tenBoja šminke mora da bude u skladu sa tenom, bojom očiju, kose i  haljine.

Šminka prema tenu
Svetlom ili nežno ružičastom tenu pristaju ružičasta, svetlocrvena i nežno ljubičasta boja šminke i karmina. Senkama u plavim, roze i zelenim tonovima naglasićete oči. Ove boje dobro stoje i ženama svetle, plave kose sa plavim ili sivim očima.

Ako je ten boje meda ili tamniji, treba odabrati tamnije crvene boje i ljubičaste nijanse.
Tamnijim bojama tena dobro pristaju i šminke bakarnih i narandžastih boja i boje sa primesom smeđih nijansi. U posebnim prilikama koristite metalik zlatne, bronzane i srebrne senke. Za usne koristite tamnocrveni i karmin u boji šumskog voća. Ove boje se naročito preporučuju ženama kestenjaste i zlatnoplave kose, braon ili zelenih očiju.

Preplanulom tenu odgovara skoro svaka boja šminke.

Izbor i korišćenje bronzera

Leti teba izbegavati pudere, a lice je najbolje osvežiti bronzerom i to, mat formule koristite za dan, dok su svetlucave idealne za večernji izlazak.  Bronzerom posebno naglasite jagodice i ulepšajte dekolte.

Prema tipu kože koristi se različit oblik bronzera –  masnoj i mešovitoj koži odgovaraju bronzeri u prahu, dok su tečne i kremaste formule idealne za suvu. Gel i tečna varijanta odličan su izbor ako želite da prekrijete čitavo lice pa ga možete nositi umesto pudera, a bronzer u prahu je najbolji za naglašavanje jagodica.

Nijansa bronzera zavisi od boje tena pa tako svetlijoj boji tena najbolje pristaju boje breskve i meda, srednje tamnoj koži odgovaraju zlatne i bakrene nijanse, dok tamna koža podnosi čokoladne i tonove boje cigle. Trebalo bi da bronzer bude za nijansu tamniji od boje tena kako bi izgledao prirodno.

Pravilnim nanošenjem bronzera postići ćete izgled preplanulog lica. Najbolje je bronzerom naglasiti delove lica koji lako tamne – jagodice, nos i liniju uz kosu. Pravilno ćete ga naneti ako krenete od čela, pa duž nosa i na kraju ga nanesete na vrhove jagodica.

Bronzer u prahu treba nanositi velikom gustom četkicom, koju prethodno treba otresti od viška. Tečni bronzer treba nanositi prstima ili spužvicom i lagano ga utapkati da ne bude  neujednačen.

Jedno od najvažnijih pravila izbora šminke je da uskladite šminku sa bojom kose.

Crna kosa – ukoliko imate tamniji ten, bez većih nepravilnosti, umesto pudera koristite tonirane kreme. Ako ste svetlije puti, uskladite podlogu tako da ne odskače mnogo od uobičajene boje vašeg tena, koristeći smeđe i zlatne nijanse. Što se tiče očiju, imate sve boje senke na raspolaganju. Za usne su najbolji karmini i sjajevi svetlijih nijansi, a možete koristiti i koralno crveni, ukoliko vam oči nisu prenaglašene.

Plava kosa – uz tu boju kose izaberite svetlije ili žućkaste nijanse šminke i rumenilo koje takođe treba da bude u svetlijim tonovima, npr. boja breskve ili svetloružičasta. Oči bi trebalo šminkati tamnijim tonovima, a u svečanim prilikama, možete ih kombinovati sa zlatnom senkom. Usne možete naglasiti nekim svetlucavim sjajem.

Smeđa kosa ili zlatnosmeđa – odaberite crvene nijanse koje izgledaju prirodnije od ljubičastih. Najbolji izbor je podloga u žućkastim tonovima, dok za jači efekat, jagodice možete naglasiti bronzerom. Što se tiče očiju, najbolje će vam pristajati bakarne, tamnozelene i zemljane nijanse. Ruž ili sjaj treba da bude prilagođen podlozi i u nijansi rumenila.

Crvena kosa – uz koju obično ide svetla put, te je najbole da birate svetlije pudere koje možete kombinovati sa rumenilom u nekim ružičastim nijansama. Za oči koristite senke kao što su bakarna, smeđa, zlatna, maslinasta. Za večernji izlazak možete koristiti i kontrasne boje kao što su plava ili ljubičasta. Za usne koristite ruževe u neutralnim nijansama.

Izbor karmina

Ako imate punije usne, više će vam odgovarati boje poput ljubičaste, braon ili bronzane, dok bi žene sa tanjim usnama trebale koristiti svetlije boje.

Karmini se uglavnom nanose direktno na usne, prethodno namazane dnevnom kremom i puderom. Lepše se mogu nanositi uz pomoć specijalne četkice.
Četkicom se prvo izvuku ivice, a onda ispuni sredina. Za ovu svrhu možete koristiti i olovku za usne iste boje kao i karmin. Četkicom se mogu mešati boje. Tanke usne treba premazivati svetlim karminom.

Tanke usne ćete lako oblikovati uz pažljivo korišćenje olovke i karmina.
Oblikovanje bezobličnih usana počnite naglašavajući sredinu a zatim obojite i ostatak usana.

Višak karmina sa usana uklonićete uz pomoć maramice a zatim nanesite još jedan sloj šminke i ponovno uklonite višak. Na taj način ćete sprečiti razmazivanje karmina i dobiti mat izgled usana.
Zapamtite jedno od osnovnih pravila šminkanja – ako se intenzivno šminkaju i naglašavaju oči, usne moraju biti diskretno našminkane i obrnuto.