buenje Svako ima svoj način razbuđivanja, i ako vam je za utehu mnogima je to najteži deo dana. Mnogo je razloga zbog kojih se neke osobe lakše bude ujutro, a neke teže, ali ono što je sigurno jeste da u tome veliku ulogu igra i genetika. Neki ljudi jednostavno zbog genetskih predispozicija bolje funkcionišu uveče, a neki ujutro, nekima treba više sna a nekima manje. Tu je naravno i bioritam koji je uspostavilo naše telo.

Neke studije su pokazale da ranoranioci imaju pozitivniji stav o životu. Objašnjenje za to je duža izloženost suncu, odnosno dnevnoj svetlosti koji podstiču stvaranje hormona sreće -serotonima.

Nađite najbolji način da se lako razbudite i veselo krenete u susret novom danu. Evo nekih predloga, a vi izaberite najbolji, i videćete kako će vam od ujutro biti sve lepo, lako i veselo.

Ako odete na spavanje kada ste umorni verovatno ćete vrlo brzo i zaspati i ujutro se lako probuditi odmorni. Ako odete u krevet premoreni verovatno ćete teško zaspati, misli će vam lutati pa ćete se i ujutro probuditi nenaspavani.

Podesite buđenje na budilniku na razumno vreme, jer ako budete produžavali spavanje na po 5-10 minuta, probudićete se još umorniji i još lošije raspoloženi nego da ste se odmah razbudili. Bolje da imate pola sata kvalitetnog sna nego da se mučite sa spavanjem od po 5 minuta. Dobro bi bilo da budilnik stavite dalje od kreveta, jer dok dođete do njega da ga isključite, vi ćete se razbuditi.

buenje 1

Spremite pre odlaska na spavanje stvari za posao, to će vam omogućiti par minuta duže sna ujutro.

Rastezanje – polako istežite svoje telo još u toplom krevetu. Koristite joga poze za istezanje i pri tome usredsredite svoje misli na svoje telo i ubrzo ćete osetiti pozitivnu energiju koja će ispuniti vaše telo.

Prilikom rastezanja dišite duboko, iz stomaka, jer je dovod kiseonika vrlo važan za razbuđivanje organizma (takođe, pobrinite se da prostorija u kojoj spavate bude prozračna i ne previše topla).

Vežbanje – je često korišćen način razbuđivanja. Par vežbi koje ćete izvesti sa nogama, prstima na nogama ili rukama, još u krevetu, će omogućiti brži protok krvi u vašem organizmu. Tek nakon tog zagrevanja možete ustati i uraditi par čučnjeva ili trbušnjaka.

Ispijanje šoljice ili šoljica kafe – vam može pomoći da se brže razbudite ali nemojte preterivati u tome jer velika količina kofeina (više od dve šoljice) može izazvati suprotan efekat.

Ispijanje jedne čaše hladne vode ujutro će pomoći vašem razbuđivanju i dobro će činiti vašem probavnom i nervnom sistemu. Tokom noćnog odmora vaš organizam je iskoristio zalihe vode i dobro će mu doći jutarnja doza vode. Nakon toga ćete biti spremniji da se uhvatite u koštac sa svakodnevnim problemima i stresom.

Pokušajte da naviknete telo na odlaženje na spavanje u određeno vreme pa će se isto tako organizam navići i na buđenje u isto vreme svaki dan. Pokušajte da zadržite isti ritam odlaska na spavanje i tokom vikenda.

Psiholozi će preporučiti buđenje uz laganu muziku jer prodoran zvuk budilnika može šokirati vaše srce i čak dovesti do srčanog udara. Agresivna muzika izaziva i agresivno raspoloženje.

Ako pred odlazak na spavanje ne slušate neku preglasnu muziku uz iritirajuće svetlosne efekte, imaćete mirniji san i to će, takođe biti preduslov za lakše i mirnije buđenje ujutro.

Jutarnje tuširanje ima pozitivan efekat na vaš organizam i psihu. Vodene kapljice su blagorodne za vaše telo.

Svetlost, posebno sunčeva, pozitivno deluje na čovečiji organizam. Ostavite otvorene prozore za ulazak sunčevih zraka ili, još bolje, ujutro prošetajte po jutarnjem suncu i bićete odlično raspoloženi ceo dan.

Praktikujte obavezno konzumiranje hrane ujutro. Najveća greška koju možete učiniti jeste da preskačete doručak. Čak i voćni doručak je doručak. Svakako tada možete uzeti i veću količinu hrane jer ćete svu tu energiju iskoristiti u toku dana.

Motivacija je jedan od faktora koji će uticati na to da se lako ujutro razbudite. Na primer, ako želite da doručkujete sa svojim najbližim ili da pre odlaska na posao nešto posebno uradite, razbudićete se brzo i lako.

Nemojte uzimate tablete za spavanje bez konsultacija sa lekarom. Na taj način ćete sprečiti neželjene efekte uzimanja takvih tableta.

Ako i pored svih predloga ne uspevate da se lako razbudite ujutro, odnosno ujutro se budite nenaspavani i umorni, potražite savet lekara, možda je u pitanju nešto što ne možete sami rešiti.