minue 1

Minđuše su nezaobilazan detalj koji ide uz svaku odevnu kombinaciju. Bez obzira da li su u kompletu sa ogrlicom, priveskom na lančiću ili same, one su ukras na svakom licu. Vaše oči i osmeh na licu će posebno zablistati uz dobro odabrane minđuše. One će takođe istaći vaš profil, uši i vrat. Ukoliko su u neskladu sa frizurom, odećom ili čak dešavanjem za koje se spremate, značajno će da naruše kompletan utisak i stil. Ponekada će neobične, šarene i ekstravagantne minđuše doprineti vašem dobrom raspoloženju.

Pri izboru i kupovini minđuša treba voditi računa da ne dođe do nekih alergijskih reakcija. Zato je najbolji izbor minđuše od plemenitih metala ili hipoalergene minđuše od titanijuma

Boje minđuša treba prilagoditi boji kose, očiju i tenu. Plavušama svetle puti i svetlih očiju najbolje pristaje srebrni nakit koji može biti ukrašen kamenčićima određenih boja. One treba da nose minđuše sa  ukrasnim kamenjem u  providnim plavim i ljubičastim nijansama. Devojkama  sa pepeljastoplavom kosom najbolje stoje minđuše od belog zlata i srebra, a  sa zlatnoplavom kosom – od žutog zlata.

Brinete tamnijeg tena i tamnijih očiju treba da biraju nakit koji je pozlaćen kako bi do izražaja došla njihova put. Takav nakit može da bude ukrašen detaljima u nijansama bakra i u svim nijansama zelene ili žute. Uz tamno smeđe i crne oči i kosu slažu se minđuše izrazitih, jarkih bolja, sa kamenjem kao što su  rubin, smaragd, zlatni topaz. Tamnokosim i tamnoputim devojkama lepo stoje i minđuše odabrane na principu kontrasta  sa belim ili providnim ukrasnim kamenjem, kristalima, biserima, sedefom i  ćilibarom.

Zeleni nakit idealan je za zelene oči, plavi za plavooke, a smeđi tonovi dobro pristaju ženama sa očima boje čokolade. Izražajnost sivozelenih očiju ističu zelenkaste nijanse ahata, malahita, berila ili granata, a žućkastozelenih – minđuše sa hrizolitom.

Za svečanije prilike preporučuju se elegantne minđuše od plemenitih materijala, a za svakodnevne, dekorativna bižuterija. Starijim osobama bolje stoje manji komadi, a mladim devojkama veliki. Damama koje nose punđu ili konjski rep, pristaje gotovo svaki model. Ako je kosa kratka, stilisti savetuju da se izbegavaju krupni komadi nakita na ušima, dok uz dugu kosu oni, ne samo da dolaze u obzir, već su i poželjni da bi došli do izražaja.

Potrebno je samo voditi računa da se uz atraktivnu ogrlicu odaberu diskretne minđuše. Dobar izbor je i obrnuta kombinacija – uz atraktivne minđuše ide diskretna ogrlica.

Pri izboru minđuša trebalo bi da se pridržavate nekih pravila. Jedno od osnovnih pravila je da se minđuše usklađuju sa oblikom lica. Važno je znati i da dužina minđuša ne treba da prelazi liniju brade jer će u tom slučaju akcenat biti na vratu i dekolteu. Najbolje vam pristaju one koje imaju suprotan oblik od vašeg lica.

ovalno lice omogućuje najširi izbor minđuša. Mekani oblici poput suza, bisera i tačkica, kao i alke, najbolje prate liniju ovakvog oblika lica. Koji god oblik minđuša izabrali nećete pogrešiti i zato samo pazite da boju minđuša uklopite sa odevnom kombinacijom. Žene s okruglim licem, nažalost, često izgledaju deblje nego što jesu, a to će lako sprečiti pravilnim izborom minđuša koje izdužuju ili stilizovanim alkicama koje samo naglašavaju oblik ušiju. Podvoljak i bucmasto lice zahtevaju duže minđuše.

srcoliko lice je nešto uže ispod jagodica i krase ga oštrija brada i šire čelo. Uz takvo lice treba birati viseće minđuše koje se u donjem delu šire nego u gornjem. Ovalni oblik minđuša, oblik piramide, kao i oblik suze, su najbolji za ovaj oblik lica. Treba izbegavati male ili kratke minđuše.

okruglom licu najbolje pristaju duže i tanke minđuše koje će vizuelno dodati uglove licu. Ovom obliku lica odgovaraju i viseće minđuše, zatim minđuše na zavrtanj koje imaju jasne geometrijske forme i uglove. Osobe sa okruglim licem i naglašenim obrazima, trebalo bi da izbegavaju okrugle i tačkaste minđuše.

četvrtasto lice će dobiti lepši izgled ako se ukrasi izduženim minđušama. Minđuše sa uvijenim delom pri dnu, zatim male i okrugle minđuše, kao i veliki ovalni oblici su pravi izbor za ovaj oblik lica. Velike alke ili minđuše u obliku suze, trougla ili elipse su takođe dobar uzbor, odnosno svi oblici koji će vizuelno izdužiti lice i koje će utisak o gornjem delu lica učiniti elegantnijim.

– žene sa izduženim licem ne bi trebalo da nose dugačke i uske modele, jer će izgledati mršavije. Ovom obliku lica odgovaraju minđuše srednje veličine, šireg oblika, okrugle, četvrtaste, trouglaste ili male alke. Dobar izbor su svi modeli koji će doprineti punoći lica i koji ne treba da budu duži od brade.

– dame koji imaju jajast oblik lica treba da biraju minđuše kockaste forme koje će izbalansirati opšti utisak. To nikako ne treba da budu predugačke minđuše.

dijamantski oblik lica se prepoznaje po širokom, snažnom čelu, četvrtastoj liniji kose i četvrtastoj vilici. Takva lica izgledaju široko u obrazima, ali usko u predelu čela i brade. Ako imate takvo lice, nosite minđuše koje su široke i nisu duge.

– osobe sa trouglastim licem, koje karakteriše jaka čeona kost sa uskom, najčešće dominantnom bradom, trebalo bi da biraju suptilne naušnice koje ublažavaju stroge crte lica, zbog čega su na takvim minđušama poželjni nežni motivi poput cveća, leptirića ili perlica.

Oblici lica

Stilisti obraćaju pažnju i na ušnu resicu. Ako vam je ušna resica vrlo mala, birajte duguljaste minđuše bez velikog sjaja, a ako imate izrazito veliku resicu izaberite pljosnate minđuše. Uz tanku resicu idu tanke, fine minđuše. Ne nosite preteške minđuše koje istežu resice ušiju, to stvara ružan utisak.

Održavanje i čišćenje minđuša treba odgovarati materijalu od koga su napravljene minđuše. Hemikalije oštećuju nakit, pa minđuše stavljajte tek nakon završenog šminkanja, stavljanja parfema i lakiranja kose. Ako su minđuše od plemenitih metala sa ukrasnim dragim ili poludragim kamenjem izgubile sjaj, stavite ih u pola čaše vode  pomešane sa 1 kašičicom špiritusa i očistite ih mekom četkicom za zube. Ako nemate špiritus, sipajte u toplu vodu malo deterdženta za sudove. Zatim ih isperite  mlakom vodom i dobro osušite flanelskom krpom. Žad i ćilibar čistite alkoholom, a filigranske srebrne minđuše mešavinom alkohola i talka. Četkicom utrljajte tu mešavinu u sva udubljenja, a zatim iščetkajte i izglačajte krpom.

Astrolozi savetuju da na venčanju nosite minđuše u skladu sa samim danom venčanja:

– ponedeljak je dan Meseca i najviše mu odgovaraju biser, kristal i mesečev kamen,    – utorak  je dan Marsa i  treba odabrati ametist, koral ili dijamant,                                   – sreda je dan Merkura, kome odgovaraju biser, gorski kristal, ahat,                                  – četvrtak je dan kada vlada Jupiter, kome odgovara safir i lazurit,                                   – petak, za harmoniju sa Venerom odaberite berilijum ili nefrit,                                        – subota je dan Saturna i tada najviše odgovaraju  oniks, topaz i malahit,                       – nedelja je dan Sunca, koje voli rubin, hrizolit i dijamant.