serpeČišćenju posuđa treba posvetiti pažnju da bi vam što duže trajalo, ali i da bi higijenski bilo ispravno za korišćenje. Bez obzira od kog je materijala posuđe, preporučuje se da se pri pripremanju jela koriste drvene ili plastične alatke.

Posuđe od nerđajućeg čelika – meku krpu natopite belim vinskim sirćetom pa time istrljajte ili čitavu površinu ili samo delove na kojima su se stvorile mrlje. Posle ispiranja vodom, fleke će nestati a metal povratiti stari sjaj.

A da biste lakše oprali šerpu od nerđajućeg čelika u kojoj vam je zagorela hrana, prokuvajte u njoj sok od jednog limuna i ostavite da odstoji.

Emajlirano posuđe – to su one lepe plave šerpe sa belim tufnicama, najbolje se čiste peskom ili pepelom. U ovakvom posuđu ne treba kuvati na najjačoj temperaturi, kako emajl ne bi popucao. Ako jelo zagori, trebalo bi ga očistiti jakom sapunicom koja će u sudu ostati nekoliko sati. Sapunica će sa zidova posude skinuti sve ostatke jela i bez grebanja žicom.

Tučano posuđe- se sa spoljašnje strane trlja rastvorom kaustične sode i finim peskom. Unutrašnju stranu bi trebalo iskuvati vrelom vodom u koju ste usuli šaku ruskog čaja. Tučani tiganj ili plehovi za pečenje mesa ili kolača koji su vremenom postali potpuno crni, biće ponovo kao novi ako ih istrljate kašom od drvenog pepela i ulja, nanetom na vunenu krpu. Ako se ne očisti odmah ponovite postupak.

Posuđe od keramike i porcelana– pere se u toploj vodi sa malo nekog deterđenta. Nikada ga ne treba prelivati vrelom vodom, jer će ispucati. Ukoliko se pojave mrlje, očistite ih u toploj vodi sa deterđentom i mekim sunđerom. Jače mrlje ćete očistiti ako u posudu ili tiganj stavite belo sirće i zagrejete ga a zatim operete na uobičajan način.

Drveno posuđe- se najbolje čisti finim belim peskom.

Bakarno posuđe- lako tamni i dobija ružne zelenkaste mrlje. Sjaj mu možete vratiti ako ga povremeno istrljate solju u koju ste dodali malo sirćeta. Posle ga možete isprati vodom i osušiti krpom. Dodatno se može ispolirati sa spoljnje starne vunenom krpom. Ako iznutra nije kalajisano, ne sme se u njemu kuvati ni voće ni neko drugo jelo koje sadrži kiselinu.

Zemljano posuđe- pre prve upotrebe treba sa unutrašnje strane premazati lanenim uljem jer će tako duže trajati. Obično zemljano posuđe se ne sme držati na otvorenoj vatri, sem ako nije pravljeno posebnim postupkom od naročito preparirane prepečene gline. Pere se isključivo toplom vodom.

Naslage i neprijatne mirise iz tiganja i iz lonca odstranićete ako u njega stavite so koju ćete zagrevati sve dok ne dobije smeđu boju. Na kraju istrljajte novinama, pa operite. Tako isto postupite i ako želite da očistite posuđe u kojem vam je zagorelo jelo.