Pasta za zube ima posebno mesto u našem izboru za svakodnevno održavanje higijene. Ona čuva zdravlje naših zuba i desni a time i zdravlje našeg probavnog sistema i celog organizma. Koliko u fizičkom smislu znači lepota zuba i blistav osmeh – izlišno je i govoriti! Ali da li ste znali da pasta za zube može da ima i neku drugu primenu?! Da, može i to na razne načine. Na primer može se koristiti za:

– ublažavanje posledica uboda raznih insekata, kao što su komarci i razne bube. Nanošenjem paste za zube na mesto uboda sprečićete svrab i otok.

– ublažavanje bola od posekotina i opekotina. Kada pastu nanesete na ranu ili plik, ona će ih isušiti čime se omogućava da rane brže zarastu. Najbolje je u ovim slučajevima pastu koristite tokom noći. Kod manjih opekotina (bez otvorene rane), pasta za zube može privremeno “ohladiti” bolno mesto. Nanesite je odmah na opečeno mesto i ona će privremeno ohladiti ranu i sprečiti njeno otvaranje.

– da umiri iritiranu kožu na licu nakon trtetmana za uklanjanje akni.

– pasta za zube će vam pomoći za uklanjanje bubuljica na licu. Princip delovanja zasniva se na primeni paste čim se akne ili bubuljice pojave. Prilikom nanošenja može da se oseti blago peckanje ukoliko je pasta za zube jaka. Kada se nanese na bubuljicu, čeka se 60 minuta da se osuši, a zatim se mesto ispere mlakom vodom i prosuši, potom se stavi hidratantna, potpuno nemasna krema za lice. Ponekada postupak treba ponoviti nekoliko puta da bi se postigao željeni efekat.

– groznica sa usana biće kao rukom odnesena, ukoliko se na nju stavi sloj paste za zube. Bitno je da pastu stavite čim osetite svrab na mestu pojave herpesa i da bude što duže na groznici, po mogućnosti jedan dan.

– posekotine od žileta takođe se efikasno mogu zaustaviti upotrebom paste za zube. Dovoljno je malo paste da zaustavi krvarenje. Pasta će rashladiti posečeno mesto, zatvoriti ranu i sprečiti dalje krvarenje.

– istisnite pastu za zube na mrlju od ruža i zatim energično istrljajte  krpom. Zatim isperite vodom.

– pasta za zube će vam pomoći da nokte na rukama očistite i izbelite do savršenog sjaja. Jednostavno ih dobro istrljajte (ispod i iznad) pastom za zube i četkicom. Pasta vam može pomoći i ako treba da skinete ostatak laka, a nemate aceton.

– pasta za zube može da zameni gel za kosu ako se razmuti i nanese na kosu ukoliko vam ponestane gela.

– ako operete ruke pastom za zube uklonićete neprijatan miris belog luka ili ribe.

– pastom za zube možete ukloniti fleke sa odeće i prostirki. Ukoliko imate neku fleku na odeći tada pastu za zube nanesite na nju pa trljajte dok mrlja ne nestane, a zatim operite kao i obično. Vodite računa da pasta za zube može izbeliti i boje na vašoj odeći. Ako želite da uklonite fleku na tepihu, nanesite pastu na fleku pa zatim istrljajte grubom četkom, i na kraju isperite hladnom vodom.

– ružne tragove na drvenom nameštaju možete ukloniti pastom za zube tako što ćete malo istisnuti paste a zatim mekom krpom istrljati nameštaj.

– uz pomoć paste za zube uklonićete ogrebotine sa kožne obuće. Stavite malu količinu paste za zube na meku krpu i trljajte površinu cipele. Zatim uklonite ostatke paste vlažnom krpom.

– belim cipelama i patikama ćete vratiti boju ako istisnite malo paste za zube na četkicu i istrljate cipele i patike. Nakon čišćenja prljavštinu i pastu odstranite krpicom i zatim isperite.

– pasta za zube će vam dobro poslužiti u kući pri uklanjanju dečijih crteža sa zidova od drvenih bojica, hemijskih olovaka i flomastera. Nanesite je na četkicu ili neki grublji materijal i izribajte boju laganim kružnim pokretima. Nakon što ste završili, očistite do kraja zid  od boje i ostataka paste mokrom krpicom.

– za čišćenje kupatila dobro će vam doći pasta za zube koja će dati blistavi sjaj slavinama u kupatilu. Stavite pastu na suvu krpu i ispolirajte slavine. Naravno, isto možete primeniti i za čišćenje slavina u kuhinji. Osim toga kada čistite pastom za zube uklonićete i neprijatan miris iz odvoda.

– da se ogledalo u kupatilu ne bi maglilo ispolirajte ga pastom za zube. Pre tuširanja na krpicu stavite pastu za zube i dobro ispolirajte ogledalo. Nakon tuširanja neće biti zamagljeno parom.

– posebno srebreni nakit  najbolje ćete očistiti uz pomoć paste za zube. Uzmite staru četkicu za zube, istisnite pastu, ostavite da prenoći i sledećeg jutra izbrišite nakit čistom krpom. Isto možete uraditi i sa ostalim predmetima od srebra.

– plitke ogrebotine i mrlje na CD i DVD saniraćete uz pomoć paste za zube. Nanesite tanak sloj paste za zube na disk i nežno istrljajte, a nakon toga isperite čistom vodom i lagano izbrišite suvom krpom.

– žutilo sa klavijature muzićkih instrumenata najbolje je čistiti pastom za zube. Tipke klavira zadržavaju masti i ulja iz naše kože, koje onda privlače prašinu i prljavštinu. Očistite ih tako da na vlažnu krpu nanesete pastu za zube, pa ih onda dobro izribajte. Nakon toga, potrebno je da ih još jednom prebrišete samo suvom krpom. Ovo čišćenje je posebno efikasno za bele klavijature, koje su izrađene od slonovače.

– flašice za bebe i cucle najbolje je čistiti pastom za zube jer ćete na taj način ukloniti i mirise iz flašice.

– metalno posuđe i posuđe od livenog gvožđa je najbolje čistiti pastom za zube. Na taj način ćete ukloniti i sve zagorele ostatke na posuđu.

– talog na površini na aparatima u domaćinstvu možete lako ukloniti pastom za zube bez oštećenja. Istitisnite malo paste na hladnu površinu gvožđa i istrljajte krpom, a zatim isperite vodom i ostaviti da se osuši.

– peglu ćete najlakše očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na peglu, ostavite da malo odstoji pa onda dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom pa suvom krpom. Ako ne uspete odmah, ponovite par puta.

– automobilske farove najbolje je očistiti pastom za zube.

– unutrašnjost naočara za plivanje uglavnom ima određene premaze kako se one ne bi maglile. Zato ne bi trebalo da ih peremo i brišemo sa unutrašnje strane. Ali pastu za zube možemo da namažemo u tankom sloju i isperemo. Pored toga što će otkloniti nečistoće, ona će sprečiti i zamagljivanje.

– ukoliko nemate zaštitnu foliju na mobilnom telefonu njegov ekran se brzo izgrebe. Stavite malo paste za zube na krpu i utrljajte na ogrebotine, a potom skupite ostatak paste i obrišite telefon suvom krpom.