ulja prirodni omekšivači takođe pomažu rastu gustih, zdravih trepavica. Ulje nanosite četkicom za trepavice. Trepavice četkajte dvaput na dan što će osigurati da ostanu zdrave. Ako odlučite koristiti omekšivač za trepavice, neka to bude onaj biljnog porekla jer je manje verojatno da će iritirati oči. Ujutro, nakon ovakvog tretmana, očistiti trepavice toplom vodom ili pamučnim tupferom namočenom u mleku. Nekoristite ulje tokom dana, naročito kad planirate izlazak, jer ulja privlače prašinu i prljavštinu.

– Ulaganje u kvalitetnu šminku će vam se uvek isplatiti. Ovakva šminka se neće razmazivati na vašem licu a verovatno nećete imati ni razne alergijske reakcije. Nekvalitetna maskara može usporiti ili čak onemogućiti rast trepvica. Bacite stare maskare.

– Pravilna i zdrava ishrana je preduslov za zdrav i svež izgled lica, kose, pa i trepavica. Vitamini B5, C i E, minerali kao što su magnezij, cink i silicij takođe potiču rast trepavica. To znači da treba jesti jabuke, šargarepu, paradaiz, pomorandže, orah, luk i morske plodove. Voće i povrće sa korom je zdravije. Pijte što više tečnosti ali ne i gazirana pića.

– Lagano masirajte kapke svaki dan. Time se poboljšava cirkulacija krvi u području oko očiju te stimulišu folikule dlaka oko oka.

– Napravite povremeno mešavinu ekstrakta nevena i ulja različka i lagano masirajte trepavice ovom mešavinom pet minuta zatim isperite vodom. Zaštitite svoje oči od onečišćenjasunca i prašine nošenjem sunčanih naočara. Opustite se, jer stres i hormonalna neravnoteža mogu dovesti do ispadanja trepavicama.

– Korišćenjem ricinusovog ulja možete dobiti glamurozne, duge trepavice. Put do zavodljivih trepavice više je nego jednostavan: svako veče pre spavanja trepavice namažite ricinusovim uljem i uskoro ćete biti prijatno iznenađeni efektom.

– Mešavina ricinusovog ulja i ekstrakta vanile takođe potpomaže rast trepavica: 1 supenu kašiku ricinusovog ulja i 1 supenu kašiku ekstrakta vanile dobro pomešajte i nanesite na trepavice čistom četkicom od maskare (možete koristiti i četkicu od stare maskare, koju ste prethodno dobro oprali).

-Maslinovo ulje ili vazelin je poznat kao efikasan način za ubrzanje rasta i poboljšanje kvaliteta trepavica. Nanesite ga na trepavice i ostavite tako preko noći. Isperite tek ujutro.

– Iseckajte limunovu koricu i ostavite na vazduhu par sati da se osuši. Napunite jednu kafenu kašiku koricom limuna i uspite u 20 ml ricinusovog ulja, koji ste usuli u sterilnu posudu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 3 -5 dana. Nakon toga izvadite korice limuna pa smesom mažite koren trepavica higijenskim štapićem svako veče nakon skidanja šminke. Nemojte preterivati sa količinom nanošenja jer se ujutro mogu pojaviti otečeni kapci od prevelike količine vlage. Možete koristiti i staru maskaru za nanošenja ali je prethodno dobro očistite. Ova smesa vam može pomoći i da postignete gušće obrve. Ukoliko ste već alergični na neke od ovih sastojaka ili vam se u toku nanošenja ove smese pojave neke alergije reakcije, prestanite sa ovim tretmanom.

– Veštačke trepavice treba po dužini da odgovaraju prirodnoj dužini vaših trepavica. Izrađuju se od veštačke ili prirodne dlake. Mogu biti u vencu ili pojedinačne u snopovima, pa ih onda vi stavljate na određenom rastojanju između vaših prirodnih trepavica.

– Serume za rast trepavica treba oprezno koristiti. Oni sadrže sastojak sličan prostaglandinu, hemijskom spoju koji se prirodno pojavljuje u našem organizmu i koji se koristi u lekovima za lečenje glaukoma. Primećeno je da osobe koje koriste lekove za lečenje glaukoma imaju pojačan rast trepavica ali se nekada, zaista vrlo retko, može pojaviti zatamnjenje zenice, malo zamućen vid ili promena u pigmentaciji kože uz ivicu trepavica. Zato je važno napomenuti da se koriste dermatološki provereni proizvodi. Poslednjih se godina u serumima za rast trepavica počeo koristiti i sintetički prostaglandin pod nazivom bimatoprost. Ponekada se javlja svrab ili opadanje trepavica posle preterane upotrebe seruma. Preporučuje se korišćenje seruma svaki dan kroz dva meseca, a onda ga je potrebno nanositi ređe ili neko vreme prestati.

Budite uporni i strpljivi jer se rezultati ne mogu videti preko noći. To je, ipak proces kome treba malo vremena.