entlmenSvaki muškarac treba da zna osnovna pravila lepog ponašanja. Ne može ni zamisliti koliko lepo ponašanje, iskazivanje poštovanja i uvažavanja prema lepšem polu, može da mu podigne “cenu” u društvu, čak i ako nema ostale fizičke kvalitete. Držanje kišobrana, otvaranje vrata ili poklanjanje cveća i drugih sitnica, pokazuju lepe manire i lepo vaspitanje, koje prija i starijim i mlađim damama. Čak i one devojke koje dokazuju na svakom koraku da su ravnopravne sa muškarcima, neće ostati neosetljive na lepo ponašanje muškaraca.

Muškarci, obratite pažnju na svoje ponašanje, možda će vam se svideti da postanete pravi kavaljer.

U prevozu ili na nekoj priredbi ustupite mesto starijoj osobi, trudnici, majci sa malim detetom, ali nećete ništa izgubiti od svoje muškosti ako ustupite mesto i dami. Pri tome treba da ustanete sa svog sedišta i ustupite mesto, a ne da to učinite sedeći na stolici.

Pri ulasku u restoran kavaljer treba da uđe prvi, odnosno ispred dame i da joj otvori vrata.

Kroz restoran, do stola, muškarac se kreće ispred dame.

Izbor stola je muški deo posla, ukoliko nema nekoga u restoranu da vas odvede do slobodnog mesta. Prepustite dami da izabere mesto gde će da sedi. Pri razgovoru gledajte svoju pratilju i pratite šta vam govori (uostalom kao i u razgovoru sa svakim drugim sagovornikom), a ne da pratite zbivanja oko vas.

Držanje telefona na stolu tokom večere je znak nevaspitanja kao i odgovaranje na telefonski poziv. Utišajte telefon i odgovorite čim dobijete zgodnu priliku npr. dok dama bude u toaletu. Tokom večere vaša pratilja je za vas najvažnija osoba na svetu i vi nećete želeti da se ona dosađuje dok vi telefonirate.

U društvu dame sačekajte da ona prva sedne, a ako vas nije “blam” možete joj privući i stolicu. Čak i ako budete predmet šala svojih drugova, nemojte se sekirati jer su te šale verovatnije rezultat zavisti. Ukoliko vam se neka dama pridruži za vreme jela u restoranu, ustanite sa stolice da je pozdravite a zatim joj privucite stolicu.  Ako posle tog gesta i kažete neku glupost nećete izgubiti poene koje ste dobili prethodnim ponašanjem.

Dama prva treba da izabere jelo a zatim muškarac prenese njenu narudžbu konobaru.

Muškarac je taj koji bira vino i brine da su čaše pune tokom jela, pri čemu najpre napuni čaše starijima i damama za stolom i na kraju svoju čašu. Ukoliko niste stručnjak za izbor vina, upitajte konobara šta vam preporučuje.

Platnenoj salveti tokom jela je mesto na kolenima. Dobro će vam doći da ne isprljate odeću.

Kada završite sa večerom stavite platnenu salvetu na sto a pribor za jelo paralelno u tanjir. Tada je konobar siguran da može skloniti tanjire.

Iz restorana dama izlazi prva a njen pratilac je iza nje da ona ne bi doživela neke neprijatnosti.

Pri susretu sa svojim prijateljima i poznanicima predstavite svoju pratilju da se ona ne bi neprijatno osećala dok vi sa njima pričate. Možda će se i ona pridružiti vašem razgovoru.

Ako želite nekog da impresionirate obratite pažnju na svoj rečnik. Veći uspeh ćete postići ako imate bogat “rečnik” nego ako vam je svaka druga reč psovka. Obrazovanje i nivo inteligencije ćete pokazati interesantnim pričama, a ne psovkama, uvredama i nepoštovanjem okoline.

Pravi kavaljer neće propustiti priliku da svoju damu otprati do kuće. Na taj način će pokazati da mu je važno da njegova pratilja bezbedno stigne do kuće, ali neće pokazati da odmah traži i neku protuuslugu.

Ukoliko je vaša dama slabo obučena a veče je npr. sveže, ponudite joj svoj kaput ili jaknu. Ona je verovatno za sastanak sa vama obukla ono što joj najbolje stoji, ali ne i ono što je toplo. Ona će ceniti taj gest.

Ukoliko pada kiša, muškarac treba da nosi kišobran i pobrine se da njegova dama ostane suva. Još bi bolje bilo da uvek ima pri sebi kišobran.