kako-prati-vesKožne jakne – treba prati jednom u sezoni. One su prilično izdržljive i jedno čišćenje u sezoni je dovoljno. Taj posao prepustite stručnjacima u hemijskim čistionama, a vi možete da ih brišete vlažnom pa zatim suvom krpom. Na taj način ćete skinuti nečistoću od izduvnih gasova, duvanskog dima i kiše. Mrlje čistite specijalnim sredstvima.

Mrlje od šminke i parfema na okovratniku se teško skidaju pa je bolje to sprečiti nošenjem marama ili ešarpi. Izbegavajte da kožne jakne stavljate u plastične kese koje će ih isušiti pa će koža pucati.

Štepovanu jaknu – najbolje je pažljivo prati u kadi, osušiti između dva peškira i staviti na vešalicu da se suši. Ako se pere u mašini stavite je u jastučnicu i koristiti deterdžent za vunu. U oba slučaja patent zatvarači moraju biti zatvoreni da jakna ne izgubi formu.

Sakoe i štofane jakne -nosite u specijalizovane čistionice i to treba da bude do tri tretmana godišnje. U međuvremenu ih redovno četkajte i držite na vešalici.

Bluze i haljine – treba prati nakon jednog do tri nošenja jer su u direktnom dodiru sa telom i okolinom. Nemojte nanosite prevelike količine dezodoransa jer ostavljaju trag na odeći. Da bi šareni vez ili štampani detalj na vašoj bluzi ili majici zadržao boju, a bela ostala blistava, koristite poseban deterdžent sa dodatkom za zaštitu boja, koji će sprečiti da boje izblede ili ofarbaju beli deo odeće. Podesite program na mašini za pranje veša na odgovarajuću temperaturu. Ako ručno perete ovu odeću, voda ne sme da bude pretopla.

Helanke i trenerke – treba prati nakon jednog do tri nošenja. Ako u helankama ili donjem delu trenerke vežbate, onda morate češće da ih perete. Kada ih perete u mašini onda treba da ih okrenete na unutrašnju stranu kako biste izbegli da boja izbledi. Izbegavajte sušenje u mašini. Pri kupovini helanke i donjeg dela trenerke vodite računa da u njihovom sastavu osim pamuka bude i neki procenat elastina koji će onemogućiti da se izvuku na kolenima i zadnjici.

Pantalone i suknje – treba prati nakon 5 -7 puta nošenja, zavisno od sastava. Ipak razmislite da ih odnesete u hemijsku čistionicu, jer je to obično odeća sa postavom. Zimske suknje od tvida, vune i somota možete osvežiti samo specijalnim sredstvima za suvo pranje. Suknje i pantalone od pamuka, lana, viskoze i sintetičkih materijala perite prema uputstvu sa etikete. Svaki komad pre pranja izvrnite da boja ne bi izbledela. Suknju sa naborima peglajte preko papira, jer će tada nabori bolje padati.

Farmerke se obično peru na temperaturama nižim od 60 stepeni izvrnute na naličje, a kako biste izbegli gužvanje stavite ih na sušenje odmah po vađenju iz mašine.

Džempere – perite nakon dva do pet nošenja. Džempere od pamuka, svile i kašmira trebalo bi prati nakon dva nošenja jer su tkanine prilično ostljive. Odeća od vune, akrila i poliestera može izdržati oko pet nošenja. Vuna prirodno odbija prljavštinu, prašinu i tečnost. Imajte na umu da i džemperi koji se nose na golo telo upijaju znoj pa ih treba prati često kao i majice, dok ovo pravilo ne važi za kardigane i široke đempere koji se nose preko košulja i majica. Ručno pranje je najbolje rešenje.

Donji veš – čipkasto rublje trebalo bi prati isključivo ručno, bez preteranog trljanja i ceđenja jer čipka lako gubi formu. Čipkasto rublje sušite isključivo položeno i rašireno na peškiru. Donji veš bez čipke pri mašinskom pranju treba prati na programu za lako pranje finog veša, na niskoj temperaturi, po mogućnosti u mrežici koju možete i sami da sašijete. Uvek koristite odgovarajući deterdžent za fino rublje i omekšivač. Brushaltere treba prati posle tri do četiri nošenja.

Voda u kojoj se kuvao pirinač može odlično poslužiti za lako štirkanje čipke i finog rublja.

Pidžame – menjajte dva puta češće nego što menjate posteljinu, posle tri do četiri nošenja. Mnogi nisu svesni koliko se tokom noći znoje i koliko se mrtvih ćelija kože u toku noći oslobode. Svilene pidžame upijaju mnogo više ulja s tela od pamučnih.

Majice – treba oprati posle svakog nošenja jer su u direktnom kontaktu s kožom. Možete ih prati ručno ili u mašini za pranje veša ali na odgovarajućoj temperaturi.

Košulje – mogu da se peru ručno ili u mašini, ali na umerenom programu. Košulje se peglaju vlažne. Pre  peglanja proveriti da li ima mrlja na košulji, jer prepeglana mrlja ostaje za sva vremena. Košulje ne vešajte na žičane vešalice jer one cepaju tkaninu. Sveže ispeglano košulje ostavite da se ohlade, pa ih tek tada obucite. Topla košulja se vrlo brzo izgužva.

Kravate – čuvajte ili na vešalici ili urolane da ne izgube formu. Svi nabori na kravati se ispravljaju uz pomoć pare i pegle.

Povremeno, za osveženje, odeću možete poprskati mešavinom vode i votke i ostaviti je da se osuši. Votka će pomoći da se odeća dezinfikuje i ukloniće neugodne mirise.

Ako prilikom peglanja primetite da je na rublju ostala nekakva masna mrlja, prekrijte je dečijim puderom i pređite po tom mestu toplom peglom ali bez pare.