miris doma

Sigurno vam se desilo da, kada uđete u nečiji dom, osetite određeni miris koji će u vama izazvati osećaj prijatnosti ili neprijatnosti ili, čak odbojnosti. Sva naša čula su “otvorena” i sprermna za nove doživljaje okoline. Mirisi mogu da utiču na naše raspoloženje a mogu i da deluju lekovito.

U vašem domu treba da preovlađuje određeni miris, koji će vas opustiti, podići raspoloženje i ubrizgati energiju. Zato, osim mirisa čistoće i svežine u stanu, karakterističan miris svakog doma ukazuje na neke osobine domaćina.

Evo nekih od najčešćih mirisa koje ste sigurno osetili kada ste odlazili u posete prijateljima:

Limun – ćete osetiti u domu onih koji žele da svoj životni prostor dobro i funkcionalno organizuju i isključe nepotrebne detalje. Ovaj miris inače oslobađa od stresa i čini vas budnim. Najčešće je u takvom prostoru nameštaj bele ili svetle boje. Domaćini su aktivne, energične osobe koje vole da putuju i istražuju. Posebnu pažnju posvećuju rekreaciji, tako da se mogu pohvaliti dobrom fizičkom kondicijom.

Pomorandža –  otkriva kreativne, ambiciozne, ali pomalo i hirovite osobe. Ovaj miris ukazuje na pozitivnu atmosferu u čistom i uređenom domu. Miris pomorandže povoljno utiče na osećanje smirenosti i opuštanja.

Lavanda – je miris koji se oseća u domu onih koji su konstantno pod stresom. Svakodnevno se bore da usklade svoje obaveze u privatnom i poslovnom životu, u kome imaju, obično, dobre pozicije. Na kraju radnog dana vole da se opuste uz dobru knjigu, film, čašu dobrog vina i opojni miris lavande. I mada tada zamišljaju sebe na nakoj egzotičnoj lokaciji, nestrpljivo čekaju sledeći dan i nove izazove.

Planinski miris – daje svakom domu miris svežine. Domaćini u čijim se kućama oseća miris planinskog cveća, su ljubitelji prirode koji svo svoje slobodno vreme vole da provode u prirodi, vole biciklizam, skijanje, sportove na otvorenom. Oni izbegavaju sve veštačke materijale, poput plastike. Njihov dom je obično u zemljanim bojama sa kožnim nameštajem, često ukrašen etno detaljima.

Miris okeana – ćete sresti u domu veselih, pozitivnih i opuštenih ljudi koji uživaju u svakom danu života. Oni imaju ljubavi i razumevanja za sve oko sebe, pa čak i njihovi kućni ljubimci uživaju u posebnom tretmanu. Enterijer u njihovom domu odražava njihovo uživanje i radost u životu jer je ispunjen funkcionalnim nameštajem u svetlim bojama.

Cvetni miris – odaje romantične osobe, osobe pune razumevanja za svoju okolinu, osobe na čiju podršku uvek mogu da računaju njihovi prijatelji i porodica. Za njih je uživanje kada uveče odgledaju dobar ljubavni film. Njihov dom je najčešće ukrašen toplim bojama i prirodnim materijalima.

Provetravanje prostorija, svež vazduh a pre svega čistoća su najvažniji u svakom domu. Sačuvajte svoje zdravlje i izbegavajte osveživače koji se mogu kupiti u bilo kojoj prodavnici. Možete i sami napraviti osveživač ako pomešate ulje jojobe ili badema sa nekim eteričnim uljem. Sve sastojke možete kupiti u apoteci.