ienje obueObuću, kao uostalom i svaki deo odeće, treba održavati da bi što duže bila upotrebljiva i delovala uredno. Pri održavanju obuće presudnu ulogu ima materijal od čega je ona napravljena, pa prema tome treba koristiti određena sredstva za održavanje.

Za svaku obuću važe osnovna pravila održavanja:

pre čišćenja obuća treba biti suva, a način čišćenja zavisi od vrste materijala od kojeg je obuća izrađena,

pre prve upotrebe kožne obuće, obavezno nanesite kremu za cipele, kako bi koža zadržala prirodna ulja i zaštitila se od pucanja. Krema istovremeno održava obuću elastičnom;

– obuću treba, nakon nošenja što pre očistiti od prljavštine navlaženom krpom ili nežnom četkom. Što duže prljavština ostane na obući teže će se kasnije ukloniti prljavština i fleke;

novu obuću treba najpre nositi samo par sati da bi se ona prilagodila vašem stopalu. To se naročito odnosi na obuću sa visokom štiklom.

posle svakog nošenja dobro isušite i provetrite obuću (i posle kraćeg nošenja unutrašnjost obuće može biti vlažna);

vlažnu obuću možete isušiti ako je napunite novinama koje će preuzeti vlagu ili stavite kalup za cipele, pri čemu ne smete obuću izlagati direkto toplotnom izvoru, već je trebate ostaviti da se osuši u prirodnim uslovima;

– nošenje vlažne obuće povećava habanje obuće, naročito uloška i unutrašnjosti;

kada izujete obuću stavite u nju odgovarajuće kalupe ili napravite kalupe od papira da ne izgubi formu. Naročito nemojte pravite “gomile” obuće – nabacivanje cipela jedne na druge, jer će na taj način ona izgubiti formu ili se čak, oštetiti. Najbolje je da obuću odložite u kartonske kutije;

– preporučuje se korišćenje nekoliko pari obuće, naročito pri vlažnom vremenu, da bi se obuća “odmorila”;

– materijali od kojih je izrađena unutrašnjost obuće takođe se troše i deformišu usled duže izloženosti vlazi;

– ako su vam tesne cipele možete ih proširiti ako stavite vlažan novinski papir preko noći, ili ih poprskate špiritom.

– preporuke o održavanju obuće daju proizvodžači obuće i njih se treba pridržavati;

– redovno održavanje podrazumeva i zamenu uložaka u obući, zamenu pertli, zamenu flekica, itd. Takođe je potrebno kožne đonove popravljati na vreme;

– redovno nanošenje krema za sjaj će održati boju odeće;

– naročito obuća od belog materijala vremenom požuti, te joj treba posvetiti veća pažnju;

– naročito je važno održavanje obuće u zimskim uslovima kada je na saobraćajnicama dosta soli koja je posebno agresivna. Zato nakon nošenja obuće po takvom vremenu, treba najpre očistiti ostatke soli i hemikalija sa obuće;

obuću od tekstila nemojte prati deterdžentom ukoliko to nije preporučio proizvođač. Pranje u mašini za veš šteti obući – kako licu i postavi u obući tako i lepilima;

– prilikom obuvanja obuće koristite kašiku za cipele, kako ne biste deformisali obuću. Naročito je to važno pri obuvanje duboke i poluduboke obuće;

– ni jedna obuća, izuzev od gume i plastike, nije otporna na vodu i zato u uslovima povećane vlage možete koristiti, ako nemate gumenu obuću, samo obuću koja ima impregnaciju.

Impregnacija kože može da se izvede na više načina. Ali pre nego to uradite, morate prebrisati obuću mokrom krpom i pustiti da se  dobro osuši.

Talogom kafe treba namazati đonove i druge delove obuće na kojima su se od vlage i soli pojavile bele fleke. Kada se talog osuši, izbrišite ga sa obuće i zatim obuću namažite kremom.

Obuću od prave kože treba pre prvog nošenja premazati ricinusovim uljem. To se odnosi i na đonove. Ostavite da koža upije ulje, pa obuću dobro izglancajte. Na isti način možete obuću impregnisati uljem od lana, ali njega prethodno treba zagrejati.

Obuću možete impregnirati smesom od jednakih delova parafina i petroleja.

neprijatni mirisi u obući koji se mogu pojaviti zbog dugotrajnog nošenja iste obuće ili zbog gljivičnog obolenja, moguće je odstraniti na više načina. Ukoliko je u pitanju gljivično obolenje, potrebno je da konsultujete lekara ili farmaceuta i da uz pomoć određenih lekova sanirate taj problem.

Ako je obuća poprimila neprijatan miris zbog dugotrajnog nošenja onda za osveženje obuće možete upotebiti lizol. Nekoliko kapi lizola sipajte u obuću i ostavite dva dana. Neprijatan miris će nestati, a obuća će mirisati.

Neprijatan miris će nestati ako tokom noći u obuću stavite izmrvljenu majčinu dušicu.

Neprijatan miris iz cipela možete ukloniti i blagim rastvorom hipermangana.

Rastvorom sode bikarbone u vodi treba prebrisati unutrašnjost obuće da bi odstranili neprijatan miris.

Ako u obuću stavite krpe natopijene sredstvom za omekšavanje rublja, bolje ćete očuvati svoju obuću, odstranićete neprijatne mirise a i koža će biti mekša.

mrlje na obući su često nerešiv problem zbog kog ćete čak ponekada morati da se lišite nošenja takve obuće. Evo nekih načina da ih odstranite:

Mrlje od znoja operite četkom i mlakom vodom kojoj ste dodali malo blagog deterdženta ili neutralnog sapuna. Zatim obuću operite čistom vodom i osušite. Suvu obuću namažite bezbojnom kremom ili vazelinom.

Mrlje od soli kojim se posipaju ulice zimi, su veliki neprijatelj kožne obuće. Sprečićete pojavu belih mrlja koje se teško uklanjaju, ako pre nego što izađete na ulicu stavite specijalni sprej za kožnu obuću, koji stvara zaštitni sloj. Ali ako se pojave tragovi na obući od soli, skinućete ih ako najpre još mokru obuću operete mlakom vodom, a zatim kada se ona osuši takve fleke pokušajte skinuti petrolejem.

Masne mrlje ćete odstraniti sa komercijalnim benzinom za čišćenje.

Ukoliko se zalepi žvakaća guma na obuću, najpre obuću stavite u frižider da se guma smrzne pa zatim tu gumu skinite i sastružite sa obuće.

Mrlje na obući od voćnog soka ili slatkog očistite rastvorom hladne vode i neutralnog sapuna.

Mrlje od hemijske olovke, naročito na hrapavoj koži, očistićeta ako stavite na mrlju lepljivu traku preko koje trebate snažno strugati nakim tvrđim predmetom ili noktom. Na kraju traku skinite jednim potezom.

– ukoliko se pojavi ogrebotina na vašoj kožnoj obući (ili kožnim predmetima) možete pokušati  sami da je popravite ako ogrebotinu premažete bezbojnim lakom za nokte pa kada se lak osuši, cipele prebrišite namažite vazelinom i izglancajte krpom.

– ako vam kožne cipele počnu da škripe, ostavite ih preko noći na mokrom sunđeru.

– ako se platforma od plute na obući osuši ispuca, pokušajte da je osvežite na taj način što ćete je više puta namazati maslinovim uljem.

Osnovna sredstva za održavanje obuće su: četke, kreme, sunđeri, gumice i impregnacioni sprejevi, koje ćete koristiti zavisno od materijala od koga je obuća napravljena.

Kožna obuća – je najzdravija za nošenje. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, koža održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal. Postoje različite vrste kože od kojih se pravi obuća.

Obuću od napa (normalne) kože – treba čistiti kada je suva. Najpre treba četkom skinuti prašinu i stare slojeve kreme sa obuće a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upiju, pa posle toga ih iščetkati. Za vreme snežnih i kišnih dana, kožnu obuću treba zaštititi impregnacionim sprejem, da se spreči prodor vlage. Kožne cipele biće kao nove, ako ih istrljate polovinom crnog luka, a zatim namažete kremom.

Obuća od nubuck kože – je osetljivija i zato je treba odmah impregnirati, najbolje čim je kupite. Posle možete ponoviti postupak zavisno od vremenskih uslova. Najbolje da impregnaciju uradite uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće pre nošenja. Kada se sprej osuši treba isčetkati cipele četkicom ili mekom gumicom. Sprej za cipele je dostupan u više boja. Inače, za čišćenje obuće od nubuck kože treba koristiti posebne četkice, sunđer ili gumice za brisanje, da se koža ne ošteti. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne delove obuće.

Obuću od velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža) – treba čistiti gumicom, sunđerom ili specijalnom četkom za čiščenje velura, kako bi koža ostala prirodne teksture, a zatim se preporučuje  korišćenjevelur – nubuk sprej za osveženje boje i zaštitu od vlage. Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često, preporučljivo je da prode bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju. Za fleke na cipelama od velura se može koristiti i tvrda gumica.

Obuća od lakirane kože – zahteva posebnu pažnju. Ukoliko se obuća od lakirane kože ne održava na odgovarajući način, koža počinje da puca. Ovakvu obuću treba najpre očistiti krpom i na taj način skinuti prašinu i ostalu nečistoću, pa zatim na lak naneti specijalnu tečnost, sprej za lakiranje. Po upijanju polirnog laka, sa čistom i mekom krpom, lagano treba protrljati obuću kako bi obuća dobila sjaj. Lakiranu obuću ne treba čistiti četkom ili kremama da se ne bi oštetio i skinuo površinski sloj kože. Ako je lak izgubio sjaj, premažite ga sa par kapi lanenog ulja. Nakon sušenja isijati vunenom krpom.

Lakirana obuća može da se namaže i mlekom sa mekom četkom a zatim se obuća sasuši mekom krpom. Neki preporučuju da se lakirana koža premaže žumancetom da bi ostala meka i da ne puca.

Sportsku obuću – od kože možete održavati koristeći meku gumenu četku za eventualne fleke i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Ali pre nanošenja sredstava za negu obuće potrebno je sa obuće skinuti prašinu suvom krpom.

Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno belo polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta.

Obuću od tkanine – treba održavati uz pomoć spreja za zaštitu tkanine. Ako se previše , ne preostaje vam ništa drugo nego da ih pažljivo operete čistom vodom, što svakako ne znači da treba da ih natopite vodom.

Obuća za kišu – posle svakog nošenja treba dobro oprati vodom a zatim prebrišite mokrom krpom na koju ste sipali malo sode bikarbone. Čizme će izgledati kao nove. Gumene čizme će duže vreme biti upotrebljive i izgledaće kao nove, ako ih povremeno perete deterdžentom za pranje posuđa. Za sjaj gumenih čizama možete koristiti vodu pomešanu sa isceđenim limunom i deterdžentom za pranje posuđa. Sjaj gumenoj obući možete vratiti i na sledeći način: natrljajte je neutralnim toaletnim sapunom i ostavite da se sapunica osuši. Zatim je operite toplom vodom.