bele rade bubamarJezik cveća (floriografija) može poslužiti za izražavanje osećanja, pa ga treba pažljivo birati za određene osobe i prilike. Kod nas se nikada ne poklanja paran broj cvetova što se inače razlikuje od zemlje do zemlje. Jedan cvet, bez obzira na vrstu, poklanja se iz sentimentalnih razloga, 3 ili 5 cvetova poklanjamo za godišnjice ili rođendane, a više cvetova u buketu birajte za važnije prilike. Isuviše raskošan i prevelik buket je znak neukusa. Za intimnu večeru u dvoje najbolje je odabrati cvetne aranžmane sa 2 sveće koje će prijatnu atmosferu učiniti i romantičnom. Cveće intenzivnog mirisa nikada nemojte nositi u bolnicu, bolje je za tu priliku poneti korpu voća jer će vitamini i vedre boje ubrzati oporavak bolesnika i vratiti im optimizam.

Bele rade ili margarite – su poznate i kao Venerin cvet ali se najčešće koristi za popularnu zabavnu igru –  ljubavne provere da li vas izabranik voli. Zato izaberite cvet sa neparnim brojem latica tako da kada iščupate prvu laticu uz bajalicu – voli me – ne voli, i zadnja bajalica bude ista. One simbolizuju bogatstvo, veselost, odanost, nevinost i optimizam. Belim margaritama ističe se istinitost osećanja, nada i prijateljstvo.

Bogorodičina trava (letnji čovek)- koristi se za ljubavna proricanja. Npr. muškarac i žena koji žele da saznaju da li će biti dobar par sakupljaju mladice ove biljke. Potom ih sade u zemlju okrenute jedna prema drugoj, i čekaju da cveće klone. Što se više mladice nagnu jedna prema drugoj, kao ljubavnici koji žele da budu zajedno, to se više veruje da su muškarac i žena stvoreni jedno za drugo. Ako se mladice savijaju na drugu stranu, veruje se da je veza osuđena na propast.

Božur– dolazi sa istoka gde, zbog svog gordog držanja i crvene boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, simbolizuje čast i bogastvo.

Hortenzija – se najčešće poklanja radi pomirenja nakon svađe ili nesuglasica. Ona je simbol i bogatstva, obilja i istine.

Karanfil– je iskazuje požudu, pa se nekada poklanjao mladoj na venčanju radi očuvanja sloge u braku. Smatra se da crveni karanfil označava čežnju, roze dugovečnost, ljubičasti hirovitost, prugasti označava kraj veze, beli nevinost a žuti razoćarenje.

Iris (perunika)- je omiljen zbog neobičnog i raskošnog cveta na kom se boje prelivaju kao duga. On je simbol dostojanstva, hrabrosti, mudrosti, slave, vere i nade, ali i ljubavnih obećanja. Latinsko ime iris je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Jasmin– je obično izbor onih kojima je veoma važan porodični život. Da biste se osećali sveže i odmorno možete samo malo udahnuti ili miris cveta jasmina ili njegovog eteričnog ulja.

Lala– je simbol bogatstva, slave, raskoši, lepote ali i oholosti i uobraženosti. Lala svima popravlja raspoloženje i laleposebno je pogodna za depresivne osobe. Crvene lale poklonite onima kojima ukazujete poverenje i ljubav, a žute onima kojima se divite.

Ljiljan– je oduvek bio cenjen cvet zbog svoje veličine i lepote. U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je rajski cvet – simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. On je savršen poklon za venčanje.

Ljubičica– simbolizuje prvu ljubav. Ovim nežnim cvećem se izražavaju iskrenost i privrženost.

Ljutić– je simbol lepote.

Mimoza – simbolizuje sigurnost i pouzdanost. Sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć.

Narcis– je simbol samodopadanja i neuzvraćene ljubavi. Obzirom da ovaj cvet među prvima nikne iz snežnog pokrivača, simbol je i ponovnog buđenja, rođenja i novog početka.

Orhideja– je poseban cvet. U drevnoj Kini orhideje su se povezivale sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. To je egzotični, prefinjen i estravagantan cvet, uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Često se poklanja bolesnima kako bi im se poželeo što brži oporavak, kao i ambicioznima da bi imali uspeha u karijeri. Orhideja simbolizuje želju za uspehom. Nije pristojno pokloniti samo jednu orhideju, osim ako nije luksuzno upakovana. Orhideja unosi mir i spokoj u dom, a eterično ulje ili parfem na bazi orhideje pokreće kreativnost i pomaže vam da budete uspešniji u životu.

Pomorandžin cvet– označava čistu ljubav.

Ruzmarin– budi lepe uspomene na bivšeg ljubavnika.

Ruža– se smatra simbolom ljubavi, strasti i lepote. Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi i simbolizuju strasnu ljubav. Žute ruže su izraz veselja ili zadovoljstva, ali  se za njih vezuju i neverstvo i ljubomora. Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost, dok narandžaste označavaju žudnju. Ruže boje lavande poručuju da je reč o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost osobe koja ih prima, kao i divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.
Postoji verovanje da kada žena pokloni muškarcu jednu crvenu ružu, onu mu na taj način iskazuje vernost.

Suncokret– u Kini se smatra hranom besmrtnosti, a grčki mit kaže da je nastao od nimfe Klitije koja je pobegla u pustinju kada ju je napustio bog sunca kome je bila draža njena sestra. Bez jela i pića pogledom je pratila sunce sve do svoje smrti i pretvorila se u suncokret. I zato ovaj cvet označava obožavanje, zajedništvo i snagu. A može značiti i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, ovaj cvet označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.

Vres– simbolizuje prijateljstvo.