materijali 1Odeću kao i obuću treba održavati, znači nakon nošenja treba je odložiti i očistiti na odgovarajući način. Pri tome se najpre treba upoznati sa karakteristikama materijala od kojih je napravljena vaša odeća.

Ovde su date osnovne karakteristike nekih materijala i način njihovog održavanja.

Vuna – je veoma prijatan prirodni materijal i nezamenljiva je cele godine. Zimi i leti je to izvanredan termo materijal. Ali, naročito stajanjem, vuna može da postane mat i dobije žućkastu boju. Nemojte vunu prati na visokoj temperaturi jer će se odeća skupiti. Najbolje da je ručno perete. Ako praktikujete mašinsko pranje vunene odeće, onda koristite programe za niske temperature i bez centrifugiranja. Nakon pranja vunenu odeću nemojte uvrtati i cediti već je umotajte u peškir koji će upiti vodu. Opranu vunenu odeću nemojte okačiti jer će izgubiti oblik. Najbolje je da prilikom sušenja vunene đempere stavite na peškir i ravnu čvrstu podlogu. Ukoliko su se ipak, vaše vunene stvari tokom nošenja raširile i izgubile formu, pokušajte da ih dovedete u prvobitno stanje tako što ćete ih prvo ih potopiti u vruću, pa u hladnu vodu u koju ste dodali kašiku sirćeta.

Vunenu odeću uvek nakon nošenja protresite i složite “na kocku”, nikako je ne kačite na vešalicu. Povremeno je provetrite na vazduhu. Ukoliko se na odeći pojave ućebane kuglice, nemojte ih čupati, već ih seckajte makazama, jer tako ne oštećujete tkaninu.

Pamuk – je prirodan materijal koji, takođe ne treba prati na visokoj temperaturi jer će se odeća skupiti. Obojen pamuk najčešće pranjem i korišćenjem gubi boju. Pamučna garderoba se lako gužva i može se peglati na visokoj temperaturi.

Lan – je veoma prijatan prirodni materijal koji, posebno značajno u letnjim uslovima osvežava. Treba samo ručno da se pere, mada je prilično otporan na prljavštinu. Boje na lanenoj odećiu su veoma dugotrajne. Lan je veoma sklon gužvanju, što mu je velika mana. Teško se pegla.

Svila – je prijatan i lagan prirodni materijal koji je prilično zahtevan pri održavanju. Svila ne sme da se pere na visokim temperaturama. Dobro zadržava kvalitet boje. Trebalo bi izbegavati peglanje, a ukoliko se pegla, to mora biti na niskoj temperaturi. Ukoliko se pojavi neka mrlja na svilenoj odeći, potražite pomoć od profesionalaca.

Veštačka svila, acetat i viskoza – ukoliko praktikujete mašinsko pranje ovih materijala onda nemojte koristiti centrifugu niti visoku temperaturu. Ovo su jako prijatni materijali koji zadržavaju kvalitet boje. Velika im je mana to što se lako gužvaju. Ovi materijali su lako zapaljivi.

Poliester, najlon, likra – su materijali koje treba prati u toploj vodi i peglati na niskoj temperaturi. Ne gužvaju se mnogo i zadržavaju kvalitet boje.