Koliko puta sefikasnost na poslue desilo da niste bili zadovoljni svojom efikasnošću ili koliko vremena ste izgubili na rešavanju nekog problema a niste postigli nikakav, ili samo delimično, cilj. Zato je dobro znati kako organizovati svoje vreme da biste najbrže i najlakše nešto uradili.

Sredite svoj radni prostor – jer uredan i čist prostor u kome radite može unaprediti vašu organizaciju i pažnju. Predmeti na kojima radite ali trenutno nisu u fokusu, smestite na posebno mesto na dohvat ruke kome možete odmah da pristupite ukoliko se pojavi novi momenat vezan za njhovo rešavanje.

Planirajte svoj dan – čim dođete na radno mesto napišite sebi podsetnik šta treba da uradite taj dan. Tokom dana taj spisak će se povećati ili smanjiti, ali na kraju radnog dana možete napraviti analizu koliko ste bili efikasni.

Rešavajte probleme po prioritetu – pokušajte ipak da svaki predmet odradite do kraja da biste mogli da se posvetite rešavanju sledećeg. Svakako najpre odredite prioritete.

Koncentracija je najvažnija – za što lakše i uspešnije obavljanje radnih zadataka. Često ne uspevamo da sve vreme na poslu ostanemo koncentrisani jer toliko stvari može da poremeti našu pažnju. Najteže zadatke rešavajte kada ste najbolje koncentrisani a to je na početku radnog vremena. Povremeno pratite mailove i društvene mreže, nipošto nemojte da neprekidno čitate i proveravate mailove jer će se to negativno odraziti na vašu efikasnost. Rešavanje najlakših zadataka ostavite za kraj radnog vremena.

Mirno radno mesto – nije moguće obezbediti svima, jer često isti radni prostor koristi više kolega. Zato uvek imajte na umu da ako vama smeta neko ko glasno priča dok telefonira, to isto smeta i drugima. Održavajte radne sastanke u posebnim prostorijama a ne u prostoru koji delite sa drugima.

Isti radni prostor za obavljanje radnih zadataka – prema preporuci psihologa, ima veliku ulogu u stvaranju radnih navika i u efikasnosti u korišćenju radnog vremena. Najbolje je da postoji određena rutina. Potrudite se da svoje obaveze obavljate uvek u isto vreme i na istom mestu. Ova preporuka je i opravdanje zašto obavljanje posla kod kuće može da predstvlja problem i da zahteva više koncentarcije od uobičajene.

Postavljajte realne ciljeve – nemojte da precenjujete svoje mogućnosti i preuzimate previše obaveza. Ukoliko ih ne ispunite to će se odraziti na vaše raspoloženje, nezadovoljstvo i gubitak samopouzdanja. Uvek postavljajte realne ciljeve, mesečno, nedeljno, svakodnevno.

Borba sa stresnim situacijama – je danas, na žalost prisutna na svakom radnom mestu. Morate naučiti kako da stres smanjite na najmanje moguću meru. U tome će vam značajno pomoći tehnike opuštanja koju možete na svakom mestu i u bilo koje vreme praktikovati. Na primer – tehnika dubokog disanja, meditacije ili rada sa slikama. Pritisak koji ljudi osećaju na poslu često sami stvaraju ili ga dovode do najvišeg nivoa. Jedan od načina da se oslobodite stresa jeste da podignite ruke uvis, istegnete se i izdahnite. Stručnjaci za jogu veruju da se sav stres, depresija i negativna energija skupljaju u predelu pazuha.

Pravljenje beležaka – na sastancima ili pri telefonskom tazgovoru može vam pomoći u koncentraciji, ali ostaje i kao pisani trag razgovora koji će vam kasnije pomoći da se setite nekih bitnih detalja razgovora.