karakter_prema_bojamaBoja koju najčešće birate, može da ukaže na neke vaše osobine. A možete na taj način i da uputite određenu poruku vašoj okolini! Kada birate odeću, farbu za svoj dom ili radni prostor, podsvesno se odlučujete za određenu boju a da i sami ne znate zašto.

Mnogobrojna naučna ispitivanja su rađena da bi se ustanovilo kako boje deluju na naše telesno i psihičko zdravlje. U nekim slučajevima su boje korišćene kao terapija za lečenje bolesnika. Utvrđeno je da svaka boja ima određene indikacije – može podići raspoloženje, stvoriti osećaj smirenosti, može čak uticati na mršavljenje, itd. Možete i sami da proverite rezultate ispitivanja kao što su:

ljubučasta boja – stimuliše pamćenje
žuta boja – poboljšava raspoloženje
zelena boja – pobeđuje stres
narandžasta boja – vraća životnu energiju i pomaže u erotskom smislu
modra boja – smiruje i opušta
crvena boja – deluje na gubitak težine
plava boja – pomaže da se lakše i brže uspavate

Ukoliko najčešće birate neku od navedenih boja, verovatno imate sledeće osobine:

Ako crvena boja – dominira u vašem izboru, vi ste samouvereni i verujete u svoje sposobnosti. Ova boja vatre i strasti, učiniće vas primetnom u svakom društvu. Ona podstiče intenzivne osećaje, želju za poljupcima i snažnu strast. U ljubavi uvek vodite “glavnu reč”. Veliki ste osvajač, ali ste i skloni neverstvu. Imate stalnu potrebu za dodatnim stimulansima.  Veoma ste ljubomorni, a i egocentrizam vam ne nedostaje. Istraživanja pokazuju da je za muškarce ova boja vrlo delotvoran stimulans.

Ružičasta boja – je najčešće izbor nežnih i romantičnih osoba. Pazite, ako vaša izabranica nosi odeću ove boje, ona je spremna i želi brak!

Ako je plava boja – vaš izbor, vi ste ozbiljan, staložen i postojan partner u emotivnim vezama. Uvek imate potrebu za pažnjom i nežnošću. Veoma vam je važna vernost i privrženost. Dobar ste slušalac i savetodavac. Volite o svemu dobro razmisliti i kritički razmotriti. Volite učiti i proširivati svoja znanja. Skloni ste meditaciji. Ipak, vodite računa da odaberete odgovarajuću nijansu plave za odgovarajuće prilike – tamnije će vam pomoći na razgovoru za posao, a svetlije nijanse će pomoći da se vi ali i svi u vašem društvu osećaju prijatno.

Ako je zelena boja – vaš izbor, vi od drugih očekujete da vas poštuju, dive vam se i priznaju vaše zasluge. Ova boja, koja je simbol prirode, dovodi do prijatnog osećaja mira i zadovoljstva. U društvu želite najbolje i najviše pozicije. Vaš partner mora biti dosledan, siguran i vaš pouzdan oslonac. Pazite, uvek postoji opasnost da preterate u ponašanju i da vas drugi dožive kao prepotentnu i hladnu osobu.

Ako najviše volite modru boju – vi ste smireni i večiti optimista. Tolerantni ste i poštujute druge. Verujete u brak i pred partnera ne postavljate velike zahteve, jer verujete u spontane reakcije – davanje i primanje na prirodan, spontan način.

Ako je narandžasta boja – vaš izbor, vi ste vrlo odlučni u postizanju zacrtanog cilja, pri čemu je svejedno da li se radi o ljubavi, poslu ili društvenom položaju. Vrlo ste znatiželjni i puni entuzijazma, i ta vaša osobina privlači ljude i na njih prenosi dobre vibracije. Ova vedra boja vas čini veselom i dragom osobom. Vaša želja za životom i životnim radostima je primetna u svakoj vašoj reakciji. U ovoj boji se krije sva radost i snaga divnog toplog sunca. Čim pogledate u ovu toplu boju – osetićete toplinu i pokretačku energiju. Zato ne čudi da je ova boja proglašena najsenzualnijom od svih boja. Ujedinjena snaga sunčevog svetla (žute boje) i životne radosti (crvene boje) koristi se u lečenju stanja velike iscrpljenosti. Samo jedan pogled na cvet narandžaste boje ublažiće negativne misli i depresiju. Ukrasite svoj prostor ovom bojom pa ćete od ujutro biti puni energije. Ako idete na poslovni sastanak odeća ove boje nije dobar izbor.

Ako ste ljubitelj ljubičaste boje – vi ste vrlo šarmantna i originalna osoba. Izvrstan ste poznavalac karaktera, vidite i prepoznate ono što većina ne vidi. Vas okolina ili voli ili mrzi, ali sigurno ne ostaje ravnodušna. Odlikuje vas senzualnost i tajanstvenost. Uvek se trudite da drugima ugodite i izbegavate sukobe. Odlikuje vas maštovitost, kreativnost i intuitivnost, a mrzite rutinu.

Oni koji vole sivu boju – su verovatno samo trenutno u negativnoj životnoj fazi. Nezadovoljni su svim i svačim – ljubavnim životom, poslom, okruženjem, svojim osećajima. Čak ni dobronamerne savete svojih bližnjih ne prihvatju. Ljubitelji sive boje često imaju dobre poslovne sposobnosti i tendenciju da rade previše. Skloni su kompromisima, ali oni su konzervativni, rezervisani, dosadni, neodlučni. To je elegantna boja ali nikad glamurozna. Potrudite se da što pre izađete iz depresivne faze i okrenete se “življim” bojama.

Ako je žuta boja – vaš izbor, vi ste izrazito dinamična, otvorena i optimistična osoba. Stalno ste u pokretu, u potrazi za novim pustolovinama, društvom, iskustvima. Takav način života ne ostavlja prostora za dublju i trajniju vezu. Ali, ipak, ako se desi da naiđete na pravu osobu – postaćete verni, smireni i srećni. Osobe čiji je izbor žuta boja srećne su i opuštene, ne osvrću se mnogo na prošlost. Ambiciozne su i nastoje udovoljiti svojoj okolini, ali zauzvrat zahtevaju poštovanje i pohvale.

 

Ako je vaš izbor bež boja – vi ste simbol staložene i poslovne osobe. Na muškarce ova boja i ne deluje tako da im skrene pažnju ili da izazove neku posebnu reakciju.

Belu boju – vole osobe koje ne vole rutinu i dosadnu svakodnevnicu. Ne podnose dosadu ni u kom pogledu. Vole da se osećaju slobodno i često odskaču od uobičajenih pravila ponašanja. U svakom slučaju – odeća ove boje će skrenuti pažnju okoline. Neka istraživanja pokazuju da muškarci doživljavaju belu boju kao simbol čistoće, skromnosti, nežnosti i jednostavnosti.

Crna boja – je izbor onih koji koji žele moć. To su osobe koje preuzimaju inicijativu i žele da urede sve po svome u svim sferama života. Ta boja je simbol autoriteta. Istraživanja pokazuju da okolina doživljava osobe koje nose odeću te boje, kao sposobne i moćne osobe. Nemojte da vas zavara “mala crna haljinica” na vašim partnerkama.